Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İş cinayetlerine son
30 Ekim 2014, 16:19

İş cinayetlerine son

Kapitalizmin tapınakları doymak bilmiyor!

Is cinayetlerine son demek,mücadelenin yükseltilmesi demektir!

Kapitalizmin tapinaklari doymak bilmiyor! Bu tapinak, bir gün Soma Madeni olurken, baska bir gün asansörü bozuk Torunlar insaati, bir baska gün OSTIM ve yeniden Karaman Maden tapinagi oluyor.

Isçi Sagligi ve Is Güvenligi Meclisi’nin 2014 raporuna göre, eylülde hayatini kaybedenlerle birlikte 2014’ün ilk dokuz ayinda en az 1414 isçinin öldügünü kayda geçiyor. 301 isçinin yasamini yitirdigi Soma'daki isçi katliaminin ardindan bu kez de Karaman'in Ermenek ilçesinde 19 isçi madende mahsur öylece bekliyor.

Dünya rakamlari da isçilerin hayatlarinin ne kadar ucuz oldugunu gösteriyor. Uluslarasin Çalisma Örgütü’ne (ILO) göre; her yil 2 milyon 300 binden fazla kadin ve erkek çalisirken hayatini kaybediyor! Isyerinde kullanilan toksik maddeler her yil 440 bin isçiyi öldürüyor! Her 15 saniyede bir, 1 isçi çalisirken ölüyor!

Isçi katliamlarinin en temel nedeninin “kâr için üretim” oldugu biliniyor. Kâr için üretim, isçilerin kolayca isten çikarilabilmesini, tazminatinin verilmemesini, ücretini dahi alamamasini, isçi sagligi ve is güvenligi önlemlerinin alinmamasini, isçilerin kaydinin bile tutulmamasini velhasil esnek ve güvencesiz çalistirilmasini gerektiriyor. Tüm bunlar maliyetleri düsürmek için yapiliyor. Yani isçilerin canlari hiçe sayiliyor. Ne var ki kâr için üretim ile “toplumsal ihtiyaçlar için üretim” arasindaki çeliski gittikçe siddetleniyor. Bugün isçi mücadeleleri ve buradan dogan talepler yükseliyor; birlesik sinif mücadelesinin önü açiliyor.

Kapitalist isletmelerde hiç bir isçi ölmemelidir! Bunun için AKP, gerekli isçi sagligi ve is güvenligi önlemlerini tapinaklarina sokacak ve bunlarin denetlenmesini saglayacak yasalari demokratik isçi örgütleri ile birlikte çikarmalidir. Torba yasalarda geçirdigi isçi haklarini gasp eden tüm düzenlemeler ortadan kaldirilmalidir. Hükümet taseron uygulamasina, esnek ve güvencesiz çalistirmaya son vermelidir. Herkese is ve insanca yasam olanagi sunan asgari ücret uygulamasina geçmeli, asgari ücretin belirlenmesine isçi temsilcilerinin katilmalari saglanmalidir.

Aykut Bingöl

Sosyalist Yeniden Kurulus Partisi Giresun Il Temsilciligi - sykpgiresun@farnakes.com 

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 487 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Ekonomi-Çalışma Hayatı

Fındıkta Fiyat Oyunu

Fındıkta Fiyat Oyunu Taban fiyat 54 lira olarak açıklandı, 46 liradan alım yapılıyor.

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı Tüm-Bel-Sen, kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesini talep ediyor

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı Memur emeklisine ikramiye için son gün 29 Ocak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak Adalet Bakanlığına 3.611 personel alımı yapılacaktır.

Bağ-Kur'luya erken emeklilik

Bağ-Kur'luya erken emeklilik Emekli olamayan Bağ-Kur'lulara iyi haber

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss