53 Görele Belediye Isçisi sürgün ediliyor
Hangi kuruma gidecegi açiklanmayan 53 isçi endiseyle bekliyor.Sürgün listesi açiklandi ancak kimin nereye verilecegi belli degil...
Belki de sürgün edilen isçilerin çogunlugu AKP'ye oy vermisti ancak AKP eliyle sürgün ediliyorlar. Yillarca Görele halkina hizmet eden 53 Görele Belediye isçisi sürgün ediliyorlar.Biz Görele halki olarak onlara hizmetleri nedeniyle tesekkür ediyoruz.
Torba Yasasiyla belediye baskani,begenmedigi çalisanini "hademe" yapacak,göç ettirecek...
TORBA Tasari’yla 52 binden fazla belediye çalisanina ‘zorunlu göç’ getiren madde,AK Partililer’in oylariyla kabul edilmisti.Madde,belediyelerde norm kadro disinda çalisan 52 bin 301 isçinin Anadolu’nun çesitli il ve ilçelerindeki okullara ve karakollara hizmetli olarak atanmasini öngörüyor.
Kamu alacaklarina af getirmek amaciyla yola çikan ancak çuvala dönen Torba Tasari’yla 52 binden fazla belediye çalisanina ‘zorunlu göç’ getiren hüküm Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AK Partili milletvekillerinin oylariyla kabul edildi.Böylece 52 bin 301 belediye çalisani,aileleriyle birlikte baska ilçe ve köylerdeki okul ve karakollarda hizmetli olarak çalismak zorunda kalabilecek.Komisyonda kabul edilen hükümle,belediyelerde norm kadro disinda çalisan 52 bin 301 isçi,ilk ve orta dereceli okullar ile karakollara ‘hizmetli’ olarak atanacak.Komisyonda kabul edilen bu hüküm Genel Kurul’da da onaylanarak,belediye yönetimleri,ihtiyaç fazlasi isçilerini kendileri tespit edecek ve her ilde Vali’nin veya görevlendirecegi Vali Yardimcisi’nin baskanliginda kurulacak olan komisyona bildirecek. Komisyon bu konuda 45 gün içinde degerlendirme yaparak,isçileri yeni yerlerine atayacak.
Ise baslamada 5 gün süre
Atamasi yapilan isçiler,atama emrinin kendilerine tebliginden itibaren 5 is günü içinde yeni görev yerinde ise baslayacak.Bu süre içinde ise baslamayanlarin is sözlesmeleri feshedilecek.Ancak isçilerin gerçeklesmis ama bugüne kadar ödenmemis ücreti varsa,o alacaklar yeni isyerine devredilmeyecek.Hangi isçilerin ihtiyaç fazlasi oldugunu belirleyecek olan belediye yönetimlerinin, Valilige bildirecekleri ‘göç listeleri’ simdiden isçilerin kabusu oldu.Belediye ve isçi arasinda karsilikli irade beyani sonunda gerçeklesen is sözlesmesinin,kamu tarafindan tek tarafli feshinde isçilerin rizasi aranmazken,baska kurumlara aktarilmasi öngörülen personelden ‘ihtiyaç fazlasi’ olanlarin hangi ölçü,kriter ve duruma göre tespit edileceginin somut tanimlanmamasi,düzenlemeyle binlerce isçi ailesinin magdur olacagi endisesi yarattti.
Torba Yasa’nin dün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda süren görüsmelerinde sendikalarin da büyük tepki gösterdigi düzenleme AK Partili vekillerin oylariyla komisyondan geçti.Buna göre,il özel idareleri ile belediyelerin sürekli isçi kadrosunda çalisan ihtiyaç fazlasi isçiler,Milli Egitim Bakanligi ve Emniyet Müdürlügü’nün tasra teskilatindaki sürekli isçi kadrolarina atanacak.Bu kapsamda isçilerin ilkögretim okullarinda ve Türkiye’nin her il ve ilçesinde bulunan karakollardan birine hizmetli olarak atanacaklar.Bugün itibariyle belediye ve il özel idarelerinde 122 bin 343 isçi norm kadrosu bulunuor. Toplam çalisan isçi sayisi 174 bin 644.Buna göre 52 bin 301 isçi,ihtiyaç fazlasi olarak,düzenleme kapsaminda olacak.
Göç listeleri geliyor
Düzenlemenin gerekçesi,il özel idareleri ile belediyelerden gelecek ihtiyaç fazlasi isçilerin,okullarda ve emniyet teskilatinda hizmetli olarak,beden gücü agirlikli çalistirilacagini ortaya koyuyor.Buna göre belediyenin büro islerinde çalisan bir sekreterin,ilkokula hizmetli olarak atanmasi sözkonusu olabilecek.
Norm kadro disinda olan binlerce isçinin hangi ilkokula ya da karakola atanmak üzere listeye alinacagi o belediye yönetimince belirlenecek.Listelerde yeralan binlerce isçi çalistigi yeri,ilçeyi,evini birakarak baska yerlere göç etmek zorunda kalacak.
CHP tepkili Türk-Is sessiz
Komisyon görüsmelerinde söz alan CHPli Gürol Ergin,düzenlemenin son derece subjektif oldugunu,‘ihtiyaç fazlasi’ tanimlamasinin ne anlama geldigini anlamadiklarini söyledi.Gürol Ergin,“Istenmeyen isçiler istifaya zorlansin diye bu madde getirilmis.Tek neden bu. ’5 is günü içinde atandigi yere gitmezse is akdine son verilecek’ deniliyor maddede.Bu kadar gaddarlik olur mu” diye konustu.
Tasari’nin Meclis’e sevkinin ardindan “Bu düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün degil” açiklamasi yapan Türk-Is ise düzenlemenin Komisyondan geçmesine ragmen sessizligini koruyor.Türk-is, sözkonusu düzenlemelere karsi eylem planini açiklayacagini ilan etmis ancak Basbakan Erdogan’la görüsmesinin ardindan eylem planini açiklamaktan vazgeçmisti.Türk-is’in elestirilerinin Hükümet nezdinde karsiligini buldugu iddialari,“Hükümet bu düzenlemeden vazgeçecek mi” beklentisi yaratirken,maddenin Komisyon’da aynen kabul edilmesi Basbakan’la görüsmede Türk-is ikna olmus” yorumlarina neden oldu.
Belediyelerin isçilere ödemedigi borcu ne olacak?
Isçiler gittigi kuruma özlük haklariyla mi gidecek?
Isçilerin kidem tazminatlarini kim ödeyecek?
Isçi transferinde isçinin ikametgahi ve sosyal yasami gözetilecek mi?
Daha bir sürü soru cevap bekliyor ancak sorumlu yetkililerden henüz bir açiklama yok.
Hangi kuruma gidecegi açiklanmayan 53 Görele Belediye isçisi endiseyle bekliyor.
Görele Belediye Baskanindan konu ile ilgili bir açiklama bekleniyor.
Bu haber 1383 defa okunmuştur.