Çalisanlarin maasina devlet güvencesi
Devlet,maasini alamayan veya sirketi zora düsen milyonlarca çalisanin magduriyetini ''Ücret Garanti Fonu'' sayesinde giderecek.
Özel sektörde çalisanlar, sirketlerin iflasinda ya da iflas ertelemesinde maaslarini alamamasi durumunda devletin ''Ücret Garanti Fonu''ndan yararlanacak. Sabah gazetesinde yer alan haberde, Ekonomist Faruk Erdem, milyonlarca çalisani yakinda ilgilendiren konunun detaylari hakkinda bilgi verdi.
MAASA DEVLET GARANTISI
Türkiye'de milyonlarca çalisan için önemli birkaç konu var.
1- Maasini zamaninda ve hakkiyla almak.
2- Kidem tazminatini kaybetmemek.
3- Emeklilik için primlerinin yatirildigini bilmek. Bu konularda kanunlar çalisanlarin haklarini koruyor.
Bugün, maasini alamayan isçiler için çok önemli bir fondan bahsedecegim. Her çalisan, sirketi zora düsünce bir süre maasini almamayi ya da eksik almayi kabul eder. Ama sirket iflas eder ve kapanma durumuna gelirse iste burada çalisanlar için bir belirsizlik olusuyor. Yani ücretsiz olarak çalistiginiz, yasamasi için çabaladiginiz sirketin alacaginizi ödeme imkâni ve ihtimali ortadan kalkiyor.
ISÇININ MAAASINI "ÜCRET GARANTI FONU" KARSILAYACAK
Isverenin ücretleri ödeyemeyecek duruma düsmesi, iflas etmesi ya da iflas ertelemesi istemesi gibi durumlarda "Ücret Garanti Fonu" devreye giriyor. ISKUR bünyesindeki fona basvuran isçiler, o firmada son 1 yildir çalisiyor olmak sartiyla 3 aylik maaslarini kesinti olmadan alabiliyor. Geriye dogru ücretler alindigi için de sizin o firmayla is sözlesmenizin devam edip etmedigine bakilmiyor. Isverenin düstügü durumla ilgili belgeleri (haciz tutanagi, iflas karari, iflas erteleme karari ve alacak belgeniz gibi) ISKUR'un ilgili birimine götürerek basvurdugunuz ayin sonuna kadar ücretlerinizi alabilirsiniz. Ücretler net ücret üzerinden ödeniyor. Bir hatirlatma da yapalim, bu fon sadece maaslar için. Yani tazminat için bir garanti yok.
ÜCRET SINIRI VAR
Bu arada yüksek ücret alanlar için bu fonda bir sinir da var. 5510 Sayili Kanun'un 82. maddesi geregince, asgari ücretin 6.5 katindan fazla olamiyor. Bu yilin ilk 6 ayindaki asgari ücret düsünüldügünde de bu rakam brüt 6 bin 961.5 liradir. Yani bu yilin ilk 6 ayi için günlük kazanç üst siniri 232.05 TL oluyor.
TASERONA KADRO UMUDU DOGUYOR
Türkiye'de 1 milyon 100 bin taseron isçi çalisiyor. Bu isçilerin özellikle izin, tazminat ve maas gibi konularda büyük haksizliklara ugradigi bir gerçek. Simdi çok önemli bir yasa tasarisi Meclis yolunda. Bu yasa, taseron isçilerin çalistiklari kamu kurumlarindaki benzer isi yapanlarla aralarindaki tüm farklari ortadan kaldiracak. Buna ücret de dahil. Ama yasa asil ve alt isveren tanimlarini yapacagindan asil isi yapan taseron isçiler için bir kadro umudu dogabilir. Mahkeme kararlari da oldugundan, yasa koyucunun bir çözüm bulmasi gerekiyor. Dün Basbakanlik'ta Maliye ve Çalisma bakanliklari bürokratlari önemli bir toplanti yaparak yasaya son sekli verildi. Kamu çalisanlarini ilgilendiren ve KPDK'da gündeme gelen diger konularla ilgili toplanti ise çarsamba günü...
Bu haber 840 defa okunmuştur.