1 Temmuz'a kadar bu belgeyi almayi unutmayin
Uygulama yeni binalar için 1 Temmuz'da zorunlu olacak.
Eski binalara ise 2017'ye kadar süre taninacak.
AB’ye uyum sürecinde konutlar için getirilen "Enerji Kimlik Belgesi" alma zorunlulugu, 1 Temmuz’dan itibaren uygulamaya konulacak.
AA muhabirinin, Bayindirlik ve Iskan Bakanligi Yapi Isleri Genel Müdürlügü Binalarda Enerji Verimliligi Sube Müdürlügünden aldigi bilgiye göre, 2007 yilinda AB direktifleri dogrultusunda çikarilan Enerji Verimliligi Kanunu kapsaminda hazirlanan, Binalarda Enerji Performansi Yönetmeligi geregince "Enerji Kimlik Belgesi" zorunlu hale gelecek.
1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren, binalar için Enerji Kimlik Belgesi olmadan alim-satim ve kiralama yapilamayacak. Yeni insa edilen binalar için söz konusu tarihten itibaren bu belgeleri almak zorunlu hale gelirken, mevcutlar için 2017’ye kadar süre taninacak.
Belge sayesinde mevcut konutlarda isi yalitimi ve diger verimlilik artirici uygulamalarla birlikte sürdürülebilir ekolojik yapilar özendirilecek.
KONUTUN "ENERJI TAPUSU"
Enerji verimliligi ve danismanlik hizmeti veren bir firmanin Genel Müdürü olan Ergin Kaya, "Enerji Kimlik Belgesi"nin binalarin enerji tüketimindeki performansini gösteren, konutun "Enerji tapusu’ olarak nitelendirilen bir belge oldugunu söyledi.
Binanin harcadigi, isitma ve sogutma için ihtiyaç duydugu enerji , çevreye verdigi zarar, yenilenebilir enerji kullanim oranini gösteren bu belgenin binalardaki enerji verimliliginin saglanmasinda büyük önem tasidigini ifade eden Kaya, söyle konustu: "Yeni yapilan binalar 1 Temmuz’dan itibaren bu belgeyi zorunlu olarak edinecek. Mevcut binalar için ise 2017 yilina kadar süre tanindi. Özellikle 2017’den sonra tüm konutlarin alim-satim ve kiralamasi bu belge olmadan yapilamayacak. Bu belgede binanin yalitim özelliklerinden aydinlatmasina kadar birçok bilgi de yer alacak. Vatandaslar, alacaklari konutun enerji giderleri, yillik maliyetleri gibi birçok bilgiye ulasabilecek."
BANKALARIN ENERJI VERIMLILIGI KREDILERI
Kaya, belge sayesinde vatandaslarin yeni aldiklari konutlarda enerji gideri olarak yüksek faturalar ödemek zorunda kalmayacagini dile getirerek, yalitimi iyi olmayan, isinma maliyetleri yüksek olan konutlarin fazla tercih edilmeyecegini bildirdi.
"Enerji Kimlik Belgesi"nin konutlarin fiyatlarini bile etkileyebilecegini vurgulayan Kaya, "Çünkü belge, binanin neye ihtiyaci oldugunu, konut için cepten ne kadar para çikacagini gösteriyor. 2017’ye kadar bu konuda büyük bir pazar olusacak. Bankalar belki bu anlamda krediler saglayacak.
Enerji verimliligi kredileri de ortaya çikacak" dedi.
Kaya, bu belgeyi yeni binalar için egitimli mühendis ve mimarlar, mevcutlar için enerji verimliligi sirketlerince verilecegini sözlerine ekledi. mynethaber
Bu haber 663 defa okunmuştur.