04 ?ubat 2011, 02:24
GÖRŞİYAD BAŞKANI NİHAT ÇELİK'E MUZURA.NET'TEN ÖVGÜLER
GÖRŞİYAD BAŞKANI NİHAT ÇELİK'E MUZURA.NET'TEN ÖVGÜLER
GÖRELE’DE BIR GÖNÜL ve KÜLTÜR ADAMI: SAIR ve YAZAR NIHAT ÇELIK
Sakir oglu Nihat Çelik; 1934 yilinda Giresun Görele’ye bagli Aralikoz Köyünde dünyaya geldi. Ilkögrenimine 8 yasinda Görele Merkez Cumhuriyet Ilkögretim Okulunda basladi. Ilkögrenimini 1947 yilinda bitirdikten sonra Görele Orta Okuluna devam etti. Görele Ortaokulunun 266 numarali ögrencisi olarak, 22.09.1950’de mezun oldu. Ilk ve Ortaokula okul süresince köyünden patika yollardan yürüme gidip geldi. Ortaokulda 76 kisilik bir sinifta ögrenim gördü.
Babasi ilçenin taninmis marangozlarindandi.Anne ve babasi Ortaokuldan sonra okumasini istemediler. Ailenin tek oglu oldugu için O, da onlari kiramadigindan liseye gidemedi, babasina islerinde yardim etti.
Ekim 1954’de askere gitti.Yozgat ve Ankara’da askerligini Yazici olarak yapti.2.5 yil askerlik yaptiktan sonra Mart 1957’ de terhis oldu ve baba meslegine basladi. 27 Mayis 1960 Ihtilalindan bir süre sonra kendi adina marangoz atölyesi açti.
Vatani görevini yaptiktan sonra Görele’deki isinin yani sira Ticaret ve Müteahhitlik isleriyle de ugrasti. Uzun yillar bu görevini sürdürdü. O tabir caiz ise agaca hamur misali sekil veren usta bir marangoz, dogramacidir.
Bir dönem (mülga) DP Görele Gençlik Kolu Baskanligini yapti.12 Eylül 1980 tarihinden önce de AP Görele Ilçe 2.Baskanligi yapti. Görele Spor Kulübü’nün kuruculugu ve bir dönem de baskanligi yapti. Halen arkadaslariyla birlikte kurdugu Görele Sairler Dernegi’nin Baskanligini yürütmektedir.
Bir dönem geçirdigi ‘motornöron’ rahatsizligi nedeniyle bir takim sikintilar yasadi. Tedavi gördü. Rahatsizligi sirasinda bagli oldugu bütün siyasi kurulus ve sivil toplum örgütlerinden ayrildi. En son Prof.Dr.Sezer Komsuoglu’na gitti. Onun yakin ilgisi ile rahatsizligi düzeldi.
Oglu Sakir’in 8 yaslarinda iken bir arkadasiyla çiktigi yüksek gerilim hattina ait elektrik direginde akima kapilarak, yanmasi onu çok etkiledi.
Sakir Çelik; bir 15 Agustos gününde, 13 metrelik elektrik direginde 30.000 KW’lik yüksek gerilim hattinda cereyana kapilarak yere düser. Hem vücudu yanar ve hem de vücudu harabiyet geçirir. Hemen küçük Sakir, Trabzon SSK (Simdiki Fatih D.H) Hastanesine kaldirilir ve burada 42 gün yatar. Sonra daha teçhizatli olan Istanbul’daki Amiral Bristol Hastanesinde estetik tedavi görür. Burada da 53 gün olmak üzere toplam 95 gün hastanelerde geçer. Küçük Sakir, halk arasindaki hünerli bir el tarafindan bugünkü sagligina kavusturulur. Bu olayi dizelere geçirir. Sair Nihat Çelik, bu olayi hatirlayinca daha çok duygusallasir, o yangini unutamaz.
Sair Yazar Nihat Çelik, ilkokuldaki duvar gazetesine yazdigi yazilar ile yazi hayatina basladi. Ortaokul 2.Sinifta siir yazmaya ve gençlik yillarinda siirle ilgilenmeye basladi. Siirlerini bazi yayin organlarinda yayinladi. 10 yil kadar önce ilgi duydugu çesitli konularda arastirmalar yapmaya basladi ve onlari çesitli gazetelerde yayinladi. Siirde; hece ölçüsüne bagli kalmaya çalisti. Dini, Milli ve Tarihi konular ilgi alanlarinin basinda gelmektedir, ancak daha degisik konularda ve özellikle sevgi, dostluk, vefa, kendi tarzinda, asiriya kaçmamak üzere hiciv denemeleri yapti. Halen yayina hazir 7 kitap çalismasi bulunmaktadir. Arastirmaci, Yazar Mustafa Yazici’nin israri ile Görele Belediyesi bir kitabini yayinlamak için çalisma baslatmistir.
Sair- Yazar Nihat Çelik, Göreleli aydinlara öneri getirir, en kisa zamanda Görele’de yeni bir gazete çikarilmasini arzulayinca buna öncülük eder. Onun önderliginde Göreleli aydinlar tarafindan Görele’de yeni bir gazetenin kurulmasi çalismalari baslatilmistir.
O, ailece Görele Ilçe Merkezinde de isyerinin yaninda ev sahibi olurlar. Ancak O, köyünü unutmaz, unutamaz, köyünden ayrilamaz. Yilin önemli kismini yine köyünde geçirirler. Elinden geldigince köyündekilerin elinden tutmaya çalisir. Zira o; “Hiç ayrimcilik yapmadim” dedigi AP Görele Ilçesi 2.Baskanligi döneminde köyüne yol, su, elektrik vs. yaptirmak için çalisir ve basarili olur. Ancak, iyilik garipliktir derler ya… Köyünden bazi çekemeyenler onun bazi meziyetlerini kabullenemezler ve dedikodu üreterek, onu yipratmaya çalisirlar. Onlara pek karsilik vermez, ama gönlü kirilmistir. Hatta köyünden bazilari; “Ha bu Nihat delirdi” derler. Iyilik ettigi insanlarin vefasizligi nedeniyle onlari Allah’a havale etmistir.
En az 10 yildan beri arastirmaci yazarlik yapmaktadir. Arastirmaci yazarliginin yani sira yaklasik 300 kadar siiri bulunmaktadir. Bazi siirlerinde hiciv formatini kullanmissa da dizelerinde asla kirici olmamis, olamamis, gayet kibar ve methe yakin ifadeler kullanmistir. Ki; O, kirici degil, dostluklarin gelismesine çalismis, ‘kul hakki olur’ düsüncesiyle dizelerine hos anlamlar yüklemistir.
Trabzon Karikatürcüler ve Mizahçilar Dernegi Baskani Karikatürist Yazar Harun Yavruoglu, onun hakkinda; “Geç olsa da tanimaktan keyif aldigim; bu gönlü genç, kalbi zengin ve yüzü güleç Nihat Amca’ya ve düzgün durusuyla degerli oglu Sakir Çelik’e saygi ve dostlukla…” diye yazmis.
O gerçekten de vefakâr, güleç yüzlü, Görele için, Ülke için bir seyler yapabilmenin derdinde… Kosuyor, kosturuyor, yazarlari, çizerleri, medya temsilcilerini ariyor, buluyor, irtibati devamli genisletmeye çalisiyor. “Ahh! Görele’yi bundan 15 yil kadar öncesinden görecektiniz. Görele, adeta kültürün merkeziydi. Buradan çok büyük zatlar yetisti. Ve hala daha artarak, yetismeye devam etmektedir” diyor.
Ve ekliyor; “Kaymakam Bey, Belediye Baskanimiz, Belediye Kültür Müdürümüz, Halk Egitim Müdürümüz birer cevher, bu yil Düsman Isgalinden Kurtulus Törenlerimiz; çok dolu olacak ve çok begenilecek,çünkü bunu gönülden isteyen,çok iyi bir idari kadromuz var” diyor.
O,kültürle ugrasiyor,kültürle yogruluyor.Kültürle yatiyor,kültürle kalkiyor.Onun bütün derdi, kültürüyle,ekonomisiyle,ticaretiyle,gençligiyle,milli ve manevi degerleriyle Görele nasil kurtulur? Görele,nasil kalkinir? Görele Türkiye’de ve dünyada layikiyla nasil tanitilir? Bu gönül insani,güleç yüzüyle ve samimi tavirlariyla herkesin gönlünü kazanmakta hiç zorluk çekmiyor.
21.06.1934 yilinda soyadi kanunu çikinca ‘Çelik’ soyadini aldilar.Ancak,aslen ‘Selimogullari’ olarak anilirlar.Nihat Çelik,7 çocuklu bir ailenin tek erkek evladi olup, ailenin 4.çocugudur. Askere gitmeden 10 ay kadar önce ailesinin baskisi ile evlendi.5.5 yil kadar çocuklari olmadi. Ancak tibbi müdahaleden sonra çocuklari dünyaya geldi.O,halen mutlu bir evliligin sahibi ve 3’ü erkek ve 2’si kiz olmak üzere 5 çocuklu bir aile babasidir.
MUHAMMET YAVRUOGLU – 26. 01.2011 Arastirmaci Yazar
**
GÖRELE
Su Görele ne güzel, Ismi dünyaya bedel, Rus’lari gelmez eder, Insanlari kahraman; Nesli için verir can
Gelip görün burayi, Öne alin silayi, Rahmete açik kapi, En güzel cografyasi; Lakin topragin hasi, En organik tarlasi.
Nihat Çelik- GÖRELE
**
ANADOLU
Anadolu sevda dolu, Biz seçmisiz dogru yolu! Bizim vatan Anadolu. Olmaz gayri sagi solu.
Atalarim kan akitti Muarizlar pek sapitti, Binlerce yil böyle geçti, Muarizlar mi degisti?
Muarizlar hiç degismez, Gücümüze yetisemez, Isteksizdir bizi sevmez, Varligimizi çekemez.
Anadolu yar olacak, Ebed müddet var olacak; Elbet payidar olacak, Pek tabii dindar olacak.
Anadolu bal deposu, Maden-petrol-bor dolusu; Denizlerle çevrilidir. Muhtesemdir Hak yapisi.
Örnek oldu yad ellere, Yan baktirmaz kimselere; Ihaneti edenlere, Sirti üstü gidenlere.
Babamdan önce gelirsin, Torunumdan sevgilisin; Sevilirsen neselisin, Her seyimi sen verirsin.
Anadolu’m Anadolu’m Cazibene dolanurum. Zaten cazip olursun da, Dik durursan sen olurum.
Nihat Çelik – 29.10.201010
**
ÇANAKÇI
Çanakçi’ya gidelim, Güleryüzle gezelim, Tabii havasini Genzimize çekelim.
Suyu hayat iksiri, Sizleri yapar diri, Organik besinleri, Çanakçi’dan özveri.
Çanakçiya bir varsam, Defne dali koparsam; Dalginlara açilsam, Hos sohbet ortam bulsam.
Kus köyüne asalim, Islikla konusalim, Bin yillik gelenegi Medyaya tasiyalim.
Kizilali-Sis dagi, En güzel olur yagi, Kuva-i Milliye de Mücahitler Otagi.
Ege Köyü modern, Hepsi güzel köylerin, Gönlü müsterih olur Çanakçi’yi görenin…
Nihat Çelik – 23 Nisan 2007
**
GÖRELE’DE SEHITLIK
Giresun’da bir tane, Görele’de Sehitlik; Üçkuyu’ya tepilmis almisyedi cennetlik, Cennetlik ne kelime? Hurilerle ön safta, Gögün katina çikmis, imrenilir tarafta.
Gök kubbeden bizlere manevi isik verir, Arsi temasa eder, kahramanlik içerir, Bâtini görüsümüz her daim güçlenir, Ufku açik olanlar Sehitlerle hiss’lenir.
En büyük övüncümüz Sehitlikle kaimdir, Kumyali’da Sehitlik ebed-müddet daimdir, Bölgemize özgüdür, iftihara tabidir, Görele’liler için sirat-i müstakimdir.
“Dünyaya dönün” dense asla dönmek istemez, Sahip oldugu makam çoklarina verilmez; Sehitlik Makamina çok makamlar erismez, Allah’in lütfudur bu makamlarca mücehhez.
Sair Nihat Çelik-10 Nisan 2010
**
SIRIN GÖRELE’M
Doguda Eynesil, güzel bir ören Hayran oluyordu seni her gören; Burada baskadir dügünle tören Böylece güzeldir benim GÖRELE’m
Yüksek mahallesi var, Çesmebasi, Giriste Soguksu heyyy Tepebasi, Unutmak mümkün mü her dagi tasi, Hayalden çikmaz ki yigit GÖRELE’m.
Hatirlatir bize kandan boyunu, Sanki içiyorsun yayla suyunu, Kemençe’nin gayri sürer yayini, Senleniyor herkes, güzel GÖRELE’m.
Gençleri gurbetçi, kalanlar yasli, Bazilari çiftçi, kimi maasli, Göremezsin burada gözleri yasli, Aglatmaz kimseyi sirin GÖRELE’m.
Baska türlü olur GÖRELE yazi, Cosku düzenlenir parkinda bazi, Ortada çalinir kemençe, sazi, Eglenir cosar olgun GÖRELE’m.
Mümbit kaynaklari, findikla çayi, Findigi toplanir Agustos ayi, Örnegi bulunmaz gezsem dünyayi, Mümkün mü unutmak seni GÖRELE’m.
On Üç Subat’tadir Kurtulus Günü, Herkese samildir halkin dgünü, Dolar tasar, kaynar Konagin Önü, Hep beraber olur o gün GÖRELE’m.
Cennet’ten kösedir bütün etrafi, Çok cana yakindir dürüst insani, Gelende birakir güzel bir ani, Böylesine bambaska seffaf GÖRELE’m.
Nice yigit insan vurmus, vurulmus, Birçok ailenin ufku kirilmis, Gün gelmis de onlar dostça sarilmis, Darginlar barismis huzur GÖRELE’m.
Rengârenk olusmus sahilde parki, Içinde gezersen anlarsin farki, Çalinir arada güzel bir sarki, Duygulanir cosar, coskun GÖRELE’m.
Burada yetisir yigidin hasi, Sehittir cephede büyük babasi, Dünyaya nam salmis Osman Agasi, Giresun Ilçesi Gazi GÖRELE’m.
GÖRELE’ME birkaç fabrika yapin, Gençleri gurbete etmesin akin, Sitemime kimse kizmasin sakin, Kalkinip büyüsün Ulu GÖRELE’m.
Pazaryeri yakin biraz limana Hanife anamdan buyur limona, Dünyayi degismem GÖRELE’m sana, Hayranim adina mümbit GÖRELE’m.
Hendekbasi biraz daha yüksektir, Gençleri yigittir, gözü de pektir, Giresun içinde GÖRELE’m tektir, Dillere destandir tutkun GÖRELE’m.
Heüllü-Hepbirli kültürür yüksek, Hep kardes olmuslar, temaslar dirsek, Illeri gezsek, örnektir desek, Dengi bulunmaz ki mümtaz GÖRELE’m.
Ortasinda akar Büyük Deresi, Görülmeye deger her bir zerresi, Eksik olmaz ki hiç sebze meyvesi, Bereket fiskirir süslü GÖRELE’m.
Pazar kurulur, günlerden Sali, Sayfiye’yle esit düzlük Kumyali, Sanirsin ki elle dokunmus hali, Böylesine caziptir Yesil GÖRELE’m.
Soguksu yukari diyorlar Kaba, Ninem tarlasinda yapiyor çapa, Görecek miyim bir daha acaba, Yemyesil bahçeler zümrüt GÖRELE’m.
Limana uzanip karsidan bakmak, Ayagim denize çiplak uzatmak, Mümkün degil seni bir an birakmak, Asigim vasfina nazli GÖRELE’m.
Altin gibi parlar findik harmani, Yemyesil süslenmis dagi, ormani, Isterdim kardesim gelip görmeni, Güzeller diyari cazip GÖRELE’m.
Dilegim odur ki; denizde yüzmek, Parkinda çay içip, sahilde gezmek, Senden ayrilmadan seninle ölmek, En son arzum kalan GÖRELE’m.
Yirmi üç tanedir, EN’leri çoktur, Bu önemli EN’ler illerde yoktur, Hassasiyetleri tarihte boldur, Sempozyuma layik kültür GÖRELE’m.
Batisinda Harsit-Tirebolu var, Rus’lara olmustur burasi mezar, HARSIT’IN GÜCÜ VAR, Ordular kadar, Rus’lari linç etti güçlü GÖRELE’m.
Kamu görevlisi açsin gözünü, GÖRELE’yi seven bilir özünü, Sempozyum yaptirsin, söyler sözünü, Kapali kalmasin, gözde GÖRELE’m.
Sair Nihat Çelik – GÖRELE
**
MÜCRIM
Deden ölür gelmezsin, Mesuliyet duymazsin; Vecibelerin yok ki, Kuru saman gibisin
Ninen ölür gelmezsin, Silsileni sevmezsin; Inkârcinin tekisin, Zavalli biçaresin.
Amcan ölür gelmezsin, Sov’a merak sararsin, Hatirli biri ölse, Bastankara dalarsin.
Tenakuzlar içinde; Saskin ördek gibisin; Acinacak haldesin, Cücelesmis mücrimsin.
Sair Nihat Çelik- 03.08.1997
**
MUHAMMET YAVRUOGLU - 26.01.2011 Arastirmaci Yazar
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 1366 defa okunmuştur.
Paylaş
|
GÖRELE ' DE HAVA DURUMU
RÖPORTAJ
Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi
|