Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mahkeme İmbat Şirketine dur dedi
08 Kasym 2014, 00:26

Mahkeme İmbat Şirketine dur dedi

Mahkeme İmbat Şirketinin yasa tanımaz tutumuna dur dedi

Mahkeme Imbat Sirketine dur dedi

Mahkeme Imbat Sirketinin yasa tanimaz tutumuna dur dedi.

Manisa Soma’da isçilere dönük hak ihlalleriyle bilinen ve son dönemde islettigi linyit ocaginda sik sik is kazalariyla basinda adi çokça geçen Imbat Madencilik Enerji ve Ticaret A.S hakkinda açilan bir davayi kaybetti.

Yasal olmayan uygulamalariyla kamuoyunun dikkat çeken Imbat Madencilik Enerji ve Ticaret A.S’nde, 2 Eylül tarihinde Metin KESKIN yasamini yitirirken, yine Eylül ayinin degisik tarihlerinde Himmet KARA,Vedat ÇETIN ve Engin KARA meydana gelen is kazalarinda yaralandi.

Imbat Madencilik, isçilerin saglik kosullarinin olumsuzlugundan kaynakli çalisamaz hale düstügünde devlet hastanesinden aldiklari raporlari dikkate almamakta, rapor alan isçilerin raporlarinin bitis tarihini bile beklemeden isten atmaktadir. 

Dün görülen ve isçinin lehine sonuçlanan davanin konusu da raporlu isçinin kanun disi olarak isten atilmasiyla ilgiliydi. Dev. Maden – Sen üyesi isçi Recep KOCABIYIK, sag isaret parmagi yaralanarak is yapamaz hale geldi. Hastanenin KOCABIYIK’a verdigi rapor  isverence kabul edilmedi, izinsiz ise gelmedigi gerekçe gösterilip isten atildi.

Sendikamizin rehberliginde hukuki bir mücadeleye baslayan Recep KOCABIYIK’in, Soma’da Is Mahkemesi’nde açtigi ise iade davasi sonuçlandi. Mahkeme üyemizin ise iadesine karar verdi.

Soma Maden Isçilerinin yasadiklari sorunlarla ilgilenen sendikamizin avukatlarindan Aziz AYTAÇ’in konuya iliskin degerlendirmesi söyle;

“Öncelikle belirtmek gerekir ki sendika avukatlari olarak söylemis oldugumuz ve Soma’da birkaç ay önce kurulan ihtisas mahkemesi olan ‘Is Mahkemesi’ Dev. Maden - Sen adina ilk meyvesini vermistir. Recep KOCABIYIK hakli ve mesru bir karar ile isine iade edilmistir.

Kararda sadece ise iade degil, isçinin çalismadigi süreye iliskin 4 aylik ücretine de karar verilmistir. Ayrica bu karar kesinlestikten sonra 30 gün içinde Imbat Madencilige yapilacak basvuru ile isçi ise alinmazsa ayrica 4 aylik brüt ücreti tutarinda tazminat ödenecegi de karara baglanmistir. Imbat madencilik bu tutumunu devam ettirirse, isçileri para hirsi ile sebepsiz yere isten atar ve karara ragmen isçiyi ise almazsa, Recep KOCABIYIK’a 8 aylik ücreti tutarinda tazminat ödemek zorunda kalacaktir.

Imbat madencilik ayrica Recep KOCABIYIK’in çalismadigi süreye iliskin tüm sigorta islemlerini çalisiyormus gibi yerine getirmeli,SGK primlerini yatirmalidir.

Isçilerin sebep gösterilmeksizin isten atilamayacagi bu mahkeme karari ile sabittir. Soma’da çokça yasanan tazminatsiz is sözlesmesi feshi artik hukuk disidir. Bilmeliyiz ki Imbat Madencilik bu tavrina devam ederse Recep KOCABIYIK’in tazminatini CEBR-I ICRA yolu ile alacagiz.

Bu mahkeme kararinda su hususa dikkat çekilmistir; Imbat madencilik isçinin is sözlesmesini feshederken isçinin savunmasini almak zorundadir. Is Kanunu bazinda bu durum emredici nitelikte bir hükümdür. Sadece savunma almak da fesih için yeterli degildir, ayrica isveren is kanunu geregi bir fesih gerçeklestirecekse bunlarin tüm gerekçelerini ispatlamalidir. Sözün özü isçi kural olarak hakli, bunun aksini ispat yükü ise isverendedir.

Agir çalisma kosullarinda sik sik rahatsizlanan ve rapor alan Soma Maden isçilerinin, rapor aldiklari için isine son verilemeyecegi açisindan ayni zamanda bu karar emsal niteligindedir.

Mahkeme kararinda, Dev. Maden - Sen’in mücadeleleri sonucu Torba Yasaya hükümet tarafindan adeta ite kaka eklenen maden iskolunda ise iade davasi açilmasi için isçinin en az 6 ay süre ile çalismasi kosulu aranmamasina da atif yapilmistir. Imbat madencilikte ve DIGER TÜM MADENLERDE, BIR GÜN BILE ÇALISAN BIR ISÇI KIDEMINE BAKILMAKSIZIN ISE IADE DAVASI AÇABILECEKTIR. BU HUKUKI DURUM DA DEV. MADEN - SEN’IN YÜRÜTTÜGÜ SENDIKAL MÜCADELENIN BIR MEYVESIDIR. (4857 SAYILI IS YASASI MADDE 18/1)”

Ise baslattigi isçilerden e devlet sifresini isteyerek yasal olmayan bir uygulamayi baslatan sirket için Dev. Maden – Sen tarafindan sirket sorusturma açilmasi için Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulunulmustu.

Sirketin ocaklarda bulunan üst düzey yetkililerinin isçileri Dev. Maden – Sen’den istifa ettirmek için sürekli baski ve tehdit ettigi, yine bu konuda da sendikamizin adi geçen yetkililer hakkinda suç duyurusunda bulundugu hatirlanacaktir. 

Sirket aleyhine kullanilacagi gerekçesiyle isyerinde meydana gelen ve “önemsenmeyen” kimi kazalar için resmi tutanak tutmamayi tercih etmektedir. Isveren isçi tutanakta israr ettiginde isçiyi ekonomik yaptirimlarla cezalandirmaktadir. Örnegin tutanakta israr eden yeraltinda çalisan bir isçiyse onu yerüstüne vermekte, yerüstünde de sürekli yer degisikligi yaparak isçinin tazminatini birakip isyerinden çekip gitmesini saglamaya çalismaktadir. 

Umariz ki bu dava, yasa disi uygulamalarda israr eden isverenler için bir ders olur ve bir daha yasal olmayan yöntemleri kullanarak isçileri isten atmaya, Dev. Maden – Sen’den istifa ettirmeye, çalisma yasamiyla ilgili yasa, tüzük ve kurallari çignemeyi düsünmezler.

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

DISK / DEV. MADEN - SEN

Sezenler Cad. No: 2/9, Sihhiye/Ankara

Tel: 0312. 434 52 82 - 434 44 83, Faks: 0312 434 13 38

e posta: devmadensen@gmail.com - bilgi@devmadensen.org.tr, web: http://www.devmadensen.org.tr

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 1153 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Ekonomi-Çalışma Hayatı

Fındıkta Fiyat Oyunu

Fındıkta Fiyat Oyunu Taban fiyat 54 lira olarak açıklandı, 46 liradan alım yapılıyor.

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı Tüm-Bel-Sen, kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesini talep ediyor

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı Memur emeklisine ikramiye için son gün 29 Ocak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak Adalet Bakanlığına 3.611 personel alımı yapılacaktır.

Bağ-Kur'luya erken emeklilik

Bağ-Kur'luya erken emeklilik Emekli olamayan Bağ-Kur'lulara iyi haber

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss