Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AKP 12 Eylül anayasasını meşrulaştırdı
14 Eylül 2010, 23:49

AKP 12 Eylül anayasasını meşrulaştırdı

AKP 12 Eylül anayasasını meşrulaştırdı

AKP 12 Eylül anayasasini mesrulastirdi

 

Türkiye Devrimci Isçi Sendikalari Konfederasyonu(DISK) Genel Baskani Süleyman Çelebi, Anayasa degisiklik referandumuna iliskin olarak yaptigi degerlendirmede, Türkiye’nin anayasal sinirlarini belirleyen bir halkoylamasinin nasil yapilmamasi gerektigine örnek olan bir referandum süreci yasandigini savundu. Çelebi, “Agirlikla milliyetçi-muhafazakar oylarla kabul edilen bu Anayasa degisikliginden sonra AKP hükümetinin artik söyleyebilecek bir sözü kalmadigini söylemek yanlis olmayacaktir” dedi.

DISK Genel Baskani Süleyman Çelebi adina yapilan yazili açiklamada, 12 Eylül’cülerin 28 yildir Türkiye’ye deli gömlegi giydirdikleri belirtildi. Açiklamada Çelebi, “Deli gömleginden sonra, bugün siyasi iktidarin toplumsal uzlasiyi yok sayarak kendi ihtiyaçlari dogrultusunda belirledigi 82 Anayasa’sindaki kismi degisiklikler, yapilan referandum sonucunda yüzde 72 katilimla, yüzde 42 hayir ve yüzde 58 evet oyuyla kabul edildi. Sonucuna bütün Türkiye olarak katlanacagimiz referandumun içerigine ve sürecine yönelik elestirilerimizle birlikte, halkin tercihine saygi duyuyoruz” diye konustu.

 

“12 EYLÜL ANAYASASINI MESRULASTIRAN, AKP ANAYASASIYLA KARSI KARSIYAYIZ”

Türkiye’nin anayasal sinirlarini belirleyen bir halkoylamasinin nasil yapilmamasi gerektigine örnek olan bir referandum süreci yasandigini savunan Çelebi, “Referandum sonucunda ortaya çikan bu tabloya bakildiginda halk çogunlugunun seçmen olarak onaylamadigi, 12 Eylül Anayasa’sini mesrulastiran AKP Anayasasi’yla karsi karsiya kaldigimizi söyleyebiliriz” dedi.

Yapilan degisikliklerle, 24 Ocak Kararlari’ndan bugüne kadar uygulanan ekonomik politikalarin köklü bir biçimde hayata geçirilmesinin yolunun tamamen açildigini savunan Çelebi, “Diger taraftan, yargi yerindelik denetimi yapamaz, anlayisinin anayasal bir hüküm haline gelmesi ile özellestirmelerin ve güvencesiz çalismanin önündeki engeller kaldirilmis; kamu çalisanlarinin grev hakki ise yasaklanmistir” diye belirtti. Çelebi sözlerini söyle sürdürdü:

“Yargida iktidarin kontrolü artirilarak AKP’nin kendi siyasi anlayisi dogrultusunda iktidar kurma özleminde yeni bir adim daha atilmis; vesayet kaldirilmamistir. Aksine, AKP’nin gerçek niyetini su yüzüne çikartan Baskanlik Sistemi’ne geçisin kapilari aralanmaya çalisilmaktadir. Fakat sunu belirtmeliyiz ki; 52 milyon seçmenden 22 milyon seçmenin evet oyuyla yapilan Anayasa degisikligi, Baskanlik sisteminin önünün açildigi seklinde yorumlanamayacagi gibi, yüzde 58 orani AKP iktidarinin devaminin onayi anlamina da gelemez.”

 

“SEÇMEN KITLESI ESITLIKÇI BIR ANAYASA ISTIYOR”

Referandum sonuçlarinin, seçmen kitlesinin çogunlugunun 12 Eylül Anayasasi’nin mesrulastirilmasina karsi çiktigini gösterdigini savunan Çelebi, “Halk özgürlükçü, esitlikçi, demokratik ve sosyal yeni bir anayasa talep etmistir. Bu anlamda önümüzdeki süreçte, toplumsal kaygilar giderilerek, toplumun bütün farkliliklariyla esit, özgür ve baris içinde birarada yasamasini saglayacak esitlikçi, özgürlükçü, demokratik ve sosyal yeni bir anayasanin toplumun genis kesimlerinin örgütleri araciligiyla onayi alinarak yapilmasi kaçinilmazdir” diye konustu.

Çelebi, AKP’nin referandum sürecinde politikasinin merkezine oturttugu 12 Eylül’cülerle hesaplasma sözlerinin dogrulugunu artik teyit etmesi gerektigini ifade etti. Çelebi, “12 Eylül’cüleri yargilayarak, 12 Eylül’ün bütün sonuçlariyla ortadan kaldirilmasini saglamasi gerekmektedir. Öncelikle iktidarin 12 Eylül darbecileri tarafindan el konularak bir dönem Anayasa Mahkemesi’ne tahsis edilen DISK/Genel-Is Sendikamiza ait bina gerçek sahibi olan isçilere teslim edilmelidir” dedi.

 

“ANAYASA MILIYETÇI-MUHAFAZAKAR OYLARLA KABUL EDILDI”

Çelebi, “Agirlikla olarak milliyetçi/muhafazakar oylarla kabul edilen bu Anayasa degisikliginden sonra AKP hükümetinin artik söyleyebilecek bir sözü kalmadigini söylemek yanlis olmayacaktir” diyerek söyle konustu:

“Zira AKP iktidari, demokratik hak ve özgürlüklere iliskin halkin yükselen taleplerini Anayasa’nin uygun olmadigi iddiasiyla bastirmaya çalismis ve referandum sürecinde de, yaptiklari Anayasa degisikliklerinin kabul edilmesiyle bu hak ve özgürlüklerin saglanacagi sözünü vermistir. O halde artik AKP, kendisinin iddia ettigi gibi elini kolunu baglayan Anayasa degisikligi de saglandigina göre, 2821-2822 sayili 12 Eylül ürünü Sendikalar Kanunu ile grev ve toplu is sözlesmesi kanunlariyla ilgili düzenlemeler basta olmak üzere halkin ve emekçilerin gerçek ihtiyaci olan hak ve özgürlük taleplerini karsilamalidir.”

(ANKA)

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 726 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Haber

Emekli öğretmen Abdullah Coşkun'un ölümünde yeni detay: 112 kayıtları trafikteki şiddeti ortaya koydu

Emekli öğretmen Abdullah Coşkun'un ölümünde yeni detay: 112 kayıtları trafikteki şiddeti ortaya koydu Emekli öğretmen Abdullah Coşkun'un ölümünde yeni detay: 112 kayıtları trafikteki şiddeti ortaya koydu

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun Fakıbaba, köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun ile maaş verileceğini açıkladı

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor Uymayanlar hakkında 25 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Seçime Girecek Partiler Açıklandı

Seçime Girecek Partiler Açıklandı İyi Parti listede yok

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar? Kış lastiği uygulaması 1 Aralık-1 Nisan arasında uygulanacak.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss