GÖRELE’DE KEMENÇE VE HORAN’I YASATMA DERNEGI KURULDU
Giresun Valisinin talimatiyla Görele Kemençe Dernegi kuruldu ve baskanligina Görele Belediyesi Baskan Yardimcisi Yunus Gülsen getirildi.
Görele Kemençe Horan ve Güzel Sanatlari Yasatma Derneginin Olaganüstü Genel Kuruluna,üyelerinin yani sira çok sayida sanatçi ve vatandaslar katildi.
Kemençenin anayurdu olan Görele de,ilk defa böyle bir olusumun meydana gelmesi heyecan yaratti.
Bu güne kadar Giresun Ilinde Kemençe ve Horan adiyla bir dernek kurulmamasindan yola çikan, Göreleli hemseriler bir araya gelerek,Görele de Kemençe ve Horan’in yasatilmasi için büyük bir olusum meydana getirdiler.
Yeni olusumda Görele ve Görele disindan katilan birçok Kemençe üstadi sanatçi ve sanatsever katildi.
Yapilan Kongrede Ünlü Kemençe üstadi Kâtip Sadi’ye bir sürpriz yapilarak,Genel Kurul üyelerinin coskulu alkislariyla Fahri Baskanlik unvani verildi.
Kemençe üstatlari,Katip Sadi,Sami Günay,Burhan Caba,Ahmet Torun ve Hasim Torun kongre öncesi ve sonrasi Görele’nin en meshur ezgileri ile dinleyenleri mest ettiler.
Yapilan Kongrede;Dernek yönetimi su isimlerden olustu.Yunus Gülsen,Hayrettin Günay,Hasim Torun, Ilhan Tahmaz,Turgut Türk,Kenan Posul ve Erdogan Gökçe.
Dernek Baskanligina seçilen Yunus Gülsen yapmis oldugu açiklamada;
“Bu güne kadar Giresun Ilimizde “Kemençe” adiyla taninan bir dernegin bulunmamasi Sayin Valimiz Dursun Ali Sahin Bey’in dikkatini çekmis ve bizim eksikligimizi bize hatirlatmistir.Sayin Valimize bu olusuma vesile olduklari için sonsuz sükranlarimi arz ediyorum.Ayrica bizleri yönlendiren,Görele Kaymakamimiz Sayin Aykut Pekmez’e,dernegimize yer tahsis eden ve her ortamda yanimizda ve destekçimiz oldugunu belirten Belediye Baskanimiz Sayin Ertugrul Melikogluna sonsuz tesekkürlerimi arz ediyorum.Bundan sonraki süreçte dernek yönetimi olarak Kemençenin anayurdu olan sirin ilçemiz Görele’nin adini bu alanda duyurmak,Karadeniz müziginde kemençenin gerçek degerini,otantik halini, kamuoyuna tanitmak,Görele’nin yetistirmis oldugu gelmis geçmis tüm üstatlarin eserlerine sahip çikarak ve bu üstatlarin adlarinin yasamasi için gerekli çalismalari yapmaktir.Yeni nesil Görele tarzi Kemençe sanatçilari yetistirmek en büyük hedefimiz olacaktir.Sunu da belirtmeliyim ki,Kemençe ve horan bizim öz Folklorumuzdur.Horan adi bazi yerlerde “horon” diye yazilsa da gerçegi “horan” dir.
Kemençenin tarihi incelendiginde,bütün arastirmacilarin birlestikleri nokta,Kemençenin anayurdu Görele’dir.Yine Kemençe tarihine bakildiginda;Tuzcuoglu,Karaman,Osman Gökçe,Durkaya gibi ünlü efsane üstatlar,Görele’den çikmistir,halen hayatta olan efsane sanatçimiz Kâtip Sadi adini bilmeyen, eserlerini okumayan ezgilerini kullanmayan Karadeniz sanatçisi yoktur.Yine hasta yataginda yasam mücadelesi vermekte olan Senel Dandin abimize acil sifalar diliyorum.Onun Kemençe çalma sitili ve birçok eseri Karadeniz müzigine yön vermistir.Karadeniz de kemençeyi incelediginizde,diger Illerimizde,Tuzcuoglu,Karaman ve Atatürk’ün iltifatlarina mazhar olan üstatlarimizin yasadigi dönemlerde,hiçbir Kemençe üstatlarina rastlanmamistir”
Yunus Gülsen;
“Olusumumuz daha yeni,kisa sürede herkese ulasmamiz mümkün olmamistir.Bu birlikteligimize gönül verecek olan herkesi bu çati altina davet ediyorum.Görele içinde ve disinda bulunan çok kiymetli sanatçi ve sanatsever dostlarimizi sesleniyorum;bu kapi Görele kapisidir,herkesin bu kapidan içeri girip katkilar saglamasini yönetim olarak içtenlikle arzu ediyoruz ve bekliyoruz.
Bu süreçte heyecanla katki saglayan,çok degerli kongre üyelerimize,Kâtip Sadi,Sami Günay,Burhan Caba,Ahmet Torun,Hasim Torun ve tüm üstatlarimiza,bilimsel arastirmalari ile bizlere isik tutan,Sayin Hayrettin Günay Hocam olmak üzere,herkese ayri ayri tesekkür ediyorum”. Dedi
Dernek Baskani Yunus GÜLSEN
Haber-foto: Kamil YILMAZ
Bu haber 1471 defa okunmuştur.