ÜRETICILER MAGDUR
Tüm Üretici Köylüler Sendikasi (Tüm Köy Sen) Giresun temsilcisi Orhan Kara üretici köylülerin yasal haklarindan mahrum edildigini belirterek, ‘alan bazli destek’ ödemelerin alamayanlarin oldugunu söyledi.
Kara yasanan sorun hakkinda sunlari söyledi: “Giresun Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü verilerine göre Giresun’da yaklasik 2.500 findik üreticisi 2016 yili “alan bazli gelir destegi” ödemesini alamiyor. Buna neden olarak da üreticilerin 31 Ocak 2017 tarihine kadar kuruma dilekçe vermemis olmalari gösteriliyor. Bir önceki yil ayni durumdaki üreticilere bu ödemeler yapilmisti. Bu durumdaki üreticiler ziraat odasinin da gerekli çabayi göstermedigini ifade ediyorlar. Üreticiler olarak yetkililerin bu sorunu çözmelerini bekliyoruz. Tüm Köy Sen olarak üreticilerimizin magduriyetinin giderilmesi için bu sorununun en kisa zamanda çözülmesini bekliyoruz. Giresun üretici köylülerin yasadigi bu sikintiyi
Tüm Köy Sen: “ Üreticiyi beklentiye sokarak oyaliyorlar.”
Tüm Köy Sen Giresun temsilciligi, TMO kendini fiyat açiklamak zorunda hissedecegini ancak açiklayacagi fiyatin yetersiz olacagini iddia etti.
Tüm Köy Sen Giresun Temsilcisi Orhan Kara yaptigi açiklamada, “Hep söyledik yine söylüyoruz ki, iktidar üretici köylüyü ve ülke tarimini yerli ve yabanci tekellere teslim etti. Bu politikadan vaz geçmeye niyeti de hiç yok. Ekonomik krizin yükünü isçiye, üretici köylüye yikmak için tasarruf adi altinda tekellere, sirketlere kolayliklar tanimaya devam ediyor.”dedi.
Findik fiyati tasarrufa takildi
Kara, “Iktidar tasarruf paketi ile halkin gereksinimi olan alanlardaki harcamalari kesti. Bunlardan biri de üretici köylünün ürününe verilen fiyat olacak. Alir gibi yapip almamamin gerekçelerini yaratacak. Yerli - yabanci tarim ve gida tekellerinin verdigi fiyata yakin bir fiyat verip randiman, nem, temizlik gibi akla hayale gelmeyecek gerekçeler yaratacak. Alim yapmamanin yollarini arayip üretici köylüyü serbest pazar canavarinin kollarina teslim edecek. “ dedi ve geciken fiyat açiklama politikasini elestirerek 18 TL’den asagi fiyatin üreticinin zararina olacagini vurguladi.
Milletvekilleri ofsayta düstü
Bölge milletvekillerinin görevlerini yapmadiklarini belirten Kara, “ Bölge milletvekillerinin gazetelerde, televizyonlarda açiklamalarini okuyoruz, dinliyoruz. Bunlar yeterli degil. Milletvekillerinin asil yapacaklari is, Meclis’e üreticilerin magduriyetini giderecek yeni bir tarim yasasi tasarisi teklifi sunmaktir. Bu konuda hiçbir çalisma yapmadan konusmanin inandiriciligi yoktur. Bunun adi ofsayta düsmektir.” diyerek milletvekillerini elestirdi.
Nasil bir tarim yasasi istiyoruz?
Tüm Köy Sen Giresun Il Temsilcisi Orhan Kara, yillardir dillendirdigimiz nasil bir tarim yasasi istedigimizi yeniden vurguluyorum diyerek sunlari söyledi: “Serbest pazar politikasi kabul edilemez. 4572 sayili yasa iptal edilmeli ve birlikler (Fiskobirlik) yeniden üreticilerin kooperatifi haline gelmeli ve devlet destegi yeniden saglanmali. Kooperatiflerin gelecegine üreticiler karar vermeli; hükümetler eskiden oldugu gibi karar verici degil, koruma görevini üstlenmelidir. GSMH’in yüzde biri olan tarima destek sirketlere degil üreticilere verilmeli. Alan Bazli Destek, ürün bazli destege dönüsmeli. Kooperatiflerin yurtdisi satis hakki olmali, ihracatçilar alacagi findigi kooperatiflerden temin etmelidir. Köylerden göç nedeniyle yasanan olumsuzluk köy kooperatifleriyle giderilmeli, topraklarin, tarim arazilerinin tarim ve gida sirketlerinin eline geçmesine izin verilmemelidir. Üretici köylünün bagimsiz örgütlenmesi olan sendikalasma hakki desteklenmelidir. Yani yeni tarim yasasinda serbest pazar yerine üreticilerin örgütlenmesi ve kooperatiflesmesi temel alinmalidir.”yaklasik 2 bin Ordulu üretici köylünün de yasadigini ögrendik.”
Bu haber 1641 defa okunmuştur.