BIR GÖZLEME HIKÂYESI
Otobüs yolculugu esnasinda, mola yerlerinde, ucuz ve pratik bir yiyecek olmasi nedeniyle çogu yolcu gözleme yemistir.
Bir seyahatim esnasinda, tan yeri agarirken otobüs Bolu'da mola verdi, yolcular ihtiyaçlarini giderirken bende disarida bulunan gözleme satan görevliyle sohbete daldim. Arada, tek tük gözleme almak isteyen müsteriler gidene kadar kesintiye ugrayan sohbetimiz sonra devam ediyor, derken tesisinin muhasebe görevlisi oldugunu ögrendigim sahis gözleme satan görevlinin yanina yaklasti ve gözlemeci muhasebecinin avuçlarina 1.350 lira sayiverdi. Muhasebeci gidince gözlemeciye bu ödemenin nedenini sordum ve hiç ikiletmeden anlatmaya basladi.
"Tesis sahibi gözleme satilan büfeyi günlük 1.350 liraya kiraya veriyor ve kira bedelini günlük olarak tahsil ediyormus. Yani, aylik tastamam 40.500 lira kira bedeli günlük olarak ödeniyor.
Tanesi 3.50 liradan satilan gözleme kis mevsiminde 500 civari satiliyormus ve ancak kendini kurtarabiliyormus, yazin ise ortalama 1.000 adet gözleme rahatça satiliyormus ve gelsin paralar, yani 3.500 lira günlük hasilattan 1.350 kira bedelini, çok cüzi bir malzeme maliyeti ve çalisanin yevmiyesini çikinca neredeyse günlük 2.000 lira bir kâr cebe iniveriyor.
Çalisan görevlilerin 24 saat süren çalisma düzeni var ve patron gözleme yufkasini tesis yakininda bulunan kendi imalathanesinde üretiyor, gözleme tükendikçe imalathaneden hemen takviye yapiliyormus. Gözleme içine peynir diye sürülen ise süzmeden baska bir sey degil."
Iste böyle,
Mola yerleri bir soygun yerine dönmüs durumda ve bu olan bitenlere hepimiz seyirci kaliyoruz.
Haber Foto: Ali Dursun / Görele Sol
Bu haber 2107 defa okunmuştur.