Yunanistan'ın, borçlarını maskelemek için yıllardır ABD'li Goldman Sachs'tan destek aldığı ortaya çıktı.
Yunanistan'da büyük skandal
Yunanistan’in, borçlarini maskelemek için yillardir ABD’li Goldman Sachs’tan destek aldigi ortaya çikti.
Goldman’in, son kriz öncesinde de borçlarini gizlemek için Yunanistan’a yardim teklif ettigi belirlendi.
Ekonomik verilerini çarpittigi gerekçesiyle Avrupa Birligi tarafindan güvenilirligi sorgulanan Yunanistan, yeni bir skandalla gündemde. ABD’nin en saygin gazetelerinden New York Times, bütçe açigi yüzünden iflasin esigine gelen Yunanistan’in ABD’li finans kurumu Goldman Sachs’in yardimiyla yillardir borçlarini Avrupa Birligi’nden gizledigini ortaya çikardi.
‘Wall Street, Avrupa’daki krizi atesleyen borcu maskelemeye yardimci oldu’ baslikli haberde, Goldman Sachs’in uyguladigi borç gizleme taktiklerinin Yunanistan’in ve euro’nun yasadigi krizin siddetini artirdigi belirtildi. Yunanistan’in 10 yil kadar önce drahmi’den euro’ya geçerken Avrupa’nin borç limitlerine takilmamak için Goldman Sachs’la çalismaya basladigi belirtilen haberde, uygulanan bazi islemlerle bütçedeki milyarlarca euro’luk borçlarin Brüksel’in denetiminden kaçirildigi yazildi.
Piyango gelirini bile satti
Goldman Sachs’in, geçen yil kasimda Yunanistan’daki son borç krizi patlak vermeden Atina’nin kapisini bir daha çaldigini belirten New York Times, Goldman Sachs Baskani Gary Cohn baskanliginda bir ekibin Yunanistan’in saglik sisteminden dogan borçlarin vadesini saklayacak bir finansal araç olusturma teklifi yaptigini yazdi. Bu durumu, kredi karti borcunu ödemek için evini ikinci kez ipotek ettirmeye benzeten New York Times, sunlari yazdi:
“Bu daha önce de ise yaramisti. 2001 yilinda Yunanistan Euro Bölgesi’ne kabul edilince, Goldman Sachs’in yardimiyla ülkeye döviz ticareti gibi gösterilen milyarlarca dolarlik kredi saglandi. Böylece Yunanistan gücünün yettiginden fazlasini harcamayi sürdürerek Avrupa’nin bütçe açigi kurallarina yakalanmadi. Atina, Goldman Sachs’in en son yardim teklifini ise kabul etmedi. Ancak son 10 yildaki gelismeler Wall Street’in dünyanin yasadigi finansal dramdaki rolü hakkinda pek çok soru isareti yaratti. ABD’de yasanan mortgage krizinde oldugu gibi, Goldman Sachs ve JPMorgan Chase gibi kurumlarin ürettigi finansal araçlar, Yunanistan ve Italya gibi ülkelerde siyasetçilere borçlarini maskeleme imkâni sundu. Örnegin Yunanistan, gelecek yillara ait havaalani ve piyango gelirlerini devretti. Bu anlasma kredi olarak kayda geçmedigi için yatirimcilari ve denetimcileri ülke borçlari konusunda yaniltti. Su an Yunanistan, Avrupa’nin ortak para birimi hedefine en büyük tehdidi olusturuyor. Ülkenin çogu büyük bankalara olmak üzere 300 milyar dolara yakin borcu var. Bir iflas tüm dünyayi etkiler.”
Son ‘maskeyi’ istemedi
Yunanistan’in muhasebe politikalari hakkinda bir rapor hazirlayan Yunan ekonomist Gikas Hardouvelis’in, “Siyasetçiler topu hep baskalarina atmak ister. Bankacilar sorunlari gelecege erteleme yolunu gösterince dört elle sariliyorlar” yorumuna da yer veren haberde, Avrupa’nin borç sorununu Wall Street’in yaratmadigi ancak Yunanistan’in gücünün ötesinde borçlanmasina yardimci oldugu belirtildi. New York Times, “Yunanistan, Goldman Sachs’in Kasim 2009’daki maskeleme teklifini kabul etmedi ancak 2001 yilindaki ayarlamalar için 300 milyon dolar ödeme yapti” diye yazdi. Gazete, Yunan hükümetinin nakit için karmasik takas islemlerinin yani sira otoyollari ve havaalanlarini da rehin ettigini yazdi.
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 888 defa okunmuştur.
Paylaş