AKP'DEN FÜZE KALKANINA YESIL ISIK
Türkiye, ABD ile iliskilerin gerilmesine neden olan füze kalkani için ne karar aldi?
Türkiye'nin füze savunma sistemine sinirlarini kapsamasi ve cephe ülkesi olmama sartiyla ev sahipligi yapmayi kabul ettigi bildirildi. NATO'nun gelecek 10 yilina yön verecek olan Stratejik Konsept'in son taslagi 4 Kasim'da tüm müttefiklere ulasti. Son taslakta ayrica Türkiye'nin istedigi gibi Iran, Suriye gibi ülkeler tehdit tanimlamasi içerisine alinmadi.
Sabah gazetesinden Duygu Güvenç'in haberine göre, Ankara, füze savunma sistemine tüm sinirlarini kapsamasi ve cephe ülkesi olmayacagi kosuluyla ev sahipligi yapmaya "evet" dedi.
Bir önceki Stratejik Konsept'e göre daha kisa olmakla beraber daha kapsayici taslak isiginda Çankaya Köskü dün, NATO için kritik bir bulusmaya ev sahipligi yapti. Cumhurbaskani Abdullah Gül baskanligindaki toplantiya Basbakan Tayyip Erdogan, Genelkurmay Baskani Org. Isik Kosaner, Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu, Milli Savunma Bakani Vecdi Gönül katildi. Kösk'te son taslak masaya yatirilirken, 15 Kasim'a kadar sürecek olan müzakerelerde müttefikler arasinda uzlasmanin saglanamamasi halinde Türkiye'yi Lizbon'da Erdogan'in temsil etmesi ele alindi. Zirvede büyük bir kriz beklemeyen Ankara'yi bu asamada Gül'ün temsil etmesi bekleniyor. Füzelerin nereye konuslandirilacagi ve sayilari ise daha sonra kararlastirilacak.
FÜZE SAVUNMA SISTEMI: Türkiye'nin de aralarinda bulundugu bazi ülkelerin füze savunma sistemine ait donanima ev sahipligi yapmasinda mutabakat saglandi. Türkiye, tüm sinirlarini kapsamasi kosuluyla ve cephe ülkesi olmayacagini belirterek sistemin parçalarina ev sahipligi yapmaya "evet" dedi.
TERÖR TANIMI: NATO'nun gelecek 10 yilinda da en önemli tehditlerden biri olarak yer aldi. Terörün tüm NATO ülkeleri için tehdit oldugunu belirten bir metin üzerinde uzlasma saglandi.
TEHDIT ALGISI: Türkiye'nin itirazlari sonucunda herhangi bir ülkenin adi spesifik olarak vurgulanmadi. Onun yerine "nükleer silahlarin yayilmasina öncülük yapan, istikrarsiz, düsmanca tutum içerisinde, konvansiyonel silah birikimi yapan, kendini yönetme kabiliyeti olmayan aktörler" tanimi kullanildi.
RUSYA'YLA MUTABAKAT
NATO-AB ISBIRLIGI: Bu konuda Türkiye vetosunu sürdürüyor. 11 sayfalik belgede NATO-AB isbirligine 3 ayri paragraf ayriliyor. AB'nin NATO imkan ve yeteneklerini kullanacagi operasyonlarda karar mekanizmasinda yer almak isteyen Ankara, is birligi ifadelerine "hayir" demese de, ortak operasyonlarda söz sahibi olmak istedigini belirtiyor.
RUSYA'YLA ILISKI: NATO-Rusya isbirligi konusunda mutabakat saglandi. Rusya'nin füze savunma sisteminde yer alip almayacagi ise daha sonra belli olacak.
Bu haber 859 defa okunmuştur.