TABIATI VE BIYOLOJIK ÇESITLILIGI KORUMA KANUNU TASARISI…
SIT ALANLARI ILE ILGILI BASIN AÇIKLAMASI…
ANKARA-) Bugün bazi basin yayin organlarinda Rize Ikizdere Vadisi’nin SIT alani ilan edilmesi üzerine, Hükümetin sit alani ilan etme yetkisini Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Kurulu’ndan alarak, Çevre ve Orman Bakanligi veren kanun tasarisi hazirladigi ve tasarinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldugu iddia edilmistir.
Söz konusu tasari 2002 yilindan bu yana üzerinde çalisilan bir konu olup, 21 Aralik 2009 tarihinde AB Çevre Fasli’nin açilmasiyla süreç hizlanmistir. Tasariya 6 Ekim 2010 tarihinde Basbakanlik Kanunlar Kararnameler Genel Müdürlügü’nde nihai hali verilmistir. Rize Ikizdere Vadisi’nin 22 Ekim 2010 tarihinde SIT alani ilan edildigi düsünülürse, son düzenlemenin bu kararla ve HES projeleri ile herhangi bir alakasinin olmadigi daha iyi anlasilacaktir.
Türkiye’nin AB katilim sürecinde Çevre Fasli’nin açilmasi ile birlikte birlige üye olarak katilabilmesi için öncelikle tabiatin ve biyolojik çesitliligin korunmasi, Kus ve Habitat Direktiflerine uyum gibi yerine getirmesi gereken bazi taahhütleri bulunmaktadir.
AB Çevre Fasli kapanis kriterlerinden birini doga koruma basligi olusturmakta olup; ülkemiz Ulusal Programda, Strateji ve Müzakere Pozisyon Belgelerinde Türkiye “Tabiati ve Biyolojik Çesitliligi Koruma Kanunu”nu 2012 yili sonuna kadar çikarma taahhüdünde bulunmustur.
Bu çerçevede ulusal mevzuatimizdaki özellikle habitatlar ve türler ile alakali envanter olusturulmasi; habitat ve türlerin izlenmesi için bir sistem olusturulmasi, flora ve fauna ile yasama ortamlarinin fiziki planlarda dikkate alinmasi, korunan alanlar aginin olusturulmasi, yönetim planlarinin tanimlanmasi konularindaki eksikliklerin giderilmesi ve mevzuatimizin AB Mevzuati ile uyumlastirilmasi maksadiyla Tabiati ve Biyolojik Çesitliligi Koruma Kanunu Tasarisi hazirlanmistir.
Tabiatin ve biyolojik çesitliligin korunmasi, kullanilmasi ve bilimsel esaslara göre yönetiminin saglanmasi, biyolojik kaynaklarin kullanimindaki düzensizliklerin disiplin altina alinmasini saglamak üzere ilke kararlarinin alinmasi ve alinan kararlarin uygulamadan sorumlu birimlerce yerine getirilmesi ancak ilgili otoriteler arasindaki koordinasyonun kurumsallasmasiyla mümkündür. Bu maksatla tasarida; ilgili kurum temsilcileri, bilimsel otorite temsilcileri ve sivil toplum kuruluslarinin görev alacagi Çevre ve Orman Bakanligi bünyesinde Ulusal Biyolojik Çesitlilik Kurulu, bu kurula alt yapiyi olusturmak ve çalismalarin yöre halkiyla birlikte yürütülmesini saglamak maksadiyla Mahalli Biyolojik Çesitlilik Kurullari ve yönlendirici bilimsel destek saglamak üzere Tabiati Koruma Bilim Heyeti kurulmaktadir.
Olusturulacak kurullar ile bilimsel esaslara dayanan ve korunan alanlarda yasayan vatandaslarin da sürece dahil edildigi daha etkin bir koruma saglanmis olacaktir.
Basinin ve kamuoyunun bilgisine sunulur.
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 699 defa okunmuştur.
Paylaş