Çay üreticisi mennun kalmadi
Rizeli çay üreticileri geçtigimiz gün Basbakan Ahmet Davutoglu tarafindan açiklanan 1.70 TL’lik çay fiyati ile ilgili farkli tepkiler ortaya koydu.
Çay taban fiyati ilk kez geçtigimiz gün Rize disindan açiklandi. Çay taban fiyati geleneksel olarak ÇAYKUR Genel Müdürlügü’nde düzenlenen törenler ile bakanlar düzeyinde açiklanirken, geçtigimiz gün ilk kez Basbakan Ahmet Davutoglu Rize disinda, AK Parti Il Baskanlari Toplantisi’nda yaptigi konusmada çay fiyatini açikladi. Davutoglu, geçtigimiz yil 1.58 TL taban fiyat + 12 Kurus destekleme primi olmak üzere 1.50 TL olan yas çay fiyatini bu yil için 12 kurusluk destekleme primi ile birlikte toplamda 1.70 TL olarak açikladi. Yas çay fiyatina yüzde 13 oraninda 20 kurus zam yapilmis oldu.
Açiklanan fiyat kimi üreticiyi memnun ederken kimi üreticiler ise fiyati yetersiz buldu. Üreticiler tarafindan yapilan farkli açiklamalarda bazi üreticiler, “Biz Basbakanimizi ve Cumhurbaskanimizi seviyoruz. Verdigi tüm fiyata raziyiz. Rabbimiz onlardan razi olsun” derken, bazi üreticiler ise , “Bu rakami bekliyorduk. Belki istedigimiz rakam bu degil ama yinede iyidir. Tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandilar.
Tepkilerde vardi
Çay fiyati için açiklanan 1.70 TL üreticilerin bir bölümünü memnun etse de memnun olmayanlar da vardi. Memnun olmayan üreticiler yaptiklari açiklamada, “Geçmiste 1 kilo yas çay parasi ile 1 kilo zeytin aliniyordu. Bugün 10 kilo çay parasi ile 1 kilo zeytin zor aliniyor. Beklentimiz 5 TL. Ancak ülkenin ekonomik durumu buna müsaade etmiyor. Çay fiyati her geçen yil artan enflasyon ve diger ürünlere verilen taban fiyatlari karsisinda sürekli eriyip bu noktaya kadar gelmistir. Görünen o ki böylede devam edecek. Çay artik kazandirmadigi için farkli ürünler de yetistirmeye çalisiyoruz. Verilen ücret çayin karsiligi degil” dediler.

takaonline.com
Bu haber 546 defa okunmuştur.