Faiz ''caiz'' oldu!
Ilahiyat profesöründen ilginç faiz çikisi!
Faizi haram sayan ve kârzarar ortakligi yapisiyla çalisan katilim bankalarinin Merkez Bankasi’ndan aldigi ‘zorunlu faiz’ sorunu Ilahiyat Profesörü Hayrettin Karaman’dan alinan fatva (dine uygunluk görüsü) ile çözüldü. Topladiklari TL fonlarin yüzde 5’ini Merkez Bankasi’nda Mevduat Munzam Karsiligi olarak tutmak zorunda olan katilim bankalari bunun karsiliginda munzam karsilik olarak tutulan miktarin yillik yüzde 5.2’sini faiz olarak aliyor. Ancak faizsiz bankacilik yapan katilim bankalari Merkez Bankasi’na giderek bu faizi istemediklerini bunun yerine munzam karsiliklarin daha cüzi bir tutara indirilmesini istedi. Ancak Merkez bu istegi kabul etmedi. Diger bankalarda oldugu gibi munzam karsilik tutulacagi ve bunun karsiliginda da faiz ödenmesinin zorunlu oldugu iletildi.
ÖNCE BAGIS YAPTILAR
Bunun üzerine faiz gelirini haram oldugu için kâr paylarina ve katilimcilara yansitmak istemeyen katilim bankalarinin bir kismi Merkez’den aldiklari faizi yaptiklari bagislarda, sponsorluk harcamalarinda, sosyal sorumluluk projelerinde kullandilar ayrica Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu kesintilerini bu faizden ödemeye basladilar. Ancak katilim bankalarinin topladigi fon miktari 18.4 milyar TL, bunun karsiliginda Merkez Bankasi’nda tutulan zorunlu karsilik 924 milyon TL’ye çikti. Katilim bankalarinda biriken fonlar artip faiz geliri de 48 milyon TL gibi önemli bir tutara ulasinca faizsiz bankacilik yapan kurumlar bu faizin hesaplara katilmasinin dinen uygun olup olmadigini dünyada diger Islami bankacilik yapan kurumlarda adi Seirat Kurulu olan ancak Türkiye’de bu adin kullanilmasinin hassas olmasi nedeniyle ‘Danisma Kurulu’ olan kurula sormaya karar verdiler. Türkiye’nin en büyük üç katilim bankasinin danismani olan ve ayni zamanda Avrupa Uluslararasi Islam Üniversitesi’nde ögretim görevlisi olan Ilahiyat Profesörü Hayrettin Karaman, Merkez Bankasi’ndan alinan faizde bir seçim olmadigi ve zorunluluk nedeniyle faiz alinmasi nedeniyle bunun ‘faiz olarak’ adlandirilamayacagi yönünde fetva verdi. Bunun üzerine katilim bankalari alinan faizleri rahat rahat kullanmaya basladi.
GÖRÜS ALMADAN YAPMIYOR
Katilim bankalarinin dine uygunluk görüsü almadan hiçbir konuda hareket etmedigini vurgulayan Katilim Bankalari Birligi Genel Sekreteri Osman Akyüz “Her bankanin bir danisma kurulu var. Bankalar genellikle Hayrettin Karaman’nin görüsüne göre hareket ediyor. Munzam karsilik konusunda bir zorunluluk oldugu için faiz sayilmiyor. Katilim bankalari disaridaki din adamlarindan da görüs soruyor. Ancak bizim insanlarimiz Türkiye’den din adamlarina daha çok güvendigi için Hayrettin Karaman’in görüsü geçerlilik kazaniyor” dedi.
ENFLASYON KADAR FAIZ HARAM DEGIL
Karaman internet sitesinde devletin nemalandirdigi KEY ödemeleri faizinin haram sayilamayacagini belirterek: “Devlet, banka gibi bir “faizci kurulus” olmadigi için ve tasarruf kesintisi ile faizcilik yapmadigi, nakit ihtiyacini karsiladigi için, ödünç aldigi bu parayi geri öderken “enflasyon farkini asmayan” rakkam fazlaligina faiz demek mümkün degildir. Devletin ödedigi nema, kestigi paralarin yillarca birikmis enflasyon farkinin çok altindadir ve dine göre borcunu ödeyen, enflasyon farkini da ödemekle yükümlüdür” diyor.
‘DEVLETIN VERDIGI KONUT KREDISI HARAM SAYILMAZ’
Karaman’in bazi finansal sorunlarla ilgili görüsleri ise söyle:
- Devletin verdigi konut kredisi, faizi enflasyondan düsük oldugu sürece alinir.
- Temerrüt faizinin enflasyon miktarini asmayan kismi zaten alacaklinin hakkidir.
- Vade farki faiz degildir.
- Yatirim fonlarina katilarak buradan gelir elde etmek caiz degildir.mynet
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 822 defa okunmuştur.
Paylaş