Hawking: Tanri’ya gerek yok!
Evrenin yaratilmasinin kivilcimi için Tanri’ya ihtiyaç olmadigini, Büyük Patlama’nin (Big Bang) fizik kanunlarinin kaçinilmaz bir sonucu oldugunu söyleyen Ingiltere’nin en taninmis bilim insani Hawking, “Nasil ki Darwinizm biyolojideki yaratici ihtiyacini sona erdirdi, yeni fizik teorileri de evrenin olusumu konusunda yaraticinin rolünü gereksiz kilmistir” dedi.
Yasayan en önemli fizikçilerden Stephen Hawking, evrenin neden varoldugunu açiklamak için hiçbir ilahi açiklamaya ihtiyaç duyulmadigini belirtti. The Times’in Eureka dergisinde son kitabi Büyük Tasarim’dan (The Grand Design) alintilanan kisminda Hawking; “Kütle çekim diye bir kanun oldugu için, evren kendini hiçbir seyden yaratabilir ve yaratmistir da. Hiçbir seyin olmamasindansa bir seylerin olmasinin, evrenin ve bizim varolmamizin nedeni bu kendiliginden olustur” diyor ve ekliyor “Kivilcimin çakilmasi ve evrenin islemeye hazir olmasi için Tanri’ya basvurmaya gerek yok.”
Daha önceki kitaplarinda yaptigi Tanri göndermeleri nedeniyle sik sik basta evrim kurami karsiti yaradilisçilar olmak üzere dinci kesim tarafindan alintilanan Hawking geçtigimiz Temmuz ayinda Kanal 4’e yaptigi açiklamalarda “kisisel” bir Tanri’nin varligina inanmadigini söylemisti. “Asil soru; evrenin baslayis seklinin, bizim anlayamadigimiz sebeplerden ötürü Tanri tarafindan seçilen mi yoksa bilimsel yasalarin gerektirdigi bir yol mu oldugu. Ben cevabin ikincisi olduguna inaniyorum. Eger isterseniz bilimin yasalarina 'Tanri' diyebilirsiniz ancak bu kisisel olarak tanisabileceginiz, sorular sorabileceginiz ve dua edebileceginiz, olaylara müdahale eden kisisel bir Tanri olmayacaktir.”
Einstein ne diyordu?
Tanrisal göndermeleri nedeniyle sikça dindar kesimlerce örnek gösterilen ve alintilanan bir diger bilim insani olan Einstein da Hawking gibi kisisel bir Tanri’ya inanmiyordu. Albert Einstein 17 Aralik 1952’de Beatrice Frohlich’e yazdigi mektupta “kisisel bir tanri fikri bana garip, hatta safça geliyor” diye belirtmis, 1953’te yine kendi el yazisiyla aldigi bir notta, “dogaya asla amaç veya hedef, veya antropomorfik olarak anlasilabilecek herhangi bir özellik atfetmedim. Benim dogada gördügüm sey, bizim ancak noksan bir sekilde kavrayabildigimiz ve düsünen her insani tevazuya sevk etmesi gereken muazzam bir yapidir. Bu, mistisizmle hiç alakasi olmayan gerçek manada bir iman duygusudur” demistir.
Einstein, 1954 yili Mart ayinda yazdigi mektupta ise açikça su paragrafa yer vermisti:
“Dini kabullerim hakkinda okuduklariniz elbette bir yalandan ibaret, sistematik olarak tekrar ettirilen bir yalan bu. Kisisel bir tanriya inanmiyorum ve bunu asla saklamadim, hatta açikça dile getirdim. Içimde dini olarak adlandirilabilecek bir sey varsa bu, bilimin açiklayabildigi haliyle evrenin yapisina karsi duydugum sinirsiz hayranliktir.”
Big Bang ve kozmolojik argüman
Stephen Hawking’in çalismalarinin ve söylemlerinin dinci kesim tarafindan sürekli alintilanmasinin arkasinda “kozmolojik argüman” ya da “ilk neden argümani” olarak bilinen bir argüman yatmaktadir. Nedensellik ilkesinden çikan bu argümana göre baslangici olan her olayin bir nedeni vardir. (Big Bang’i evrenin baslangicini açiklayan teori olarak kabul edersek) Evrenin olusumu Big Bang ile basladigina göre Big Bang’in de bir nedeni, tüm bunlarin baslaticisi bir neden, dindarlarin yorumuyla “Tanri” vardir. Bu mantiga göre bir olayin kendi kendine basladigini söylemek bir çeliskidir. Ancak bu argüman, mevzubahis ilk nedenin (Tanri’nin) varligina neyin neden oldugu sorusunu cevaplamaz ya da neden bu ilk hareketin bir nedene ihtiyaci olmadigina dair bir açiklama getirmez. Dolayisiyla evrenin kendiliginden olusmus olamayacagi tezi savunulurken ayni mantik silsilesi içerisinde baska bir varligin kendiliginden varolmasindan bahsedilir ve bu varligin neden kural disi olmasi gerektigine dair mantiksal bir açiklama getirilmez.
Açiklama yaparken kaçinilmaz olarak nedensellige basvurulmasinin nedeni, gözlemledigimiz olgularin fiziksel bir nedene (Newton fizigine) bagli olarak gerçeklesmesidir. Ancak evrenin olusumunu açiklarken kullanilan kuantum fiziginin yasalari bu basit nedensellige gerek duymamaktadir. Dolayisiyla Stephen Hawking’in kuantum fizigi ile yaptigi gibi, evrenin olusumu bir Tanri’ya ihtiyaç duymadan açiklanabilirken, "Tanri" argümanin kendi nedensiz varliginin açiklanamaz olusu bu argümani geçersiz kilmaktadir.
Profesör Stephen Hawking kimdir?
Ingiliz olan teorik fizikçi Stephen Hawking 8 Ocak 1942 dogumlu. Geçtigimiz yil emekli olan Hawking, 30 yildir Cambridge Üniversitesi'nde matematik kürsüsünün basindaydi. Kendisi özellikle kara delikler üzerine yaptigi çalismalariyla biliniyor. Bir kismi Türkçe'ye tercüme edilmis çok sayida kitabi bulunan Hawking'in en bilinen eserlerinin basinda "Zamanin Kisa Tarihi" isimli kitabi geliyor.
(soL)
Bu haber 741 defa okunmuştur.