OF 05…
40’li 50’li yillarda otobüs filan yok. Peki, otobüs nasil yapiliyordu?
Görele, Giresun ile Trabzon arasinda, Hasan Ali Yücel’in memleketi, o yillarda 40.000 civarinda nüfuslu sahil kenti. Eski kamyonlari alip, üzerlerine saçtan yapilma karasörleri yapip, otobüsün köselerine o yuvarlak ,oval sekilleri verip içine koltuklari yerlestirip piyasaya sürüyorlar.
Iste o yillarda isin erbabi Görele’li ustalar ve sanayicilerdi.
Yanik sülalesi, ya da ‘’Yanoglari’’ isin önde gelenleri.
Günümüzdeki Görele Belediye baskani Tolga Erener’in dedesi Osman Yanik’tan ve onun gibi bu ise gönül vermis akraba ve arkadaslarindan bahsediyorum kuskusuz.
Bursa’da sanayinin desteklenmesi, sonraki yillarda ithal otobüslerin gelmesi, karasör sanayiini Görele’de bir süre daha devam ettirse de büyük kentin uygun arazi alanlarinin, liman ve finans imkanlarinin olmasi Bursa’yi gelistirirken Görele’nin önünün tikamistir.
1950’li yillardan baslayarak, otobüs tasimaciliginin Dogu Karadeniz bölgesindeki ilklerinden Ulusoy’lar , elde isletmeciligini yapabilecekleri otobüs olmayinca, mevcut Isveç mali Scania Vabis kamyonlarin ise yarar olanlarindan arta kalanlarini Görele’li Osman (Yanik) Usta basta olmak üzere o dönemin gerçek Anadolu kaplanlarina getirip, kasalarini söküp o kamyonlarin üzerine kendi kit olanaklari ile yaptiklari otobüs kasalarini yerlestirip Trabzon-Istanbul arasinda seferlerini yapabilmislerdir.
Kamyonun burun kisminin altinda motor yerlesik oldugu için, otobüsler de burunlu kalmis, adlari Burunlu Vabis olarak halk arasinda bilinir olmustur.
Ulusoy’lar için Görele’de ilk üretilen otobüs, Of 05 plakali olarak sefere çikmistir. O yol kosullarinda 3 günde gemi ile varilan Dogu Karadeniz kasabalarina o kit kanaat olanaklarla , alin teri göz nuru, bilek gücü ve o müthis zeka ile yapanlari, 3 günlük deniz yolunu o yaptiklari otobüslerin gittigi kara yolu ile 19 saate indirmeyi basaran Anadolu kaplanlarini her zaman iyilikle yad ediyoruz.
Bu yazı 3224 defa okunmuştur.