Gazeteci Hasan Ögütçü vefat etti
Giresun basini bir degerli agabeyini, bir degerli sahsiyetini, bir beyefendisini, bir duayenini ve bir çinarini kaybetti. Acimiz büyük. Yesilgiresun Gazetesi’nin 40 yillik Yazi Isleri Müdürü, ömrünü Giresun’a hizmette geçirmis, bir baska deyimle ömrünü Giresun’a vakfetmis çok degerli bir kiymetini yitirdi. Üzülerek belirtmeliyiz ki artik Hasan Ögütçü aramizda yok.
Bir süredir yasliliga dayali rahatsizliklari bulunan Yesilgiresun Gazetesi’ni Çimsit ailesinden satin aldiktan sonra 40 yildir yayinini devam ettiren ve bu gazetenin Yazi Isleri Müdürlügü görevini yürüten Hasan Ögütçü, 12 Haziran 2015 Cuma günü sabahi tedavi gördügü ve yogun bakimda bulundugu hastahane de hayata gözlerini yumdu.
Hasan Ögütçü, Giresun’da 90 yildir yayinlanan ve hemen hemen Cumhuriyetimizle yasit olan Yesilgiresun Gazetesi’nin ve baska bir deyimle kendisi ile yasit olan gazetenin aslinda Yazi Isleri Müdürü olsa da patronuydu. Giresun’un dününü bugüne tasiyan bir Giresun tanigi idi. 1974 yilinda satin aldigi Yesilgiresun Gazetesi’ni o günün kosullari içerisinde ortaya koydugu yenilikler günümüze tasiyan bir basyazardi ayni zamanda.
Giresun’da findik konusunda bir bilen olan Hasan Ögütçü Findik Arastirma Enstitüsü’nun Müdürlügünü de yapmisti. Emekli olduktan sonra tüm emekli ikramisiyle birlikte bugünkü Sunta Fabrikasi’nin kendisine ait olan arazisini satmis ve Yesilgiresun Gazetesi’nin imtiyaz hakkini satin alarak yayin hayatinin bügünlere kadar gelmesine vesile olmustu. Findikla ilgili yazili eserleri de bulunuyor.
Giresun için yeri asla doldurulmayacak bir deger olan Hasan Ögütçü, Giresun’da gazete çikarip ta ilk sari basin karti sahibi gazetecilerden birisi oldu. Cumhuriyetin kurulusunun 75. Yili anisina Basbakanlik Basin Yayin Enformasyon Genel Müdürlügü’nce ödüle layik görülmüstü.
Hasan Ögütçü’nün Giresun’un ve memleketinin kalkinmasi için verdigi mücadeleyi bilmek gerekti onu daha iyi tanimak için. Giresun findigi ve Giresun’un kalkinmasi için, Giresun’da göçün önlenmesi ve yeni istihdam alanlarinin hayata geçirilmesi ve benzeri alanlarda ilimizin layik oldugu kalkinma hamlesinin gerçeklestirmesi için verdigi mücadele onu Hasan Ögütçü yapan önemli ögelerin basinda geliyordu. Meslek ilkelerinden asla ödün vermedi. Isteseydi o tüccar bir gazeteci olur zenginler listesinde yer alirdi. Ama tüccar gazeteci olmak yerine gazetecilik yapmayi tercih etti. Gazetecilik yapti ve gazeteci olarak kaldi, gazeteci olarak bu hayattan göç ediyor. Meslegin alni ak bir insani olarak geride hos bir seda birakarak aramizdan ayriliyor.
Hasan Ögütçü’nün cenazesi, 13 Haziran Cuma günü Giresun'da Hacimiktad Camii'nde ögle namazina müteakip kilinacak cenaze namazinin ardindan Giresun’da yeni mezarlikta ebedi istirahatgahina tevdi edilecek.
Merhum Hasan Ögütçü agabeyimize yüce Allah’tan rahmet dilerken,tüm ile fertlerine, yakinlarina,sevenlerine sabir diliyorum.Giresun basininin basi sag olsun.
Hasan Ögütçü Kimdir?
1927 yilinda Giresun’un Seyhkeramettin Mahallesinde dogdu. Giresun merkez vaizi merhum Hafiz Avni Ögütçü'nün ogludur. Ilk ve orta ögrenimini Giresun'da bitirdikten sonra Istanbul Ziraat Lisesine girerek 1948 yilinda mezun oldu. Ayni yil Giresun Bahçe Kültürleri Istasyonuna teknik eleman olarak tayin edildi. 1950 yilinda askerlik görevini yapmak üzere yedek subay okuluna girdi. 6 aylik kita hizmetinden sonra 1951 yilinda tegmen olarak terhis oldu. Askerlik sonrasi Giresun Bahçe Kültürleri Istasyonunda görev aldi. Emekli oluncaya kadar findik konusu agirlikli olmak üzere müessesenin degisik subelerinde görev yapti. 1956’dan sonra memuriyeti yaninda meslegi dogrultusunda ugras vermek, çevreye örnek olmak ve üretime katkida bulunmak üzere aldigi arazide çiftçilikle mesgul oldu. Yasaminda sosyal faaliyetlere yer veren Hasan Ögütçü, 1952 yilinda Türkiye Ziraatçilar Dernegi Giresun Subesinin açilis öncülügünü, 1962 yilinda Findik Arastirma Enstitüsü, ayni yil Tayyaredüzü Mahallesinde kurdugu dernegin, 1963 yilinda ilk kurulusunda merkez Ziraat Odasinin Meclis ve Yönetim Kurulu baskanligini yapti. Bu görev sirasinda ülke düzeyinde Ziraat Odalarinin ilk çiftçi gazetesini, 1969 yilinda Findik Budama ve Gübreleme kitabini, 1986 yilinda Giresun Sevgisi, 1995'te Mustafa Önes ile Giresun'un Degerleri isimli kitaplari yayinladi. Fiskobirlik ve Ziraat Dünyasi Dergilerinde findik konulu makaleleri yayinlandi. 24 Nisan 1974 yilinda kendi istegiyle memuriyetten emekliye ayrildi. 14 Mayis 1974'te tarihi öneme sahip olan Yesilgiresun Matbaasini satin aldi. Kuruldugu 1929’da bu tarafa haftalik olarak yayinlanmakta olan Yesilgiresun Gazetesini 29 Ekim 1975'ten itibaren günlük olarak yayinlamaga basladi. Geçmisten gelen gazete arsivini iyi koruyan Ögütçü, Yesilgiresun Gazetesini gelistirerek, el dizgisinden entertip dizgiye geçirerek dönemine göre Anadolu basinina önemli katkilar sagladi.
Hasan Ögütçü evli ve 3 çocuk babasi idi.
Haber : Remzi Mamasoglu
Bu haber 780 defa okunmuştur.