Gelecegin bankacilarina ilk bankacilik dersi katilim bankasi Bankasya’dan
Giresun Üniversitesi Görele Uygulamali Bilimler Yüksekokulu Bankacilik bölümü ögrencilerine ilk bankacilik dersi ‘faizsiz bankacilik’ Bankasya’dan.
Giresun’un Görele Ilçesinde Bank Asya Giresun Sube Müdürü Vahdettin Yildirim, Görele Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi Salonunda Giresun Üniversitesi Görele Uygulamali Bilimler Yüksekokulu Bankacilik bölümü ögrencilerine faizsiz bankacilik konusunda konferans verdi.
Konferansin açilis konusmasini Görele Uygulamali Bilimler Yüksekokul Müdür Yardimcisi Özcan Elevli yapti. Alevli “Görele Uygulamali Bilimler Yüksek Okulu olarak 2011–2012 egitim-ögretim yilinda ilk konferansimiz olan “Faizsiz Bankacilik” konulu konferansimiza gösterdiginiz ilgiden dolayi hepinize tesekkür ediyorum. Bu konferansi düzenlemis olmaktan son derece mutluyuz. Bankacilik ve Finans bölümünde okuyan siz degerli ögrencilerimizin ihtiyaç duydugu Bankacilik ve Finans alaninda uzmanlar ile bulusma noktamiz olacak bu tür konferanslarimizin sayisini artarak devam ettirecegimizi umut ediyorum. Amacimiz siz degerli ögrencilerimizi en iyi sekilde yetistirmektir. En donanimli sekilde mezun etmektir.” dedi.
Alevli daha sonra sözü Bank Asya Giresun Sube Müdürü Vahdettin Yildirim’a verdi. Yildirim konusmasinda öncelikle Dünyada ve Türkiye'de katilim bankaciliginin gelisimi, Türk bankacilik sistemi içindeki payi ve sistemin isleyisi hakkinda genel bilgiler verdi. Yildirim” katilim bankalarinin alternatif degil, sistemi tamamlayan bankalardir. Reel sektörü finanse eden ve kar-zarara katilma esasina dayali olarak çalisan katilim bankalari, saglikli fon kullandirma yöntemleri tabii bir sonucu olarak Dünya ekonomide yasanan krizlerden daha az etkilendi. Katilim bankaciligi, faizsizlik prensiplerine göre çalisan, bu prensiplere uygun her türlü bankacilik faaliyetlerini gerçeklestiren, kar ve zarara katilma esasina göre fon toplayip, ticaret, ortaklik ve finansal kiralama yöntemleriyle fon kullandiran bir bankacilik modelidir. Isimlerindeki “katilim” sözcügü yapilan bankacilik türünün kar ve zarara katilma prensibine dayali bir bankacilik oldugunu ifade etmek için kullanilmaktadir. Bu bankalar, tasarruf sahiplerinden topladiklari fonlari, faizsiz finansman prensipleri dahilinde ticaret ve sanayide degerlendirerek, olusan kâr veya zarari tasarruf sahipleriyle paylasirlar. TL,
USD ve EUR bazinda vadeli hesaplarda toplanan fonlar, kurumsal finansman destegi, bireysel finansman destegi, finansal kiralama, kâr veya zarar ortakligi yöntemleriyle degerlendirilir. Ticaretin ve sanayinin ihtiyaç duydugu hammadde, yari
mamul veya mamul madde, gayrimenkul, makine veya her tür teçhizatin temini, bu yöntemler araciligiyla saglanmaktadir. Bu bankalarda, her türlü bankacilik islemlerinde faiz ve belirsizlik ihtiva eden, asiri riskli ve spekülatif islemlere yer
verilmez. Alkollü içecek, silah ve tütün ürünleri gibi toplum için zararli bulunan konularda bankacilik islemi yapilmaz. Katilim bankalarinin varlik nedeni ve Altin Kurali “Faizsizlik Prensibi”dir. “Faizsizlik Prensibi”nin özü de; Fon toplarken kar ve zarara katilma esasina göre fon kabul etmek ve müsteriye “sabit bir getiri” taahhüt etmemek, Fon kullandirirken nakit kredi vermeyip, “müsterinin ihtiyaç duydugu mali saticidan pesin alip kendisine vadeli satmak, kiralamak veya is sahibiyle proje
bazinda ortaklik olusturmak” tir.”dedi.
Bank Asya Giresun Sube Müdürü Vahdettin Yildirim, ilginin yogun oldugu seminerde ögrencilerden gelen sorulari da ayrintili olarak cevapliyarak ögrencileri memnun etti.
Ögrencilere bankacilikta çalisma kosullari, giris sinavlari, kariyer planlama, özel ve kamu bankaciligi konusunda bilgiler veren Bank Asya Kurumsal Iletisim Müdürlügü Basin ve Halkla Iliskiler Yöneticisi Ufuk Altinbas, Bank Asya’nin yurtdisi açilimlari ve ögrencilerin kariyerinde okullarinin önemine isaret ederek faiz ile kar payi arasindaki farki anlatti.
Görele Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani ve Görele Uygulamali Bilimler Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Ramazan Sever, düzenlenen bu tür etkinliklerin ögrencilerin motivasyonu yönünde önemli olduguna dikkat çekerek, Bankacilik ve Finans Programi ögrencilerin daha mezun olmadan kendi meslek kurum ve kuruluslarinin temsilcileriyle bir araya gelerek çalisma hayatina iliskin karsilikli beklentilerini paylasmalarinin çok yararli oldugunu söyledi.
Konferansin sonunda, Görele Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani ve Görele Uygulamali Bilimler Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Ramazan Sever, Bank Asya Giresun Sube Müdürü Vahdettin Yildirim ve Bank Asya Kurumsal Iletisim Müdürlügü Basin ve Halkla Iliskiler Yöneticisi Ufuk Altinbas tesekkür ederek plaket ve çiçek verdi.
Konferansin ardindan okul yöneticileri ve Bankasya’li misafirler Görele Uygulamali Bilimler Yüksekokuluna geçerek birlikte çay içip bir süre sohbet etti.
Haber: Turhan Sinirlioglu
Bu haber 1352 defa okunmuştur.