Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yeşil Yol Projesine karşı çıkanların gayesi ne?
12 Temmuz 2015, 18:11

Yeşil Yol Projesine karşı çıkanların gayesi ne?

Yüce,Yeşil yol projesinin bölgenin kaderini olumlu yönde değiştireceğini söyledi

YESIL YOL PROJESINE KARSI ÇIKANLARIN GAYESI NE?

Karadeniz’i turizme açacak Yesil Yol Projesine karsi baslatilan kampanyaya akil sir erdirilemiyor..

Hem yöreye  turist isteyen hem de turiste hizmet edecek Yesil Yol Projesine karsi çikanlarin ,iyi niyetli olup olmadiklari tartisiliyor..

Peki 20 metre dahi yol olmadan,tesis olmadan  yaylalara turisti katirlarla mi tasiyacagiz?.

Bu çagda karayoluna dahi karsi çikan kisilerle bu yöre nasil kalkinacak?

DOKAP Baskani Ekrem Yüce,Yesil yol projesinin bölgenin kaderini olumlu yönde degistirecegini söyledi.

Projenin detaylarini anlatan Yüce,söz konusu projenin sahil yoluna alternatif bir proje olmadigini hatirlatti.

Yüce,projenin detaylarini su sekilde siraladi;

1. Yesil Yol Nedir?

DOKAP Turizm Master Plani kapsaminda öngörülen Yesil Yol Projesi,

1. 8 ilin önemli yaylalarini ve turizm merkezlerini birbirine baglayan,

2. Bölgeye gelen yerli ve yabanci turistlerin belirlenen güzergâh boyunca güvenli konforlu bir sekilde seyahat etmesine imkân saglayan,

3. Dogayla bütünlesik bir turizm projesidir.

Bu proje,

1. Dogasi tahrip edilerek beton yiginlarina dönüsmüs sehirlerden uzaklasmak isteyen yerli ve yabanci turistlerin aradiklari dogal ortami Karadeniz’in essiz güzellikteki yaylalarinda bulmalarini saglamak,

2. Turizm alanlarini birbirine baglayarak turizm potansiyelini artirmak ve

3. Yaylacilik yapan yerel halkin ulasimini da kolaylastirmak için olusturulmustur.

Yesil yol hedefe varma adina hizli ulasim saglayacak bir yol degil aksine yavas ilerlenen ve çevrenin daha çok algilanmasina imkân veren bir yolculuk aksidir. 70 km/saat yesil yol için önerilen maksimum sürattir. Yolun sürat disindaki en önemli karakteri sundugu güven ve konfor düzeyidir.

Bu yol güzergâhi üzerinde belli araliklarla Turizm Merkezi (33 Adet) ve Kültür Turizmi Koruma Gelistirme Bölgesi (5 Adet) bulunmaktadir. Bu yol tamamlandiginda bölgede turizm için yapilacak yeni yatirimlara altyapi olusturmak hedeflenmistir. Ayrica proje kapsaminda yapilacak olan yatirimlarla bölge insanlarinin kendi yörelerinde istihdam edilebilmesine olanak saglanacaktir.

Bu proje kesinlikle Karadeniz sahil yoluna alternatif degildir.Yaylalar arasindaki ulasimi sahil yolundan bagimsiz olacak sekilde saglamaya yöneliktir.

Iyilestirilmesi planlanan güzergâh yaklasik 2.600 Km uzunluktadir. Ancak bu güzergâhin yaklasik 1.000 Km’lik kismi hâlihazirda Karayollari Genel Müdürlügü sorumlulugunda yer alan yollardan olusmaktadir. Geriye kalan 1.600 Km güzergâhin yaklasik 500 Km’lik kisminda yol iyilestirme islemleri tamamlanmis olup, bundan sonra kalan 1.100 Km’lik kisimda iyilestirme çalismalarinin yapilmasi planlanmaktadir.

2. Dogu Karadeniz Turizm Master Plani Nedir?

Dogu Karadeniz illerinde turizm planlama çalismalari daha önceleri 1990'li yillarin baslarinda Kültür ve Turizm Bakanliginca baslatilmis ve her il için turizm envanteri ve turizmi gelistirme planlari hazirlanmistir. Her ili kendi içinde bir bütün olarak gören bu planlarda getirilen kararlar, bölge turizm faaliyetlerinin tüm bölgeyi tek geliste gezen tur turizminin gelismesi nedeniyle anlamsiz kalmis, muhtelif nedenlerle yapilamamistir.

DOKAP BKI (Dogu Karadeniz Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi), Dogu Karadeniz illerini, mevcut turizm yapisi nedeniyle bölgeyi bir bütün olarak gören ve degerlendiren tek bir Turizm Master plani yaptirma karari almistir. Ayni zamanda Kültür ve Turizm Bakanligi Türkiye Turizm Stratejisi ve Eylem Planini yayinlamis ve bu planda da Dogu Karadeniz Turizmini bir bütün olarak yorumlamistir.

Bu dogrultuda 2007-2009 yillari arasinda gerek yerel idarelerin istekleri gerekse Kültür ve Turizm Bakanligi'nin stratejik yaklasimlari paralelinde Dogu Karadeniz illerini bir bütün olarak degerlendiren ve makro düzeyde karar üreten bir plan hazirlanmistir. Ancak bu plan Giresun, Gümüshane, Ordu, Rize ve Trabzon illerini kapsayan bir plan olmustur.

Artvin,Bayburt ve Samsun illeri,münferit olarak il master planlarini yaptirmislardir. DOKAP  Baskanligimiz Kültür ve Turizm Bakanligi ile Kalkinma Bakanliginin uygun görüsleri ile, planlara uygun olarak uygulama yapilabilmesi için yapilan dört ayri çalisma olan planlarin bütünlestirilmesi isinin koordinasyon görevini üstlenmistir. Bu çalisma, bes ili kapsayan ana plana, diger üç ilin planlarinin entegrasyonu olmakla birlikte 8 il için veriler de önemli ölçüde tekrar revize edilerek güncellenmistir.

Ulasim yetersizligi mevsim kisaligi ve gezme görmeye dayali tek tür turizm bölgede turizm sektörünün temel sorunlaridir.Dogu Karadeniz turizminde bölgeye turizm amaçli gelis aylari Temmuz ve Agustos ayi olarak bilinmekte, dolayisiyla bu aylardaki yogun gelisler yatak arzinda sorunlara neden olmaktadir. Gerçekte bölgenin en güzel aylari Temmuz, Agustos aylarinin yani sira Mayis ve Eylül aylaridir. (Haziran daglarda yagisli ve sisli geçmektedir). Bu sorun bölgede kis turizminin desteklenmesi ile kismen asilabilir.

Ulasim yetersizligi özellikle daglarda pek çok kaynagin atil olarak kalmasina neden olmaktadir. Çözüm; bir yandan turist egilimlerini, diger yandan degerlendirilebilir kaynaklari devreye sokan yeni bir ulasim planinin yapilmasidir. Bu ulasim planinin adi “Yesile Yolculuk”, yereldeki adiyla “Yesil Yol” projesidir.

3. Imalatlarin Süreci Nasil Isliyor?

Güzergâh üzerinde sorumluluk sinifina göre 2 çesit yol bulunmaktadir. Bunlardan ilki Karayollari Genel Müdürlügü sorumlulugunda olan yollardir. Bu yollara yesil yol kapsaminda herhangi bir yatirim öngörülmemektedir. Diger yollar ise Büyüksehir olan illerde Büyüksehir Belediyeleri, diger illerde Il Özel Idareleri sorumlulugunda bulunan yollardir.

5216 sayili Büyüksehir Belediyesi Kanunu ve 5302 sayili Il Özel Idaresi Kanunu hükümleri uyarinca illerdeki Karayollari Genel Müdürlügü sorumlulugunda olmayan yollarin bakim-onarim sorumlulugu Büyüksehir Belediyeleri / Il Özel Idarelerine verilmistir.

Yesil Yol güzergâhi üzerinde bulunan yollarin iyilestirilmesi sorumlulugu hâlihazirda Büyüksehir Belediyeleri / Il Özel Idareleri uhdesinde olup, Dogu Karadeniz Turizm Master Plani ile belirlenen hedeflere daha hizli ulasabilmek ve bölgesel kalkinmayi daha hizli gerçeklestirmek amaciyla DOKAP Idaresi tarafindan bazi kriterler göz önünde bulundurularak Büyüksehir Belediyeleri / Il Özel Idarelerine ödenek transferi yapilmaktadir.

Güzergâh üzerinde yer alan yollarin iyilestirilmesi için belirli dönemlerde Büyüksehir Belediyeleri / Il Özel Idareleri tarafindan DOKAP Idaresine proje teklifleri sunulmakta, yani yol imalat teklifleri yerel yönetimler tarafindan yapilmaktadir. DOKAP Idaresi de Kalkinma Bakanligi tarafindan belirlenen Usul ve Esaslar çerçevesinde projelerin seçimlerini yaparak listeleri onaylanmak üzere Kalkinma Bakanligi’na göndermektedir. Bakan onayina müteakip projelere ödenek aktarilmaktadir.

4. Imalatlar için Kriterler nelerdir?

DOKAP Idaresi proje tekliflerini alirken Dogu Karadeniz Turizm Master Planinda yer alan hedefler ve Kalkinma Bakanligi tarafindan yayimlanan Usul ve Esaslar çerçevesinde hareket etmektedir.

2014 ve 2015 yillarinda yayimlanan Usul ve Esaslara göre asagidaki hükümler öne çikmaktadir.

“Projelerde;

1. Dogal ve tarihi degerlerin korunmasi,

2. Yerel mimariye ve malzemelere uyumun saglanmasi,

3. Koruma-kullanma dengesinin gözetilmesi,

4. Sürdürülebilir turizm uygulamalarinin gelistirilmesi ve

5. Çevreye yönelik olumsuz etkilerin asgari düzeye indirilmesi hususlari aranmaktadir.”

“Dogu Karadeniz Turizm Master Planinda öngörüldügü sekilde “yol yapimi” çalismalari mevcut yollarin standardinin yükseltilmesinden ibarettir. Teklif edilen yol projelerinin Dogu Karadeniz Turizm Master Plani çerçevesinde belirlenecek “Yesil Yol” güzergâhi kapsaminda gelistirilmesi ve kapsama çok ihtiyaç bulunmuyorsa yeni yol yapimi isi alinmamasi esastir. Ancak, zorunlu hallerde [asgari bir midibüs için güvenli geçis imkâni vermeyen, yol enine/boyuna egimi ve kurp yariçapi gibi parametrelerin standartlari saglayamadigi, zemin sartlarinin uygunsuz oldugu (bataklik, kayalik, vb.) ve kamulastirma ihtiyaci olan kesitlerde] kismi güzergâh degisikligi teklifi Uygulayici Kurulus tarafindan gerekçeli rapora baglanmak kaydiyla sunulabilir.”

“Yol yapimina iliskin projeler çevreye yönelik olumsuz etkiler asgari düzeye indirilecek sekilde planlanacak ve uygulanacaktir.  Projelerde, Karayollari Genel Müdürlügü tarafindan yayimlanan Karayolu Tasarim El Kitabinda yer verilen Karayollari Geometrik Standartlarina göre iki seritli yollardan 3. sinif yol standardina uyulmasi, cografi kosullar ve arazinin topografik yapisi nedeniyle bu standardin uygulanamayacagi veya uygulanmasinin yüksek maliyet gerektirdigi yerlerde ise yine ayni Karayollari Geometrik Standartlarina göre iki seritli yollardan 4. sinif yol standardinin uygulanmasi esastir.(En düsük standart)”

“Yol çalismalarinda satih kaplamasi; yolun yer aldigi yükseklik ve iklim sartlari, kullanim süresi ve yogunlugu, malzeme tasima giderleri ve yolcu güven ve konfor seviyesi gibi unsurlar dikkate alinarak belirlenmektedir.”

“Uygulayici Kurulus tarafindan gerekli etütler (jeolojik-jeoteknik etüt, hidrolojik etüt, çig etüdü vb.) ve projelendirme çalismalari tamamlanmis, gerekli tüm izinler (Orman Genel Müdürlügü, Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü vb.) alinmis olmalidir. Bu sekilde etüt, proje veya izinlerin teklif formuna eklenmesi sorumlulugu Uygulayici kurulusa ait olup, söz konusu belgeleri eksik olan projeler desteklenmez.”

5. Sonuç

1. Yesil Yol Imalati ile ilgili teklifler tamamen yerel yönetimler tarafindan ve tüm idari, mali ve hukuki sorumluluklar uhdelerinde kalmak kaydiyla yapilmaktadir.

2. Imalat yapilacak yol ile ilgili tüm izinlerin alinmasi sorumlulugu Büyüksehir Belediyeleri / Il Özel Idarelerine aittir.

3. Yesil Yol Imalati hiçbir sekilde yeni yol açilmasi demek degildir. Arazide mevcut olan yollarin standart ve konfor ve güven katsayilarinin iyilestirilmesinden ibarettir. Söz konusu yollar DOKAP Idaresi tarafindan finanse edilmektedir.

4. Yesil Yol ile ilgili her türlü imalatlarda basta koruma-kullanma dengesi olmak üzere çevre duyarliligi DOKAP Idaresi tarafindan titizlikle gözetilmektedir. Bu kapsamda çevre duyarliligi adina en düsük standartlardaki, imalata dahi sicak bakilmaktadir. Yolun kaplama cinsi tamamen yerel yönetimlerin inisiyatifine birakilmaktadir.

5. Yesile yolculuk kavrami Dogu Karadeniz daglarinin gezilip görülmesini yönlendiren bir turist akimi olarak degerlendirilmelidir. “Ipek Yolu” veya “Mavi Yolculuk” kavramlari tek bir güzergâha bagli olmadigi gibi ‘’Yesile Yolculuk’’ da sadece planda önerilen yol agina bagimli degildir. Yol agi sadece yönlendirici niteliktedir. Bölgeyi ziyaret edecek turlar veya münferitçiler (özel otosu ile gelenler) ulasim agindaki herhangi bir yolu tercih edebilirler.

6. Yesil Yol Projesinin de içerisinde yer aldigi DOKAP Eylem Plani (2014-2018) kapsaminda çevre hassasiyetiyle ilgili birçok husus bulunmaktadir.

7. DOKAP Eylem Planinda;

1. Bölge yaylalarinin karakteristigini yansitan mimari projelerin hazirlanarak / kaçak yapilasmalarin önlenmesi çalismalarina,

2. Yine yaylalarda kontrolsüz ve kaçak yapilasmanin önlenmesi adina / Turizm Merkezlerinin imar planlamalari çalismalarina,

3. Bölgenin, turizm gelisimine bagli farkli alanlardaki potansiyelini degerlendiren etüd-proje çalismalarindan,

4. Milli Park projelerinin ivedilikle tamamlanmasina, biyokaçakçilikla etkin mücadeleden, / ulusal biyolojik çesitlilik envanter ve izleme projelerinin tamamlanmasina,

5. Bölgedeki potansiyel organik havzalarin tespit edilmesinden, / meralarin islah ihtiyaçlarinin belirlenerek sürdürülebilir yönetimlerinin saglanmasina,

6. Orman kaynaklarinin sürdürülebilir yönetiminin saglanmasindan, düzenli depolama alanlari için yer tespiti çalismalarina ve

7. Alternatif kati atik bertaraf sistemlerinin arastirilmasina kadar /

çevresel hassasiyetlerin önemle vurgulandigi eylem adimlariyer almaktadir.

Eylem Planinin eksen bazli hedeflerinde;  Dogu Karadeniz Bölgesi’nin sahip oldugu en önemli zenginlik olan biyolojik çesitlilik korunagi ve bu zenginligin ekonomiye kazandirilmasi için gerekli çalismalara hiz verilecegi ifade edilmektedir.

Yukarida bahsedilenler daha sade bir dille anlatilmak istenirse;

Bugün Yesil Yol güzergâhinda;

 - Yaylalarda mülkiyet sorunu var,

 - Çirkin yapilasma var,

 - Kaçak yapilasma var,

 - Yöresel mimarinin olmadigi bir yapilasma var,

 - Plansiz, programsiz ve düzensiz bir yerlesim var.

Yesile Yolculuk projesi yeni bir yol yapma degildir.

Eski yolu yani var olan yolu islah etmek, iyilestirmek, isaretlemek ve güvenli bir yol olusturmaktir.

Turizm Mastir Plani ve bir parçasi olan Yesile Yolculuk, Karadeniz Bölgesinin sahip oldugu essiz güzelliklere deger katacak bir projedir.

Yesile Yolculuk yani Yesil Yol ile:

 1- Kontrollü,planli ve dogaya saygili yol güzergâhi olusturulacak,

 2- Yaylalardaki kaçak yapilanma önlenecek,

 3- Yaylalardaki yapilasma disiplin altina alinacak,

 4- Kentsel dönüsüm gibi kirsal dönüsüm saglanacak,

 5- Turizm merkezi ilan edilen yerler turizme açilacak,

 6-  Çirkin yapi görüntüleri iyilestirilecek,

 7-  Mülkiyet sorunu çözülecek,

 8-  Dogaya saygili, dogayla bütünlesmis mini ahsap konaklama yerleri yapilacak,

 9-  Lezzet Duraklari yapilacak,

 10-  Doga hem korunacak hem de kullanilacaktir.

DOKAP BÖLGESI TURIZM MERKEZLERI (TM) VE KÜLTÜR TURIZM KORUMA GELISIM BÖLGELERI (KTKGB)

Artvin

1. Kaçkar TM

2. Kafkasör KTKGB

Bayburt

1. Kop Dagi TM

Giresun

1. Aksu TM

2. Bulancak Bektas Yaylasi TM

3. Kümbet Yaylasi TM

4. Yavuzkemal Yaylasi TM

Gümüshane

1. Çakirgöl Kis Sporlari TM

2. Süleymaniye Kis Sporlari TM

3. Zigana TM

Ordu

1. Akkus Argin Yaylasi TM

2. Aybasti Persembe Yaylasi TM

3. Aybasti Toygar Kabaktepe TM

4. Bolaman KTKGB

5. Çambasi Yaylasi TM

6. Mesudiye Keyfalan Yaylasi TM

7. Mesudiye Yesilce-Topçam Yaylalari TM

8. Fatsa-Çerkezler TM

Rize

1. Anzer KTKGB

2. Anzer TM

3. Çamlihemsin Ayder Kaplicasi TM

4. Çamlihemsin Ayder KTKGB

5. Çayeli TM (Kuspa)

6. Ikizdere Ovit Dagi Kis TM

Samsun

1. 19 Mayis TM

2. Ayvacik KTKGB

3. Bafra Kolay TM

4.  Havza 25 Mayis Termal TM

5. Havza Mevcut Kaplica Termal TM

6. Ladik Akdag Kis Sporlari TM

7.  Vezirköprü TM

Trabzon

1. Akçaabat Karadag TM

2. Arakli Pazarcik Yaylasi TM

3. Arakli TM

4. Arakli Yesilyurt Yilantas Yaylasi TM

5. Sis Dagi TM

6. Maçka Solma TM

7. Tonya Armutlu Gümüshane Kürtün Erikbeli TM

giresungündem

YESIL YOLA DUR DE!

Torunlarinizin emaneti, atalarinizin mirasi yaylalarimiz "Yesil Yol" adli rant yoluna kurban gidiyor! Bu bir hizmet degil; bu yaylalarin tasfiyesi programidir; bu yaylacilarin yaylalardan kovulmasi meselesidir; uyanin baska Kavrun, Samistal ve Kaçkar yok.

Gelecek nesillerimize yasanabilir bir dünya birakabilmek için yapilan doga katliamina dur deyin. Kültür varliklarimizi rant ugruna kaybetmemeliyiz. Yesil Yol Proje kapsami ile bölgede ihtiyaç duyulmayan bir çalisma oldugu bilinmelidir. Tekrar degerlendirilmelidir.

Sehirlesmeye, betonlasmaya ve yesilin yok edilisine dur denilmelidir.

Tepkisiz kalma, tepkisizligin yasam alanlarinin elinden alinmasina sebeptir.

#yesilyoladurde Doga katliamini durdurun!

Lütfen Kaçkarlar'a, Kavrun'a, Samistal'a ve yesile, Karadeniz'e dokunulmasin.

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 1014 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss