YUNANISTAN IFLAS ETTI
Yunanistan krizinde olasi senaryolar
Yunanistan'a borçlari ödemesi için verilen son tarih 30 Haziran 2015 sali aksami 20.00’de doluyor. Ama Atina bu sürenin dolmasina saatler kala beklenen açiklamayi yapti ve 1,6 milyar euroluk ödemeyi yapmayacagini açikladi.
Bu açiklama ile aylardir tartisilan oldu ve Yunanistan resmen iflas etmis oldu, yani temerrüde düstü.
Peki bundan sonra neler olabilir? Yunanistan'in iflas etmesi ne anlama geliyor?
Ülkeler de tipki sirketler gibi iflas edebiliyorlar. Ama bu iflas o ülkenin kepenk kapatmasi anlamina gelmiyor. Yani iflas eden ülkede hayat zor da olsa yine devam ediyor.
Kisa vadede sikinti ekonomik oldugu için, yani en basit tabiri ile hükümetin kasasinda para olmadigi için memur ve emekli maaslarinin ödemelerinde gecikmeler, kesintiler olabilir. Saglik, sosyal güvenlik, toplu tasima, egitim sisteminde aksakliklar meydana gelebilir.
Yunanistan hükümeti IMF, Avrupa Birligi ve kendi vatandaslarina olan borçlarini erteleyecektir. Ama bu borçlar ertelemeden dogan faizleri ile gelecek yillarda ödenecek ama olusan yüksek faizler de yine Yunan vatandaslarin sirtina yüklenecektir.
Yunanistan, Euro'dan çikip kendi para birimi olan Drahmi'ye dönebilir. O zaman da develüasyon olacaktir, fiyatlar bir anda yükselir ve enflasyon sorunu çok daha fazla bas agritabilir.
Ama orta ve uzun vadede ülkede düsen fiyatlar yatirimcilari cezbedecegi noktalara geldiginde serbest ekonominin dinamikleri çalisacak ve normallesmenin ilk adimlari atilmis olacaktir. Daha anlasilir bir dille anlatacak olursak, mesala konut fiyatlari düsecegi için, Yunanistan'da ev sahibi olmak isteyen yabancilar ülkeye döviz girisini artiracaktir.
Daha ucuz tatil yapmak isteyen yabanci turistlerin sayisinin artmasiyla da yine ülkeye döviz girecek. Kisacasi, Yunanistan'i kara günler bekliyor ama hayat normal seyrinde devam edecek.
Tüm bunlar yasanmadan önce IMF, Avrupa Merkez Bankasi ve Yunanistan hükümeti arasinda yasanan gelismeleri takip etmek gerekiyor. Yunanistan'in iflasina iliskin süreçte önümüzdeki haftalara iliskin bazi senaryolar mevcut... O senaryolar ise söyle;
Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankasi ve IMF, Yunanistan'in borç kriziyle ilgili bir yol haritasi olusturdu.
Bu çerçevede Yunanistan'in, 1,6 milyar euro degerindeki ödemeyi yapmamasi halinde IMF, sürenin dolmasindan iki saat sonra ödemenin yapilmadigini resmen ilan edecek.
Ancak Yunanistan'in temerrude düstügü açiklanmayacak.
Avrupa Merkez Bankasi da, 5 Temmuz'da düzenlenecek referandumun neticesi açiklanincaya kadar Yunan bankalarinda bulunan mevdutlarin kendi teminati altinda oldugunu duyuracak.
5 Temmuz'daki referandumdan “hayir” çikmasi halindeyse, Avrupa Merkez Bankasi, Yunan bankalarindaki mevduatlara yönelik teminata son verecek. Ayrica, Yunan bankalarina acil likidite yardiminda bulunmayi da sonlandiracak.
IMF de,6 Temmuz sabahi,Yunanistan'in temerrüte düstügünü açiklayacak.
Bu açiklamanin ardindan,kredi derecelendirme kuruluslari Yunanistan'in kredi notunu sert bir sekilde düsürecek.
“Evet” oyu çikmasi halindeyse, Avrupa Birligi ve IMF, Çipras hükümetinin davranisina göre bir yol belirleyecek.
Buna göre, Çipras hükümetinin istifa etmesi halinde Avrupa Merkez Bankasi ve IMF, Yunanistan'a destek olmayi sürdürecek. Kredi derecelendirme kuruluslari da Yunanistan'in notlarini gözden geçirmeyecek.
Çipras hükümetinin israrla istifa etmemesi halindeyse, referandumdan “hayir” karari çikmis gibi davranilacak.
Yunanlar krizi sanatla böyle özetledi...
YUNANISTAN'IN IFLAS ETMESI NE DEMEK?
dishaberler
Bu haber 2644 defa okunmuştur.