Yesil Yol yargiya tasindi
‘Yayla otobani’ Yesil Yol’a karsi hukuki süreç basladi: Firtina Vadisi yoluna dava açildi.
Samsun’dan Artvin’e kadar yaklasik 2 bin 600 kilometrelik bir güzergahta, ‘turizmi gelistirme’ gerekçesiyle yaylalari birbirine baglamak için yapilmasi planlanan ‘Yesil Yol’ projesinin Firtina Vadisi ayagi yargiya tasiniyor.
Koruma imar plani yok
Yapilmasi planlanan projenin görseli
Rize’nin Çamlihemsin ilçesi Kaçkar Daglari’nin eteklerinde bulunan Samistral ile Kavrun Yaylasi arasinda 5 Haziran günü is makinelerinin bölge halki tarafindan durdurulmasiyla gündeme gelen Yesil Yol projesi, 2015 DOKAP Bölge Kalkinma Idaresi Yatirim Programi’nda yer aliyor.
Sekiz ilin yaylasinin yaklasik 2-3 bin metre yükseklikte 2 bin 600 kilometrelik denize paralel bir ‘yayla otobani’yla baglandigi projenin birçok noktada SIT alani ve koruma altindaki bölgelerden geçmesi planlaniyor. DOKAP’in koordinasyonunu yüklendigi proje için sekiz kentte il özel idareleri yol çalismalari için ihaleler düzenliyor. Parça parça baslatilan yol çalismalarinin da 2 bin 600 kilometrelik güzergahta birlestirilmesi planlaniyor.
Dünya Dogayi Koruma Vakfi’nin (WWF) koruma altina alinmasi gereken 200 ekolojik bölge arasinda gösterdigi Çamlihemsin ilçesindeki Firtina Vadisi de bu alanlardan biri. Vadide, Samistral Yaylasi ile Kavrun Yaylasi arasindaki yol projesinin durdurulmasi için Rize Idari Mahkemesi’nde dava açildi.
Davayi açan avukat Yakup Okumusoglu, bölgenin 1998 yilinda 1’inci derece SIT alani ilan edildigini, ayni zamanda da Kaçkar Daglari Milli Parki sinirlari içinde yer aldigini belirtti. Okumusoglu, burada yol projesi için koruma amaçli imar plani düzenlenmesi gerekmesine ragmen bunun yapilmadigini aktardi.
Ormanda kesime izin verilmis
Okumusoglu, Yesil Yol’un Firtina Vadisi üzerinden geçen ayagi için koruma amaçli imar plani olmadan sadece Trabzon Tabiat Varliklarini Koruma Komisyonu’ndan geçtigimiz yil alinmis izinle çalismaya baslanildigini, bunun da hem SIT alani hem de milli park sinirlari içinde yer alan bölge için hukuk disi bir karar oldugunu belirtti.
Vadideki ‘Yesil Yol’ projesine karsi baska davalar da açmaya hazirlandiklarini kaydeden Okumusoglu, “Yine Firtina Vadisi havzasinda fakat milli park ve SIT alani disindaki bölgelerde orman kesim izni vermisler. Bu iznin iptali için bir dava hazirligimiz var. Meralarla ilgili noktalarda, Meralar Komisyonu’ndan izin alinmis olmali, bunlari da inceleyecegiz. Önümüzdeki günlerde de bu davalarimizi açabilecek düzeye gelecegimizi düsünüyorum” diye konustu.
Sadece Firtina Vadisi’nin konusu degil
Açilan davanin sadece Firtina Vadisi’yle ilgili oldugunu belirten Okumusoglu, projeninse tüm Dogu Karadeniz’i ilgilendirdiginin altini çizdi.
Okumusoglu söyle konustu: “Bu Firtina Vadisi’nin konusu degil sadece, ayni zamanda Ikizdere’nin de, Seroz’un, Trabzon Solakli’nin da Ordunun, Giresun’un yaylarinin da konusu. Dolayisiyla tamamini da ilgilendiriyor. Firtina Vadisi’ni bizler vadimizi çok seviyoruz, korunmasi için elimizden gerekeni de yapariz. Hem milli park, hem dogal SIT. Uluslararasi anlasmalarla korunan da bir yer. Dogu Karadeniz’de en korunabilmis yerlerden biri. HES’lere de izin vermedik, maden ocaklarina da, bu yola da izin vermeyecegiz.”
‘Ayder artik yayla degil kent’
Yesil Yol’un sanilanin aksine turizmi gelistirmeyeceginin çünkü yüksek irtifadaki yol çalismalarinin bölge ekosistemine uzun süreli agir zarar verecegini kaydeden Okumusoglu, sunlari söyledi: “Ayder asfalt yol geldiginden beri artik bir yayla degil, kent, Uzungöl de öyle. Bu sekilde bir turizmin kimseye faydasi yok. Dogru bir turizm degil, daglara yüksek binalar kurarak turizmi gelistiremezsiniz. Örnegin Ayder’den Yukari Kavrun’a bir yol genisletme çalismasi yapiyorlar. Yukari Kavrun 3000 metre yükseklikte bir yayla. Yol yapildigi zaman Ayder yaylasi gibi artik kentlesmis bir yapi, Yukari Kavrun’a tasiyacak. Bu yolu birlestirecekler Samistral yaylasiyla. En yüksek noktalardan biri. Bunu yaptiginiz zaman hem yaylalarimiz bitiyor, hem meralarimiz tükeniyor hem ekoturizme yönelen, lokal olarak bunu yapan insanlarin da ekonomisini elden alacak bir turizm.”
Milli Park’ta ‘mangal keyfi’
Bölge halkinin da projeye karsi olduguna dikkat çeken Okumusoglu söyle devam etti: “Yesil yol kapsaminda günde bes yayla gezecek insanin yayla turizmine ne katkisi olacak? Baska bir yönü de var, 3 bin metrede piknik yapmaya baslayacak, mangal yapacak örnegin, arabasini çekecek inanilmaz bir manzara vs. Dogal SIT alani ve milli parkta böyle bir turizm mi planliyorlar yani? Dünyanin hiçbir yerinde böyle bir milli parkta mangal yapamazsin, caninin istedigi gibi gezemezsin. Duracagin yer, oturacagin, manzarayi izleyecegin yer bellidir. Bunun yerine saliyorlar insanlari milli parka, istedigin gibi gez diyorlar. Orasi dogal olarak gelecek kusaklara kalmali. Ekoturizm kitle turizmi degildir, halk bunu anliyor ama yöneticiler anlamiyor.”
Dogu Karadeniz’e ‘yayla otobani’na karsi kampanya: ‘Yol yesilken dur de!’
Haber : Nur Banu Kocaaslan - nurbanukocaaslan@diken.com.tr
Bu haber 1259 defa okunmuştur.