Deprem için tarih verdi
Prof. Dr. Naci Görür, yaptiklari arastirmalar sonucunda, özellikle Marmara Ereglisi açiklariyla adalar arasinda kalan fayin, birinci derecede risk olusturdugunu belirtti.
Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, yaptiklari arastirmalar sonucunda, özellikle Marmara Ereglisi açiklariyla adalar arasinda kalan fayin, birinci derecede risk olusturdugunu belirterek, ''Bu fayin kirilmasi durumunda Marmara bölgesinde büyük bir deprem olmasini bekliyoruz'' dedi.
Görür, bu bölgede olacak bir depremin büyüklügünün 7.2'den küçük olmayacagini da kaydetti.
Tekirdag'in güneyinde, Marmara Denizi'nin derin çukurlugunda bulunan Kuzey Anadolu fayinin deniz altindaki kismini incelediklerini anlatan Görür, ayrica 1999 yilindan bu yana çesitli gemilerle Marmara Denizi'nde arastirmalar yaptiklarini hatirlatti.
Marmara Bölgesi'nde olabilecek bir depremden Tekirdag'in da etkilenecegini belirten Görür, söyle konustu;
“Yaptigimiz arastirmalar sonucunda, özellikle Marmara Ereglisi açiklariyla adalar arasinda kalan fay, birinci derecede risk olusturuyor. Bu fayin kirilmasi durumunda Marmara bölgesinde büyük bir deprem olmasini bekliyoruz. Bu fay hattinda gerçeklesecek depremden en fazla Marmara Denizi'nin güney sahillerinde yer alan yerlesim alanlari, Istanbul ve Tekirdag etkilenecek. Dolayisiyla bu bölgelerde alt yapinin ve yapi stokunun bu siddetteki bir etkilenmeye karsi deprem güvenli olmasi gerekir. Degilse de güvenli hale getirmek gerekir.”
DEPREM 7.2'DEN KÜÇÜK OLMAYACAK
1999 yilinda yasanan depremin Marmara'yi risk altina soktugunu bildiren Prof. Dr. Naci Görür, bu depremin 55 saniyede yogun bir enerjiyi Marmara Denizi'nin altindaki kabuga yükledigini anlatti.
Kuzey Anadolu fay hatti üzerinde yasanan depremlerin batiya dogru sürüklendigine dikkati çeken Görür, konusmasini söyle tamamladi:
“En son deprem nerede olmussa oranin batisi tehlikeli duruma geliyor. Yani Gölcük Depremi Marmara Bölgesi'ni risk altina sokmustur. Marmara Denizi'nde bulunan faylarda kirilma olacak ve bölge sakinlesecek. Bu bölgede olacak bir depremin büyüklügü 7.2'den küçük olmayacak. Yani deprem kaçinilmaz. Marmara Denizi'nin altindan geçen fay hattinin uzandigi hat boyunca inceledik. Çesitli bölgelerde gaz ve su çikisi tespit ettik. Marmara'nin altinda biriken enerji er veya geç açiga çikacak. Istanbul ve Tekirdag'i tehdit eden bu fay hattindaki kirilma yapilan arastirmalara göre 2029'a gerçeklesecek.”
mynethaber
Bu haber 760 defa okunmuştur.