Görele'de Kurban Bayrami Hazirliklari Basladi
Giresun'un Görele Ilçesinde,kurban bayramina az bir zaman kala vatandaslar kurban kesiminde kullanacaklari biçaklari biletmeye basladi.
Görele Çarsisinda 50 yildir esnaflik yapan demirci ustasi Mustafa Çolak,kurban bayramina sayili günler kala ilçedeki vatandaslarin kurban kesiminde kullanacaklari biçaklari biletmek için getirmeye basladiklarini belirtti.
Kurban bayraminin yaklasmasiyla günde yaklasik 15- 20 biçak geldigini,bayrama son üç bes gün kala islerinin daha da yogunlastigini ifade eden Çolak,buna ragmen eski yogunlugun olmadigini, eskiden bayrama 15 gün kala fazla mesai yapmak zorunda kaldiklarini dile getirdi.
Ilçede bayram öncesi biçak biletme geleneginin her yil giderek azaldigini,bunun da biçak fiyatlarinin düsmesi, kurbanlik fiyatlarinin artmasindan kaynaklandigini aktaran Çolak, “Artik her sektörde oldugu gibi biçak bileme isinde de eski canlilik yok.Vatandas iki lira bilemeye verecegime iki lira daha verip yenisini alirim diyor.Malum bu yil kurbanlik fiyatlarinin da yüksek olmasi bizim isleri de etkiledi. Fiyat yüksek olunca kurbanlik alamayan vatandas dolayisiyla biçagini da biletmiyor.Kalaycilik meslegi gibi zamanla bu meslek de yok olup gidecek.Çünkü bu milleti üretmeye degil hazira alistirdilar” dedi.
Göreleli Demirciler sikayetçi,Göreleli Demirciler,Çirak bulamamaktan sikayetçi
Giresun Görele'de 10 yil önce 10'dan fazla demirci,bakirci ve kalayci ustasi faaliyet gösterirken,bu sayi son bir yilda 2 dükkana kadar düstü.
Demirci ustalarinin yasi 70- 80 arasinda,çirak sikintisi had safhada.
Ilçedeki demirci ustalarindan Mustafa Çolak,yeni yetisen nesil de bu meslegi yapmak istemediginden dert yanarak,"Bizden sonra gelecek kusakta bu isleri yapan olmayacak." dedi.
Demirci,bakirci ve kalaycilarin eskiden çok ragbet edilen meslekler oldugunu belirten Mustafa Çolak, talebin azalmasinda teknolojik gelismeler ve egitim sisteminin rol oynadigini söyledi.
Çolak,"Ilkögretimin 8 yila çikmasida bu ise büyük sekte vurdu.14-15 yasinda bir gence gel bu isi yap deyince,kaçacak delik ariyor.Birçok usta öldügünde dükkâni kapaniyor.Yerlerine birakacak kimse yok,ustalarin çocuklari bile bu meslegi ögrenmek istemiyor." dedi.
Bu haber 1204 defa okunmuştur.