Isçiler 'hiçbir sey' olacaklar
TEKEL isçilerinin aylardir süren direnisi, belki kendilerine çok bir sey kazandirmayacak ama 4/C statüsündeki onbinlerce isçiye çok sey kazandiracak. Ancak, bunun sonucunda onlar 'hiçbir sey' olacaklar gibi.
Devlet Bakani Hayati Yazici ile sohbet ettim. Bakan samimi bir sekilde, "Biz hükümet olarak elimizden gelenleri yaptik. Sendika yöneticileri önerdiklerimizi makul buluyor ama birileri çorbanin suyunu bulandirdigi için sonuç alamiyoruz" dedi.
Biz bu yaziyi yazarken, Bakan kararname üzerinde çalisiyor. Kararname ile 4/C statüsündeki isçilere verilecekler, yasal mevzuata baglanacak.
Peki nedir bu düzenlemeler?
Bakan kararnameye girecek düzenlemeleri anlatti:
1- 4/C lilerin emekli olmalari halinde tazminat haklari yok. Basbakanin talimati ile 'is sonu tazminati' adi altinda emekli olunca tazminat alabilmelerine imkan taniniyor.
2- Yilda 10 ay olan çalisma süresi ve ayda bir gün olan izin süresinde de degisiklige gidiliyor. Çalisma süresi 11 aya, izin süresi ise ayda 2 güne çikartiliyor. Toplam 22 gün izin imkani saglaniyor. Üstelik bu izin bölünerek ya da toptan kullanilabiliyor.
3-Ayrica ücretlerinde yüzde 26 ile yüzde 35 arasinda bir iyilestirmeye gidiliyor.
4- 17 ilde bulunan 4/C'liler, memleketlerinde ya da çevre illerde istihdam edilecek.
Bu kararname ile saglanan haklar, TEKEL isçilerinin eylemi sonucunda kazanildi. 4/C'liler yillardir, yakinip duruyordu. Ama simdi istediklerinden daha fazlasini elde ettiler.
Peki ne kadar 4/C'li var?
Bakanin verdigi bilgilere göre; 17 bin 600 4/C'li çalisiyor tüm ülke genelinde. TEKEL isçileri de 4/C'ye geçerse 8 bin 460 kisi daha katilacak. 2 bin 500 kisi de halen çalisan ve Haziran ayinda bu 8 bin 460 kisiye katilacak isçi var. TEDAS, EUAS gibi bazi kurumlarda da bu 4/C statüsüne geçeceklerle birlikte 16 bin yeni 4/C'li ile toplam 33 bin civarinda bir isçi kitlesi bu haklardan yararlanmis olacak.
Bakan TEKEL isçilerine 1 ay süre verdi. 1 ay içinde 4/C statüsüne geçerlerse; havuza alinip, buradan çesitli kurum ve kuruluslara tayinleri yapilacak ve istihdam edilecekler. Ama TEKEL isçileri verilen bu haklara ragmen, kendilerin devlet isçisi statüsünde görmek ve sendikali, grev hakli bir konumda istihdam edilmek için direniyor. Bu nedenle tüm bu haklara ve önerilere karsin, 4/C statüsüne geçmek istemiyorlar.
Peki 1 ay içinde sözlesmeyi imzalamazlarsa ne olur?
Bakan bu sorumuza net yanit verdi:
"Hiç bir sey olurlar..."
Yani, tipki özel sektörde çalisan herhangi bir isçi gibi, tazminatlari ödenip, kapi önüne konulmus bir isçi gibi, issizler ordusuna katilirlar. Yani issiz vatandas sinifina terfi ederler...
TEKEL isçileri direnisleri ile kidem ve ihbar tazminatlarini aldilar. Hepsinin hesabina Pazartesi saat: 15.00'te alacaklari yatirildi. Ve artik isten atilmis durumdalar. Hükümetin önerisini kabul ederlerse yeniden devlet kapisinda ama 4/C statüsünde ise girmis sayilacaklar. Ama sendikal haklari olmayacak, artik örgütlü olamayacaklar ve eylem de yapamayacaklar.
Kendileri için hedefledikleri 'devlet isçisi' statüsünü alamasalar da bu eylemleri ile 4/C statüsündeki isçiler için çok sey aldilar. Biber gazi, karda-kista çadirda sabahlamak, açlik grevi, yürüyüsler, aylarca sokakta beklemek sonucunda elde edilenler bunlar.
Bakan Yazici'nin dediklerinden anladigim; "Ya bununla yetinecekler ya da hiçbir sey olacaklar..."
Bu haber 725 defa okunmuştur.