Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Elektriğe yeni yıl zammı
04 Ocak 2016, 14:14

Elektriğe yeni yıl zammı

Kayıp-kaçak parası faturada gizlenecek

Yilin ilk zammi elektrige; kayip-kaçak parasi faturada gizlenecek

ASGARI ÜCRET 1.300 LIRA OLURKEN,ZAM DAHA ÜCRETLININ ELINE GEÇMEDEN ERIMEYE BASLADI.

DÜNYADA ENERJI FIYATLARININ UCUZLAMASINA RAGMEN HÜKÜMETIN ELEKTRIGE ZAM YAPMASI DIKKAT ÇEKTI.

Dünyada petrol ve dogalgaz fiyatlarinin ucuzladigi bir dönemde Türkiye yeni yila elektrik zammiyla girdi. 1 Ocak 2016'dan geçerli olmak üzere sanayi elektrigi yüzde 6,68, konutlarda kullanilan elektrik yüzde 3,85 oraninda zamlandi. Meskenlerde kullanilan elektrigin kilovatsaati 31 kurustan 33 kurusa yükseldi.

Türkiye'deki 38 milyon elektrik abonesi yeni yila elektrik zammiyla girdi. Petrol ve dogalgaz fiyatlarinin rekor düzeyde düstügü bir dönemde bu zam gerçeklesti. Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) 1 Ocak 2016'dan geçerli olmak üzere sanayi elektrigine yüzde 6,68, konut elektrigine yüzde 3,85 oraninda zam yapti.

Ayrica ticarethane, aydinlatma gibi elektrik birim fiyatlari da yeniden belirlendi. Konutlar için 31,04 kurus olan 1 kilovatsaat (kWh) elektrigin birim fiyati 33,18 kurusa yükseldi. Zamla birlikte elektrigin kilovatsaati sanayi için 29,06 kurus ve ticarethaneler için de 33,47 kurus oldu.

Zamla birlikte EPDK çok önemli bir degisiklige de imza atti. Düzenli olarak faturasini ödeyen dürüst abonelerin tepkisine neden olan kayip-kaçak parasi artik 2016'dan itibaren faturalarda yer almayacak. Düzenleme sonrasi kayip-kaçak, PSH, iletim bedeli gibi kalemler faturada "dagitim bedeli" olarak bir baslik altinda toplandi. Artik aboneler ödedikleri faturanin içindeki kayip-kaçak tutarini bilmeyecek.

EPDK elektrik zammini sessiz sedasiz yürürlüge koydu. Zam oranlari dagitim sirketlerine sessizce gönderilirken, karar da yilbasi gecesi basilan Resmi Gazete'nin mükerrer sayisinda yayimlandi. Her tarife döneminde yeni elektrik birim fiyatlarini kamuoyuna açiklayan ve yeni tarifeleri resmi internet sitesinde yayinlayan EPDK, 1 Ocak 2016 zamlarini kamuoyuna açiklamadigi gibi internet sitesine de koymadi.

Kamunun elinde olan elektrik dagitim hizmetleri özellestirme yoluyla sirketlere satildi. Ihaleyi kazanan sirketlerden abonelere ucuz, kaliteli ve kesintisiz elektrik hizmeti taahhüdü alindi. Sirketlere, elektrik birim fiyatlarinin olusmasinda en önemli maliyet kalemlerinden biri olan kayip-kaçagin azaltilmasi için hedefler verildi. Enerji Bakanligi ve EPDK, "Özellestirme sonrasi verilen kayip-kaçak hedefini yakalayan sirketlerin kâri kasasina koyacagini, hedefi tutturamayan sirketlerin ise zarari kendisinin çekecegini ve bu maliyetin kesinlikle abonelere yansitilmayacagi" açiklamasi yapti. Ancak bazi sirketler kayip kaçak hedeflerini tutturamayinca EPDK yeni hedef belirleyip bu sirketleri zarar etmekten kurtardi. Elektrik sektöründe halen 21 elektrik dagitim sirketi, 38 milyon 552 bin 746 aboneye hizmet veriyor.

TANER YILDIZ ‘UCUZLAYACAK' DEMISTI

Enerji Bakani Taner Yildiz Ocak 2013'te TBMM'de özellestirme sonrasi sirketlerin elektrik kayip-kaçak sorumlulugunu üstlenecegini açiklamisti. Yildiz konuyla ilgili yazili soru önergesine, “özellestirme sonrasi dagitim sirketlerinin kayip-kaçak oranlarini düsürecegi ve bunun da 2015 yilindan itibaren faturalara indirim olarak yansiyacagi" cevabi vermisti. Yildiz ayrica, "hedefler üzerindeki kaçak elektrik maliyetinin hiçbir sekilde tüketicilere yansitilmayacagini" söylemisti. Ancak özellestirme sonrasi hem elektrige zam geldi hem de Yargitay'in da nihai kararina ragmen kayip-kaçak yükü abonelerin üzerinde kalmaya devam etti.

Cep telefonu vergisine 40 lira zam geldi

Resmî Gazete'de dün yayimlanan bir kararla bazi ürünlere uygulanan Katma Deger vergisi (KDV) ile Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oran ve asgari maktu vergi tutarlari yeniden tespit edildi. Cep telefonlarinin alinan vergide de 40 lira zam yapilarak 120 liradan 160 liraya çikarildi. Artis orani yüzde 33 olarak hesaplandi. cep telefonuyla birlikte tütün ve alkollü ürünlerin asgari maktu vergisinde de artisa gidildi. Vergi artisi Maliye Bakanligi'nin yazisi üzerine Bakanlar Kurulu karariyla gerçeklesti. Degisiklikle birlikte sigara ve tütün ürünlerinde hem maktu vergi hem de asgari maktu vergi tutarlar artmis oldu. Tütün ürünlerinde asgari maktu vergi tutari 0,1971 liradan 0,2210 liraya çikti. Yine tütün ürünlerindeki maktu vergi tutari ise 0,1866 liradan 0,2468 liraya çikarildi. Artis orani ise asgari maktu vergi oraninda yüzde 10,8, maktu vergi oranlarinda ise 24,39 seviyesinde hesaplandi.

ISMAIL ALTUNSOY  -  ANKARA

Elektrige yüzde 6,8 oraninda zam

EPDK yetkilileri: Elektrik fiyatlarina yapilan artisin vatandasa hizmet olarak dönmesinin takipçisi olacagiz.

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarini yüzde 6,8 oraninda artirdi.

AA muhabirinin EPDK yetkililerinden edindigi bilgiye göre, elektrik perakende satis fiyatlarindaki artis 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Elektrik dagitim sirketlerinin yapmasi gereken zorunlu yatirim ve isletme giderleri, iletim yatirim ihtiyaci ve enerji maliyetlerindeki artis sebebi ile bir fiyat ayarlamasi yapmanin zorunlu hale geldigini belirten EPDK yetkilileri, yapilan hesaplamalar sonucu perakende elektrik satis fiyatlarinin yüzde 6.8 oraninda artirildigini kaydetti.

Yeni döneme iliskin dagitim sirketlerinin yatirim ve isletme gideri bütçelerinin onaylandigini da ifade eden yetkililer, dagitim sirketlerinin bu bütçeleri kullanarak vatandasa daha kaliteli hizmet sunacagini belirtti.

-"ELEKTRIKTEKI ARTISIN VATANDASA HIZMET OLARAK DÖNMESININ TAKIPÇISI OLACAGIZ"

Eskiyen dagitim hatlarini yenilemenin, yeni yerlesim birimlerinin elektrik talebini karsilamanin ve özellikle de elektrik kesintilerini minimuma indirmenin büyük önem tasidigina dikkati çeken EPDK yetkilileri söyle konustu:

"Vatandasin bina girisine kadar ki bütün elektrik sebekesinden ve sayaçlarindan dagitim sirketleri sorumlu. Bu sebekelerdeki arizalar vatandastan hiçbir bedel alinmadan giderilecek. EPDK, elektrik fiyatlarinda artisa neden olan yatirim ve isletme gideri bütçelerinin vatandasa hizmet olarak dönmesinin takipçisi olacak. Bu hususta hiçbir gevseklige ve suistimale izin verilmeyecek."

EPDK geçtigimiz günlerde dagitim sirketlerinin sebeke üzerinden elde ettigi reklam ve kira gelirlerinin yani sira danismanlik hizmetlerinden kaynaklanan gelirlerinin tüketiciye indirim olarak yansimasini öngören bir karar almisti. Bu kararin önümüzdeki süreçte elektrik fiyatlarinda indirim olarak tüketiciye yansimasi bekleniyor.

ahaber

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 627 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Ekonomi-Çalışma Hayatı

Fındıkta Fiyat Oyunu

Fındıkta Fiyat Oyunu Taban fiyat 54 lira olarak açıklandı, 46 liradan alım yapılıyor.

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı Tüm-Bel-Sen, kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesini talep ediyor

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı Memur emeklisine ikramiye için son gün 29 Ocak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak Adalet Bakanlığına 3.611 personel alımı yapılacaktır.

Bağ-Kur'luya erken emeklilik

Bağ-Kur'luya erken emeklilik Emekli olamayan Bağ-Kur'lulara iyi haber

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss