Adli Bilimciler Dernegi: “Mobbing,Is Yeri Terörüdür”
Adli Bilimciler Dernegi Baskani ve Ankara Üniversitesi Tip Fakültesi Adli Tip Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Hanci:
“Mobbing, Duygusal Taciz/ Yildirma ya da Mobbing hatta literatürdeki baska bir tanimla is yeri terörüdür.Mobbing için manevi siddet teriminin kullanilmasi öneriliyor.Psikolojik taciz,kisiye yöneltilen sürekli ve olumsuz söz,fiil ya da benzeri diger türden tutumlarla yaratilan yildirici etkilerle kisinin, kendisini yalniz,yetersiz,kisilik zaafi bulunan bir birey,toplulukta sevilmeyen,yer edinemeyen bir kisi gibi duygu ve düsünceler içerisine itilmesidir.Örnekler arasinda, üstlerin yüksek sesle emir ve talimat vermeleri,yine yüksek sesle isini iyi yapmadigi söylenmesi,telefonla konusmasina aldirmadan emir verilmesi,bir isi bitirmeden diger bir ise kosturulmasi,çalisma ortaminda düsmanca bir havanin olusmasi gibi durumlar yer aliyor.Üstün en temel sosyal davranislari bile sergilememesi,en siradan nezaket kurallarina uymamasi,örnegin karsilastiginda selam vermemesi psikolojik tacizde,esas itibariyle,magdurun kisilik hakkina yönelen bir saldirida bulundugu anlamina gelir.
“Mobbing Uygulayanlar,Asiri Kontrolcü,Korkak,Nevrotik ve Iktidar Açligi Olan Kisiler”
Mobbing uygulayanlar,asiri kontrolcü,korkak,nevrotik ve iktidar açligi olan kisiler olarak tanimlaniyor. Ek olarak mobbing uygulayanin yaptiklarini patron olarak hak olarak görmesi, sisirilmis benmerkezcilik, narsist kisilik, çocukluk travmalari da özellikleri arasinda sayiliyor. Bu kisilerin güç konusunda hirsli, o kurum ya da birim için vazgeçilmez oldugunu düsünen, ayricalikli olmak isteyen, kendine güven ve benlik degerlerinde bosluklar olan, baskalari üzerinde kontrol kurarak otoriter hissetmeye ihtiyaç duyan , aile yasantilarindan memnun olmayan , mesleki deneyimleri oldukça iyi ancak teorik bilgi eksiklikleri bulunan kisiler oldugu da ilave ediliyor.
“Mobbing Saglik Sektörü ve Üniversitelerde Daha Çok Düzeylerde”
Mobbingin yeri,zamani,is kolu ayrimi olmamakla birlikte saglik sektörü ve üniversitelerde daha çok görüldügü söylenebilir.Genellikle nitelikli kisilere karsi niteliksiz üstlerin uyguladigi bir yöntem olarak karsimiza çikiyor. Yapilan arastirmalar, mobbinge maruz kalan kisilerin çalisma hayatlarinda zeka, dürüstlük, yaraticilik, basari gibi bir çok olumlu özellik gösteren duygusal zekasi yüksek kisiler olduklarini ortaya koyuyor. Mobbing genellikle ; isini çok iyi hatta mükemmel yapan, iliskileri olumlu olan ve çevresindekilerce sevilen, çalisma ilkeleri ve degerleri saglam, bunlardan ödün vermeyen, dürüst ve güvenilir, kurulusa sadik, bagimsiz ve yaratici, zorbanin yeteneklerinden üstün özelliklere sahip olan kisilere yöneliyor. Mobbingin psikolojik etkisi sürekliligi ile pekisen bir zarar yaratir. Saldiriya ugradigini düsünen kisi için bir tikanma ve pasifize olma halindedir. Mobbing sadece bireysel bir saldiri olmayip, toplumun huzurunu dogrudan etkileyen bir saldiridir. Hatta teröre bile temel olusturabilecegi iddia ediliyor.
Isyerindeki Etkileri
Mobbing, kurumlar içinde bulasici bir hastalik gibidir. Iyilestirici önlemler alinmazsa kurumun bütün yasamsal organlarina yayilir. Çalisan personelde, isletmeye ve çalisma arkadaslarina olan güven ve saygi azalir, motivasyon düser, çalisma ortami ve çalisanlar arasinda uyumsuzluk baslar, is verimliligi düser. Üst merci, ima ve alayla, karsisindakinin toplumsal itibarini düsürmeye yönelik saldirgan bir ortam yaratarak kisiyi isten ayrilmaya zorlar. Bir is yerinde sistematik baski yaratip, kisilerin performanslarini ve dayanma güçlerini yok ederek is ortaminda dislanmasi, özel taktiklerle ya da zorbaca gerçeklestirilmektedir.
BU ANLATILANLAR GÖRELE DEVLET HASTANESINDE YASANIYOR MU?