Findik Fiyati Neden Düsüyor?
Giresun Ziraat Odasi Baskani Nurittin Karan, findikta tekellesmenin bu sezon net bir sekilde kendini gösterdigini belirterek, devletin bu konuda somut bir adim atmasini gerektigini ifade etti.
GZO Baskani Karan, findik fiyatinda yasanan sorunun temelinde tekellesme yattigini açiklayarak, üreticinin alin terine ipotek konulmaya çalisildigini kaydetti.
Tekellesme karsisinda üreticinin yalniz birakildigina vurgu yapan baskan Karan, “Devletimiz bir an önce bu tekellesmenin önüne geçecek somut adimlar atarak, alici karsisinda üreticinin daha fazla ezilmesine müsaade etmelidir. Devletimizden denetleme kurumunu harekete geçirmesini bekliyoruz. Üreticinin alin teriyle nasil oynanarak, devletin nasil zarara ugratildigi ortaya çikacaktir” dedi.
GZO Baskani Nurittin Karan yaptigi basin açiklamasinda sunlari söyledi:
“Sorduk sormaya devam edecegiz; ne oldu da findik fiyati 14-15 lira seviyesinden 10 liraya kadar düstü? Geçtigimiz günlerde don ve firtina hasari yasandi findik fiyati yine düstü. Bunun adi tekellesme degil de nedir? Alici 10-15 gündür findiga fiyat vermiyor. Piyasa tamamen kilitlenmis durumda. Açik ve net bir biçimde findik tekellesiyor. Findik sadece fiyat üzerinden tekellestirilmiyor. Güçlü bir alici egitim adi altinda köylerde üreticilere sapka dagitarak altyapisini olusturuyor. Findik kantara girince ‘arz-talep´ diyerek fiyati istedigi gibi belirleyenler simdi üreticiyi mi bilgilendiriyor. Sunda köy köy gezerek egitim adi altinda toplanti düzenleyenleri pazarda da görmek isterik. Türk findigini ve üretici o kadar düsünüyorsaniz önce alin terinin karsiligini verinde görelim.”
ZIRAI DON HASARI
GZO Baskani Karan, geçtigimiz günlerde etkili olan soguk hava sonrasi yasanan zirai don hasarinin netlesmeye basladigini aktararak; “Yetkililerden aldigimiz bilgilere göre; zirai don ve firtina ilimizde etkili oldu. Yapilan tespitlere göre hasarin boyutu yaklasik % 40 oraninda bekleniyor. Don ve firtina nedeniyle findikta yasanan hasar 2016 rekoltesine olumsuz yönde etkileyecektir” diye konustu.

Giresun Ziraat Odasi
Bu haber 685 defa okunmuştur.