Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fındık hasadı başladı
07 A?ustos 2015, 00:36

Fındık hasadı başladı

Fındık hasadı Giresun ve ilçelerinde başladı

GIRESUN'DA YENI MAHSUL FINDIK HASADI BASLANDI...

Türkiye’nin en önemli tarimsal ihracat ürünlerinden birisi olan findik hasadi Giresun’da basladi.

Hava sicakliklarinin mevsim normallerin üzerinde seyretmesinden dolayi hasada en az bir hafta erken baslandigina dikkat çekilirken, sahil kesimlerinde findik rekoltesinin beklenenin altinda oldugu görüldü.

Geçen yila göre rekoltenin biraz yüksek olmasindan dolayi mutlu olan üreticiler, bu yil ise fiyatlarin düsük olacagi endisesini tasidiklarini kaydetti.

Findik parasini çocugunun egitim masraflarina harcayacagini belirten Fahriye Kul, "Findik oldugunda para etmiyor, olmadiginda ise para ediyor. Bu yil geçen yila göre biraz daha iyi. Ancak fiyatlarin düsük olmasindan kaygilaniyoruz. Findik gelirimizi tamamen çocuklarimizin egitimine harcayacagiz" dedi.

Findik ürününün tam olarak olgunlasmadan kesinlikle bahçeye girilmemesi konusunda uyarilarda bulunan Kesap Findik Üreticileri Birligi Baskani Mustafa Sahin, olgunlasmadan toplanan findigin ticari degerinin düsük olacagini söyledi.

FINDIK FIYATI BEKLENTISI 14-15 TL ARALIGINDA

Findik Üreticileri Birligi Baskani Sahin, “Bizim önerimiz findigin daldan degil yerden toplanmasidir. Findik ne kadar olgunlasirsa kalitesi o denli yüksek olacaktir. Bu olgunlugu olusturamadigimiz sürece findigin ticari degeri düsük olacaktir. Hasat edilen findik mutlaka yün çuvallara koyulmali fazla tepmeden kizistirmadan çuvallar hemen tasinarak harmana serilmelidir. Findik toplarken gelecek yil mahsulünü de düsünerek dallar yipratilmamali hoyratça zedelenmemelidir. Kurutulan findik depolanmasi da standart yapilmalidir. Depolanacak findik çuvallari zeminden izgara tahtalarla yükseltilmeli ve çuvallar yatay olarak duvara dokundurmadan ’T’ seklinde yerlestirilmelidir" ifadelerini kullandi.

Findik rekoltesi ve piyasa da olusacak fiyatlarla da ilgili degerlendirmelerde bulunan Findik Üreticileri Birligi Baskani Sahin, yil içerisinde fiyat ortalamasinin 14 ila 15 TL araliginda olacagini ifade etti.

Sahin; “Aslinda rekolte sorun degil.Findik büyük bir sektör. Bu sektör içerisinde kimisi kazanmak istiyor kimisi ise kaybetmek istemiyor. Sektörde biri düsürecek digeri alacak. Sektör içerisinde kendi amaçlari dogrultusunda faaliyet göstermek isteyenler sürekliliklerini devam ettirme çabasindalar. Bu açidan degerlendirdigimizde geçen yilki rekolteye baktigimizda çok uçuk rekolte tahmini yapanlar oldu. Kimi düsük tuttu kimisi ise yüksek. Tarim Bakanligi’nin rekoltesi bile tutmadi. Fakat fiyat piyasaya göre olustu. Bu yilda findik fiyatlari 12 ila 13 TL arasinda açilis yapacaktir. Yil içerisinde bazen düsük bazen yüksek seyredebilir fakat yil itibariyla degerlendirdigimizde 14 ila 15 TL ortalamasinda olacaktir" diye konustu.

Haber : Ahmet Bilge

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 402 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss