SIVIL TOPLUM KURULUSLARI,ROTASINI DEGISTIRIYOR MU?
Sevgi,saygi muhabbetle sözlerime basliyorum,
Degerli dostlar,Sivil toplum olusumlarinin birliktelikleri takriben elli atmis yil önceleri baslamisti. Köylerinden ilk gurbete çikanlarin geldigi Istanbul'un her hangi bir yerine yerlesmek olmus.Ailesinin geçimini saglamak adina buralarda topluca birlikte barinmayi benimsemisler,bunlarin gidisini gören diger akraba,komsu ve digerleri çantasini kapan gurbet ellere yollara düsmüsler,bu agabeylerinin yanlarina siginmislar.
Tek amaçlari ailesine bir ekmek parasi yollamak.
Daha yaslari 13-14 olan bu ilk gurbet yolunu tutan kardeslerimiz hep bir odanin içinde yer yataklariyla birliktelik yapmaya,candan sevgilerini birliklerini burada sergilemisler ki bölgelerinde sayginlik kazanan bu hemseri guruplari tatil günlerinde her hafta birlikte bulusup hasret gideriyorlarmis.
Gelislerin devami olunca Istanbul'un diger bölgelerine yerlesmeye baslamislar.Istanbul yetmemis köylerde komsularindan,akrabalarindan topladiklari paralarla Avrupa'ya gidisler baslamis.Avrupa'ya gidenlerde oralarda birlikte olmaya,hemsehrilik baglarini genisleterek diger köylülerin ve baska illerin insanlariyla birlikte olmaya hasret gidermeye baslayinca geride kalan ailesini birazcik unutmus.
Gurbet ellerde çalisip ailesine para gönderen büyüklerimiz saf,temiz,kirlenmemis ahlaklariyla günün kosullarinda birbirine bagliliklarini ayrismadan yapmislardir.
Köylerden ayrilislar gittikçe artmis 1995-2000 yillarindan sonra da tamamen köylerimiz bosalmis,misir tarlalari yerini findik bahçesine dönüstürmüs,diger yerlerde bakimsizliktan orman oluvermis.Tapusu senin,yer devletin ormani olmus.Bugün Baba ocagi ana kucagi köylerimiz,bu günlerde issiz ve kimsesiz kalmis durumdalar.Köylerimizde kalan üç bes ailelerin çocuklari da okulunu bitirmeyi beklemeden gurbetlere akin ediyorlar,geleceklerde önlemlerimizi alamasak buralar baskalarinin tatil yerleri olacaktir,bizlerde gidebilirsek tatile gideriz.
Gurbette toplanan hemsehriler seksenli yillarda kaynasmayi,birlikteliklerini resmilestirmisler dernek kurmuslar,hep bu derneklerde toplanmaya önem vermisler,bir güç haline gelmisler,toplu hareketlerle kendilerinden söz ettirmisler,ahlaki degerlerini hiç kaybetmeden birlikte olmuslar,dügünde bayramda hep birlikte neseli olmuslar,cenazelerde hep birlikte gözyasi dökmüsler,her toplantilarinda kendilerinden söz ettirmisler birliktelikleri dillerde destan olmus siyasi bir yerlerde olan hemsehrilerine taraf olmadan,ayrim yapmadan tam destek olmus ve her toplulukta öncülük ve liderlik yapmislar,hiç ama hiç siyasete karismamis,taraf olmamis,bagli kalmamislar,o günlerde dillere destan olan Giresun usaklari derneklesmede hep önde olmuslar,çok illeri birliktelikleriyle kiskandirmislardir.Bunu gören diger iller derneklesmesini hizlandirmis,örnek teskil eden bu degerlerimizin bu birlikteligimizin bu günkü hali.
O günlerdeki birlikteligimiz bugün kisilerin istekleri dogrultusunda çikarlarina hizmet etmeye dogru gitmis gözüküyor.
Kardeslik,akrabalik ve hemsehricilik baglarinin kaynastigi o günlerde köylerinden gelenlerinde sehre ayak uydurmasindan dolayi derneklerin baskanlarinin rotalarini siyasi tarafa sahsi çikarlarina yönlendirmelerinin sonuncunda bugün paramparça oldugumuzu hepimiz görmekteyiz.
Derneklerde hakim olamayan kisiler gruplasarak hemen bir baska dernek kurmaya yanastilar.
Derneklerin varligindan birlikteliginden faydalanmak isteyen siyasiler buralara el atmaya basladilar.
Derneklerin yerel yönetimlere ihtiyacinin karsilamaya yönelik yakinlasmalar büyümeye baslamis Dernek baskani olanlar siyasete yakin olmak buralarda yer almak için adeta yaris içine girmeye her yöneticinin siyasi partide yer almasina önem vermeye baslamasi bu gün bizlerin dagilmasina sebep olmustur.
Siyasilerin hazir topluluk,hazir birliktelik islerine gelmeye baslayinca,onlarda bu kurumlari kendilerine yakin olmaya zorladilar,yanlarina çekmeye basladilar,kendilerine tabi olmayanlara karsi bir durus sergilediler,derneklere iki baslilik soktular ya taraf olacaksin ya bertaraf olacaksin mantigini uyguladilar,hala da uygulaniyor.
Taraf olmayan derneklere karsi ikinci bir dernek kurdurabilecek kadar bu islere önem veren siyasilerin hedeflerinin beyinlerinin arkasinda neler oldugunu simdi anlayan bilen olacaktir.
Yillardir sivillesmeye benimseyen bu kurumlarimiz dernekçiligi sadece hemsehrilerine hizmet için yapan baskanlarimiz,bu günlerde siyasetin içine girmeye,oralarda yer almaya kendilerini tatmin etmeye ugras veriyorlar.
Yerel yönetimin içindeki yetkili kisiler seçildikleri zaman görevleri basinda siyasi kimliklerini bir yere koymalidirlar,her siyasi görüse esit davranacaklar olmasi derneklerimizin birlikteligine önem verecektir Ama bu günlerde yerel yöneticiler derneklerimizi adeta arka bahçesi yapmaya ugras veriyorlar.
Siyasilerin pençesine takilan bu sivil toplum kuruluslari birliklerini,sayginliklarini yitirmeye basladilar.
Akli selim kisiler derneklerinin siyasete sokulmasinda rahatsiz olduklari için bunlarla yollarini ayirmaya basladilar.
Dernekleri tarafina alan yerel yöneticiler her türlü imkanlari sunmaya gayret ediyorlar,yeter ki gel taraf ol istiyorlar.
Gerçek sivil topluma hizmet etmek isteyen kisiler,siyasilerden gelen her türlü yardimlara,imkanlara hayir diyerek,asil görevleri halkina,milletine,hemsehrilerine hizmet edebilmek ugruna birilerinin arka bahçesi olmadan hizmetine devam ediyorlar.
Degerli hemsehrilerim,bugün girmeye ugras verdigimiz Avrupa birliginde sivil toplum kuruluslari siyasileri yönlendiriyor,yerel yönetimlere önemli önergeler verebiliyor,hükümetlere önergeler veriyorlar.
Asilliklerini unutmadan içlerinden vekiller seçerek parlamentoya gönderiyorlar,orada sivil toplumun temsilcisi olarak layikiyla görev yapiyorlar,sivil toplum kuruluslari hiçbir siyasi taraf olmadan kendi içinde kenetlenip güçleniyorlar,yaptirim gücünü birlestirerek sivillesmenin önemini artiriyorlar,layikiyla görevlerini yapan birliktelik içinde ugras veren tüm sivil toplum kuruluslari baskan ve yöneticilerine sevgi ve saygilarimi sunuyorum.
Bu yazı 1483 defa okunmuştur.