Kusdili Festivali Için Toplandilar
Giresun’un Çanakçi ilçesine bagli Kusköy Köyü’nde her yil geleneksel olarak kutlanan ve bu yil 14.’sü 29 Mayis’ta düzenlenecek olan Kusdili Festivali için Festival Kutlama Komitesi toplandi.
Giresun’un Çanakçi ilçesine bagli Kusköy Köyü’nde her yil geleneksel olarak kutlanan ve bu yil 14.’sü 29 Mayis’ta düzenlenecek olan Kusdili Festivali için Festival Kutlama Komitesi toplandi.
Festival Komitesi Baskani Çanakçi Kaymakami Murat Eren baskanligindaki toplantiya Çanakçi Belediye Baskani Sebahattin Senel, Karabörk Belde Belediye Baskani Ömer Karaman, Çanakçi Il Genel Meclis üyesi Ali Osman Kasim, Kus Dilini Yasatma Kültür ve Turizm Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Seref Köçek ve Kusköy Muhtari Metin Köçek katildi.
Kusköy’de gerçeklestirilen toplantida konusan Çanakçi Kaymakami ve Kutlama Komitesi Baskani Murat Eren, Festival için Kültür Bakanligi’ndan sanatçi destegi sözünün alindigini ifade ederek “Giresun’un en eski genel 3 tane festivali vardi. Bunlardan biri Aksu, biri Kümbet ve biri de kusdili festivaliydi. Günümüzde ise yüzlerce festivaller düzenleniyor. Biz Kusdili Festivali’ni çok daha üst seviyelere tasimak zorundayiz. UNESCO 2006 yilinda somut olmayan kültür varliklarini tespit ve tescil etti. Bizim ülkemizde ise 5 tane somut olmayan kültür varligi tescil edildi. Henüz tespit edilmemis Ispanya’da somut olmayan kültür varligi kusdilini görüyoruz. Çanakçi Ilçesi için biz bunu UNESCO’ya tescil ettirdigimiz zaman UNESCO nezdinde Türkiye’de 6 tane somut olmayan varliklarindan bir tanesi de kusdili olacak. Diger 5 somut olmayan kültür varliklari Türkiye’ye mal olmus ama kusdili de Giresun’a yani bu yöreye mal olacak. Böylece Kusköy’de turizm canlanacak ve buranin ekonomisine katki saglayacak” dedi.
“Kusdili’nin tescillenmesi için ben Kültür Bakanligi ile görüstüm buraya 31 Mart’a kadar bir ekip gönderecekler” diyen Eren “2 sene boyunca somut olmayan kültür varligi olmasi için burada arastirma ve çalismalar yapacaklar. 2 yil sonra UNESCO tarafindan kabul görürse ülkemizde somut olmayan kültür varliklarindan birisi olacak. DOKAP’a sundugumuz 740 bin TL degerindeki projemiz geçtigi takdirde burada çok büyük turizm potansiyeli saglanacak. Bu kapsamda Karabörk Beldesi’nde turistlere yönelik kalmaya yer yapacagiz. Kusdilini ögretmek için çalismalar yapacagiz. 29 Mayis tarihinde yapilmasi düsünülen festival için görev bölümü yaparak festival alanina giden yolumuzu onaralim festival alaninin çevre düzenini yapalim. Seyyar saticilarin hijyene ve kurallara uygun hareket etmelerini saglayalim. Turizm burada bacasiz bir fabrika olacaktir. Kusdili yavas yavas elinizden gidiyor. Cep telefonlari ve diger iletisim araçlari artik kusdilini unutturuyor. Bu degere sahip çikmak lazim. Kusdilini ögretmemiz lazim” diye konustu.
Haberciniz
Bu haber 869 defa okunmuştur.