Derelerin Kardesligi Platformu
Basin Açiklamasi – 13 Mayis 2010
Çiftçilerimizin Günü Kutlu Olsun!..
Degerli Basin mensuplari, sevgili dostlar…
Ülke genelinde ve bölgemizdeki vadilerimiz üzerinde bulunan derelerimiz ve su kaynaklarimizda kurulmasi planlanan HES projelerine karsi; dogaya, çevreye ve dogal yasam alanlarimiza, tarihi, sosyal ve kültürel degerlerimize verdigi geri dönüsümsüz zararlar nedeniyle vermis oldugumuz demokratik ve hukuksal mücadelelerimiz, her geçen gün daha da güçlenerek devam ediyor.
Söz konusu projelerin bütün bunlarla birlikte tarim arazilerine verecegi zararlar ve dolayisiyla çiftçilerimizin bundan olumsuz yönde etkilenecegi de kaçinilmaz bir gerçektir. HES projeleri sarmalindaki vadilerimizde HES’lere karsi sürdürülen mücadeleler çogalarak artarken; ülkemiz ve bölgemizdeki bütün çiftçilerimizin “14 Mayis Dünya Çiftçiler Günü”nü kutluyoruz. Gün nedeniyle, Platformumuz bilesenlerinden TEMA Vakfi Rize Temsilciligi’nden, ayni zamanda Platformumuzun Yürütme Kurulu Üyesi de olan TEMA Vakfi Rize Temsilcisi Nevzat Özer tarafindan yapilan ‘Basin Açiklamasini’ degerlendirmeniz umuduyla bilgilerinize sunuyoruz:
14 Mayis Dünya Çiftçiler Günü
Çay Üreticilerimize Kutlu Olsun
14 Mayis Dünya Çiftçiler Günü’nde karsi karsiya bulundugu tüm olumsuz kosullara ragmen toplumumuza ekmek, as, ekonomimize temel mal üretimini saglayan çiftçilerimizin bayramini kutluyoruz.
Tarimsal üretim yetersizliginin sofralarimizi tehdit eder hale gelmesiyle hatirlanan çiftçilerimizin sorunlari her geçen gün daha da derinlesiyor. Topraga ve suya hor bakmanin, çiftçiyi ve tarimi ekonominin, temel diregi degil de yük olarak görmenin sonucu olusan bu sorunlara bir de yanlis müdahaleler eklenince gida güvenligimiz ve toplumsal barisimiz tehlikeye sürükleniyor.
Her yil topragindan, tarimdan koparilan bir milyon insan, tarimsal üretimdeki gerilemeler, artan gida fiyatlari toplumsal kaosa davetiye çikariyor.
TEMA Vakfi, “ülke topragini koruma ve verimli kullanma” amaci kapsaminda, bu topragi yok etmeden ekonomik olarak kullanan “tarim sektörü” ve “tarim üreticilerinin” sorunlarina duyarli olmayi da sorumluluk saymaktadir.
Bu yaklasimla, ülke tarimina oldugu gibi bölgemiz çay sektörü ve üretici sorunlari konusundaki temel görüslerini kamuoyuna aktarmayi, bu anlamli gün açisindan yararli görmektedir.
Çay tarimi ve üreticileri desteklenmelidir!
Çünkü yüz binlerce üretici, çalisan bu üründen geçimini sagliyor.
Bu bölgeye ekmegi asi çay tarimi sagliyor. Bu bölgenin yarisindan fazlasinin isini bu çay veriyor.
Sanayiye-ticarete hammaddeyi bu çay sagliyor.
70 milyon insanin her gün keyifle içtigi dogal, tertemiz içecegi bu çay sagliyor.
Çünkü Dogu Karadeniz’in topragi kittir, yoksuldur, sancilidir, yorgundur, çogu tarim topragi bile degildir. Bu topraklarda çay tarimindan baska yapilabilecek bir sey yoktur.
Çünkü Dogu Karadeniz cografyasi, topografyasi zordur. Yasamda, tarimda zordur. Üreticiler bir kez tarimdan vazgeçmeye baslarsa bir daha kimse geri döndüremez. Sonrasi; göç, kent varoslarinda yasanan kitlesel yoksulluk, issizlik, sosyal ve siyasal kargasanin daha da derinlesmesidir.
TEMA Vakfi Rize Temsilciligi olarak 14 Mayis Çiftçiler Günü’nün; tarimin, üretimin, bütün bunlari saglayan topragin öneminin bir kez daha hatirlanacagi bir gün olmasini diliyor, Çay Üreticilerinin bu özel gününü kutluyoruz.
“En büyük güç kaynagimiz topraktir”
“Toplumsal Baris Topraktan Gelecektir”
Nevzat ÖZER
TEMA Vakfi Rize Temsilcisi
Bu haber 700 defa okunmuştur.