Türkiye, su anda dünyada sigara üzerinde en yüksek özel tüketim vergisi (ÖTV) olan 14'ncü, en çok tütün kullanan 16 ülke arasinda en yüksek ÖTV olan 2. ülke durumda bulunuyor.
TIRYAKILERE VERGI DARBESI
17,3 milyon tiryakinin son vergi artislari nedeniyle 16,7 milyon kisiye, maktu verginin 3,1 TL, nispi verginin yüzde 65 olmasi durumunda ise 16,3 milyona gerileyecegi hesaplaniyor. Dünya Saglik Örgütü ve ABD Chicago Illinois Üniversitesi tarafindan hazirlanan "Tütün Kontrolü Ekonomisi ve Tütün Mamullerinin Vergilendirilmesi" konulu raporundan derledigi bilgilere göre, Türkiye'de 13-15 yas grubu çocuklarin yüzde 8,4'ü tütün ve tütün mamulü kullaniyor. Erkek çocuklarin yüzde 9,4'ü günde ortalama 13 sigara, kiz çocuklarin yüzde 3,5'i ortalama 11 sigara içiyor. Gençlerin üçte ikisi sigarayi birakmak istiyor.
TÜRKIYE'DE VERGILER
Türkiye'de Ocak 2010'dan itibaren maktu vergi 2,65 lira olurken, oransal vergi tüketici fiyatinin yüzde 63'ü oldu. Tütün fonu vergisi kaldirildi ve su anda Türkiye sigara üzerinde dünyada en yüksek ÖTV olan 14'ncü, en çok tütün kullanan 16 ülke arasinda en yüksek ÖTV olan 2. ülke konumunda. 2009 yilinda 2,05 lira olan maktu vergi ve yüzde 58 nispi vergi uygulanan sigarada satislar 5 milyar 300 milyon paket olarak gerçeklesirken, Ocak ayindan itibaren uygulanan 2,65 liralik maktu vergi ve yüzde 63'lük nispi vergiyle sigara satislarinin 4 milyar 651 milyon pakete, maktu verginin 3,10 lira ve nispi verginin yüzde 65 olarak uygulanmasi durumunda da 4 milyar 263 milyon pakete gerileyecegi öngörülüyor.
SON VERGI ARTISLARI, YARIM MILYONDAN FAZLA KISIYE SIGARAYI BIRAKTIRACAK
2009 yilinda uygulanan 2,05 TL ve yüzde 58 nispi vergi ortaminda 17,3 milyon tiryakinin, Ocak ayindan itibaren uygulanan vergiler sonucu 16,7 milyon kisiye gerileyecegi hesaplaniyor. Halen sigara içenlerden sigara yüzünden hayatini kaybedecek olan 6,93 milyon kisinin, 6,78 milyon kisiye gerileyecegi ifade edilirken, sigara içen sayisindaki azalmanin da 590,6 bin kisiye ulasmasi bekleniyor. Sigara nedeniyle hayatini kaybedeceklerin sayisinda da 165,4 bin kisilik gerileme olacagi öngörülüyor.
ÖLÜMLER GERILEYECEK
Gelecekte sigara içmesi beklenen kisi sayisinin 5,98 milyona, gelecekte hayatini kaybedeceklerin sayisinin 2,39 milyona gerileyecegi, gelecekte sigara içenlerin sayisindaki azalmanin 437,7 bine, gelecekteki ölüm oranlarindaki azalmanin ise 175,1 bine, toplam ölüm sayisinin ise 340,5 bine gerileyecegi hesaplaniyor. Sigara tüketiminin düsmesi için ÖTV'lerin enflasyonla orantili olarak düzenli araliklarla artirilmasinin, sigara fiyatlarinin enflasyon oraninin üzerinde artirilmasinin, ÖTV oranlarinin perakende satis fiyatlarinin en az yüzde 70 oraninda artirilmasinin hükümetin vergi gelirlerini artirirken, yetiskinlerin sigarayi birakmalarina ve çocuklarin da sigaraya baslamalarini engelleyecegi, böylece Türkiye'de sigaradan kaynaklanan saglik ve ekonomik kayiplari en aza indirecegi belirtiliyor. Raporda, artan sigara vergi gelirlerinin bir kisminin saglik bakimina ve tütün kontrol programina ayrilmasi önerilirken, tütün ürünlerindeki kaçakçiligi önlemek için faaliyetlerin artirilmasi gerektigi, kaçakçiligin azaltilmasinin hükümet gelirlerini ve sigara vergilerinin artirilmasindan elde edilecek saglik yararlarini maksimize edecegi belirtiliyor.
Bu haber 487 defa okunmuştur.