Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)
ÇEVRE
ve Orman Bakani Veysel Eroglu'nun, Akdeniz Üniversitesi'nce (AÜ) bu
yil Avrupa Birligi'ne tam üyelik sürecinde ‘çevre’ basliginin açilmasi
için gösterdigi üstün gayretlerden dolayi özel ödüle layik görülmesi, çevre örgütlerinin tepkisini çekti. Bakan Eroglu'na verilen ödülü kinamak için facebook'ta sayfa da açildi.
AÜ Çevre Sorunlari Arastirma ve Uygulama Merkezi'nin (AKÇAM) her yil düzenlenen Çevre
Hizmet Ödülleri, 19 Nisan'da yapilan açiklamayla kamuoyuna duyuruldu. AKÇAM'in açikladigi ödül listesinde, kisi ve kurumlarin disinda verdigi özel ödülün, bu yil AB'ye tam üyelik sürecinde ‘çevre’ basliginin açilmasi için gösterdigi üstün gayretlerden dolayi Çevre ve Orman Bakani Veysel Eroglu'na verileceginin belirtilmesi, çevre örgütlerinin tepkisine yol açti. 11 Mayis günü yapilacak ödül töreni öncesinde, sosyal paylasim sitesi facebook'ta grup olusturan çevreciler, verilen bu ödüle karsi kinama sayfasi açti.
Bakan Eroglu'nun, Türkiye dogasinin tarih boyunca karsilastigi en
büyük yikimi gerçeklestiren insan oldugunu iddia eden Doga Dernegi Genel Müdürü Güven Eken, söyle dedi:
“Bütün derelerimizi insaat makinelerine açmis, çok sayida gölün kurumasina neden olmus, korunan alanlari madencilere açmis, Anadolu kirsalini insansizlastirmis ve ormanlarin yagmalanmasina sessiz kalmistir. AKÇAM zaten daha önceki yillarda dogayi katleden baska insanlara ödül vererek gerçek niyetini ortaya koymustur. Bu ödülle merkez, adinin içinde geçen hiçbir kelimeyle uyumlu hareket etmeyen bir yapi oldugunu bir kez daha gözler önüne sermistir. Bu enstitüyü yönetenlerin Antalya çevresinde Bakan Eroglu imzasiyla gerçeklestirilen dere katliamlarini yerinde görmelerini tavsiye ederim. O zaman yaptiklari hareketin ne kadar yüz kizartici oldugunu belki onlar da anlar.”
DERELER AFFETMEYECEKAkdeniz Üniversitesi'nin Çevre ve Orman Bakani Eroglu’na ödül vererek sözcükleri kifayetsiz biraktigini belirten Türkiye Tabiatini Koruma Dernegi Antalya Sube Baskani Hediye Gündüz, sükran duygusuyla alay edildigini ve bilimi de inkar ettiklerini söyledi. Bakan Eroglu'nun Türkiye’nin 12 bin endemik türünü göz ardi ettigini kaydeden Hediye Gündüz, sunlari söyledi:“HES’ler nedeniyle kesilecek milyonlarca agacin ahini aldi. Ormanlara dökülecek tonlarca betonun altinda kaldi. Alakir’da 170 bin insani yok saydi. Yuvarlakçay’da 15 bin insani tanimadi. Belek’e gözlerini kapatti. Kindil Çesme’yi es geçti. 5 gün boyunca yanan Manavgat ormanlarindaki ihmalini görmezlikten geldigi Orman Genel Müdürünü görevden almayarak yola devam etti. Çevre Bakani'ni ve ona ödül veren Akdeniz Üniversitesi'ni, Türkiye’de 1700 HES'in adi geçtigi dereler affetmeyecek. Nükleer santrale gömülmek istenen Sinoplular, uçarak geldigi Sultan Sazligi’nda su bulamayan flamingolar, Ikizdere, Senoz, Çit Deresi, Loç Vadisi, Munzur, dört yani insaata dönen Artvin, sular sehri Saklikent, Gökbük, Sülekler, Hasankeyf, Tortum, Yedisu, Macahel, Allianoi, Abant, Uzungöl, Çayeli Çataldere, Findikli dereleri, Palovit Vadisi, Çoruh, Giresun, Özgür akmak isteyen tüm dereler ve de ‘Derelerin Kardesligi’ asla affetmeyecek.” ÜNIVERSITENIN TAVRI ETIK BULUNMADIAkdeniz Üniversitesi’nin Bakan Eroglu’na çevre ödülü vermesinin, üniversitelerin siyasal iktidardan bagimsizligini tehdit ettigini açiklayan Ekoloji Kolektifi avukat Fevzi Özlüer ise sunlari söyledi:
“Bugün ülkemizde pek çok HES projesi plansiz biçimde yürütülmekte ve buna karsi da yüzlerce dava bakanliga karsi açilmaktadir. Bu davalarda da dosyalar üniversitelerdeki bilirkisilere gitmektedir. Özelikle Akdeniz bölgesinde pek çok HES, tasocagi gibi büyük projeler konusunda üniversitenin akademik ve nesnel, demokratik özerk tavri göz önünde bulundurularak bu dava dosyalari Akdeniz Üniversitesi tüzel kisiligine gönderilmektedir. Bu ödül ile üniversitenin bagimsiz karar verme iradesi ortadan kaldirilacaktir. Bu nedenle tniversitenin, yurttasa ve devlete karsi, en azindan esit uzaklikta olmasi beklenir. Oysa bakana çevre ödülü vermek demek, üniversitelerin akademik kimligine zarar verir. Bu üniversitenin tavrini etik bulmuyoruz.”