Genel Saglik Sigortasi uygulamasi basliyor
59 milyon kisi Genel Saglik Sigortasi(GSS) kapsamina giriyor. Basvurular 1 Ekim'de basliyor. GSS'ye SSK, Bag-Kur ve Emekli Sandigi kapsamindakilerin disinda, sosyal güvencesi olmayan ve Yesil Kart uygulamasindan yararlanamayan yaklasik 3 milyon kisi de dahil olacak. Ancak zaman sinirli. Çünkü bu 3 milyon kisiden 31 Ekim 2010 tarihine kadar basvurmayanlara 760 lira para cezasi kesilecek. Bu arada, altyapidaki eksiklikler yüzünden sistemin ertelenmesi de söz konusu.
Hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaslar belirlenen tarihlerde basvurduklari takdirde GSS kapsamina girseler de saglik hizmetlerinden faydalanabilmek için sigorta primlerini kendileri ödeyecek. Sisteme dahil olmayanlar ise 760.5 lira para cezasina çarptirilmanin yani sira yapilacak olan gelir tesptinde aylik gelirleri de 1521 liranin üzerinde sayilarak olmayan maaslarindan sigorta primi için her ay 182.5 lira para kesilecek.
UYGULAMA NASIL ISLEYECEK?
Yeni uygulama ile birlikte Türkiye’de 59 milyon kisinin (SGK’ya tabi çalisanlar, emekliler veya bunlarin bakmakla yükümlü oldugu kisilerin toplami) GSS kapsaminda olacak.SGK tarafindan yapilacak tespit sonucunda; aile içinde kisi basina düsen aylik gelir, brüt asgari ücretin 3'te 1'inden (253.50 TL) az olanlarin primlerini devlet ödeyecek.
Kisi basina düsen aylik geliri; brüt asgari ücretin 3'te 1'i (253.50 TL) ile brüt asgari ücret (760.50 TL) arasinda oldugu belirlenen kisiler için aylik 30.42 TL GSS primi ödenecek. Kisi basina düsen geliri; brüt asgari ücret (760.50) ile brüt asgari ücretin 2 kati (1521 TL) arasinda oldugu belirlenen kisiler için aylik 91.26 TL GSS primi ödenecek. Kisi basina düsen geliri; brüt asgari ücretin 2 katindan fazla (1521 TL'den fazla) oldugu belirlenenler için aylik 182.52 TL GSS primi ödenecek.
Örnegin; sosyal güvencesi olmayan 4 kisilik bir ailenin eline 1000 lira geçiyor, yani kisi basina 250 lira düsüyor. Brüt asgari ücret 729 lira. Bunu üçe böldügünüzde 243 lira çikiyor. Kisi basina 243 liradan fazla geliri olan bu ailemiz, ayda 30 lira prim ödeyerek saglik yardimlarindan faydalanacak. Ama 5 kisilik bir ailenin eline toplam 1000 lira geçiyorsa, bu herkese 200 lira düstügü anlamina gelir. O zaman ailenin primini devlet karsilayacak. Sayet 4 kisilik bir ailenin 2 bin 500 lira geliri varsa ortalama 625 lira düstügünden, bu aile ayda 88 lira prim ödeyecek.”
HER AILEDEN ESLERDEN BIRISININ DAHIL OLMASI YETERLI
Sisteme dahil olmak için eslerden birisinin Genel Saglik Sigortali'si olmasinin yeterli oldugunu ifade eden Posta Gazetesi yazari Ekrem Sarisu, "Eslerin bakmakla yükümlü oldugu kisiler saglik hizmetlerinde ücret ödemeden faydalanabilecek. Ailelerde çocuklar için ise bir ayrinti söz konusu. Ailedeki tüm çocuklar 18 yasina kadar, lise ögrenimine devam eden çocuklar 20 yasina kadar, üniversite ögrenimine devam eden çocuklar ise 25 yasina kadar ailesinden dolayi genel saglik sigortalisi sayilacak. Bu yaslari asan çocuklar ise kendi GSS kaydini yaptirmak zorundalar" dedi.
ISSIZLERIN GELIRI YAPTIKLARI HARCAMALARA GÖRE BELIRLENECEK
Sosyal Güvenlik Kurumu, yapacagi gelir tespitinden sonra her ailenin gelir düzeyini belirleyecek. Issiz oldugu için belgelenebilir bir geliri olmadigindan bu ailelerin gelir tespiti yapilan harcamalar üzerinden yapilacak. Örnegin kira ödemesi, faturalar gibi harcamalar üzerinden bir gelir hesaplanmaya çalisilacak ve bu gelir üzerinde hangi dilime giriyorsa ona göre bir sigorta primi belirlenecek. Gelir tespiti yapilirken belgelenmemis kira veya tarla gelirleri, banka hesaplari gibi kazançlar göz önünde bulundurulacak.
SISTEM ERTELENEBILIR
Sistemin yürürlüge girebilmesi için SGK'nin gelir tespiti yapmis olmasi gerektigini vurgulayan Sarisu, "Bugüne kadar geçen sürede SGK gereken çalismalari yetistirebilmis degil. Altyapi konusunda sikintilar yasanabilecegi için meclis açildiktan sonra bu uygulama ileri bir tarihe ertelenebilir" seklinde konustu. Sistemde gelir tespitinin çok önemli bir husus oldugunu da söyleyen Sarisu" Eger gelir tespiti dogru ve adaletli bir sekilde yapilabilirse hiç kimsenin ödenecek primler konusunda endiselenmesine gerek yok. Geliri olmayan ya da 253 liranin altinda kazanci olanlar zaten prim ödemeden faydalanabilecek. Burada belgelendirilemeyen gelir olan issizlerin dogru arastirilmasi gerekiyor. Örnegin babasinin üzerine olan bir daireden veya tarladan kazanç elde eden issizler tespit edilmeye çalisilacak" dedi.
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 701 defa okunmuştur.
Paylaş