Gölü satisa çikardilar!
Antalya’da Avlan gölünün de aralarinda oldugu toplam 52 milyon metrekarelik hazine arazisi satisa çikarildi.
Antalya’da Avlan gölünün de içinde bulundugu toplam 52 milyon metrekarelik hazine arazisi satisa çikarilirken ortalik karisti. Ortasindan karayolu geçen göle talep çikmasi durumunda gida üretimi yapan tesisler ve soguk hava deposu kurulabilecek.
Antalya Defterdarligi yatirimcilari tesvik etmek amaciyla satisa koydugu hazine arazilerine Avlan gölünün de aralarinda bulundugu sulak alanlari koyunca ortalik karisti. Defterdarlik yetkilileri çalismanin talep toplama amacini tasidigini söylerken, TTKD Baskani Gündüz, Avlan gölünün 1997’de devlet tarafindan geri kazanilarak tescil edildigini belirterek “devletin bir kurumu digerine karsi suç isliyor” dedi. Antalya’da 5838 Sayili Kanun çerçevesinde satisa konulan toplam 41 parseldeki 52 milyon 561 bin 830 metrekare arazi listesinde bulunan Avlan gölüne gida üretimi amaçli fabrika ve soguk hava deposu yapilabilecek.
Devlet eliyle kurutuldu
Antalya Defterdarligi, yatirimcilari tesvik etmek amaciyla çikarilan yasal düzenlemelere uygun hazine arazilerini belirlemek üzere geçtigimiz yil çalisma baslatti. Bunun üzerine harekete geçen mili emlak uzmanlari, il genelinde yaptiklari incelemelerin ardindan yatirimcilarin begenisine sunulmak üzere toplam 52 milyon 561 bin 830 metrekare arazi belirledi. Ancak belirlenen arazilerin içinde göl ve sulak alanlarin da bulunmasi Antalya’da tartisma konusu oldu. Defterdarliga göre, yatirima uygun hazine arazilerine dâhil edilen göl, “Elmali ilçesinin ihtiyaci olan gida ürünleri ve içecek imalati, soguk hava deposu hizmetleri gibi yatirimlarda degerlendirilebilir.” 1970’li yillarda kurutularak tarim arazisine dönüstürülen göl, bölgenin ekosistemi bozulmasi nedeniyle 1997’de yeniden geri kazanilmaya baslanmisti. Ancak Antalya’da sok etkisi yaratan karara göre, Avlan gölünün yaklasik 9 milyon metrekarelik bölümü satisa çikarildi. Buna göre satisa çikarilan alanin 6 milyon 676 bin 606 metrekarelik bölümü Avlan kiyisindaki Karamik köyünde, 1 milyon 992 bin 445 metrekarelik bölümü ise Göltarla köyü sinirlari içerisinde bulunuyor.
Defterdarliga göre alan ‘kisin gölleniyor!’
Antalya Defterdarligi’nca, “Yeni Tesvik Sistemine Göre Ön Talep Toplamak Amaciyla Yatirima Uygun Olarak Belirlenmis Hazine Arazileri”ne 716 parsel numarasiyla dâhil edilen Avlan gölünün fiili durumu hakkinda, “Tasinmazin Avlan Gölü olarak anilan gölün büyük kisminin kurumasi sonucu olustugu, içerisinden Elmali-Finike karayolunun geçtigi, kis aylarinda güney kisminin su toplamasi nedeniyle göllenen bir tasinmaz oldugu, bazi kisimlari üzerinde tarimsal amaçli kullanimlar mevcut” bilgisine yer verildi.
Çalisma talep toplamak amaçli
Alanin açiklama bölümündeyse, “Tarim Il Müdürlügü’nce mera olarak tespit ve tahdidine karar verilmis ise de su ana kadar böyle bir çalismanin yapilmadigi anlasildigindan, mera olarak sinirlanacak kisimlarindan arta kalan yerlerinde Elmali Ilçesinin ihtiyaci olan gida ürünleri ve içecek imalati, soguk hava deposu hizmetleri gibi yatirimlarda degerlendirilebilir” ifadeleri dikkat çekerken, Avlan gölü kiyisinda bulunan bir baska köy olan Göltarla’daki yaklasik 2 milyon metrekarelik arazinin “bos ve isgalsiz” oldugu belirtilerek, “Tarimsal amaçli olarak kullanilmasi mümkün olmayan bu sulak alanin dogal yapisinin bozulmadan gelistirilecek projelerle su ürünleri yetistiriciligi yatirimlarinda degerlendirilebilecegi düsünülmektedir” bilgisine yer verildi. Listede ayrica her iki alanin da imarsiz oldugu belirtilirken, söz konusu tasinmazlarin ön talep toplamak amaciyla ilan edildigi, taleplerin ardindan ilgili yönetmelige göre islem yapilacagi vurgulandi.
Sulak alanlarda tesvikli istihdam
Antalya Defterdarligi’nin satisa çikardigi hazine arazileri arasinda, Kas Çavdir ve Kinik, Korkuteli Kizilcadag ve Elmali Manay köyü gibi kurumus göl yatagi olan alanlarin disinda, Mavikent, Datköy, Hizirkahya, Hallaç, Kargicak, Payallar ve Asagioba gibi köy ve beldeler bulunuyor. Kurutulmus göl yatagi olan alanlarda organik tarim yapilabilecegi belirtilirken, yayla köylerindeki arazilerin de turizm amaçli degerlendirilebilecegi ifade ediliyor. Söz konusu hazine arazilerinde üretim ve istihdama yönelik yapilacak yatirimlarda yatirim tahsisi desteklenerek vergi indirimi saglanacagi ögrenildi.
Devlet, devlete karsi suç isliyor!
TTKD (Türkiye Tabiatini Koruma Dernegi) Antalya Sube Baskani Hediye Gündüz, girisime tepki göstererek, Antalya Defterdarligi'nin Avlan’i listeye koymasini “trajikomik” olarak degerlendirdi. Devlet’in Avlan’i geri kazanma kararini verdigini hatirlatan Gündüz, bir baska kamu kurulusunun satis listesine koymasinin “devletin devlete karsi isledigi suç” oldugunu öne sürdü. Manay gölünden kurutulan arazilerin “kamu alani” oldugu yönünde yargi kararlari bulundugunu söyleyen Gündüz, bu alanlarin özel yatirimlara açilamayacagini dile getirdi. Konuyla ilgili bilgisine basvurdugumuz Antalya Defterdarligi yetkilileri, çalismanin talep toplama amacini tasidigini belirterek, yatirimcilardan gelecek olan projeleri ilgili kurumlar ve bakanliklardan alinan görüslerin ardindan degerlendirmeye alinacagini dile getirdiler.
(soL-Antalya)
Bu haber 758 defa okunmuştur.