Kene mücadelesi çalismalari basladi
Giresun Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügünden keneyle mücadele çalismalariyla ilgili yayinlanan bülten:
Ilimizde,hyalomma soyu kenelerin yaygin oldugu Kelkit vadisi çevresinde yer alan yüksek kesimdeki ilçeler basta olmak üzere 2015 yili kene mücadelesi çalismalarina Il ve Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlüklerimizce baslanilmis olup,Eylül ayi sonuna kadar devam edilecektir.
Kene mücadelesi çalismalarinda, Halk Sagligi Müdürlügü tarafindan temin edilen ve et ve sütte kalinti birakmayan ilaçlar kullanilmaktadir. Bu kapsamda, büyükbas ve küçükbas hayvanlar muhtarliklarin ve önder çiftçilerinde destegi saglanarak, riskli yerler basta olmak üzere ücretsiz olarak ilaçlanmaktadir. Çevre kirliligine yol açmasi ve dogada faydali canlilara da zarar verebilmesi nedeniyle mera vb. açik alanlarin ilaçlanmasi ise önerilmemektedir.
Ayrica mücadele ve korunma yöntemleri konusunda; Hayvan Sagligi ve Yetistiriciligi Sube Müdürlügümüz ve Ilçe Müdürlüklerimiz tarafindan Saglik Teskilati ile isbirligi içerisinde çiftçilerin, avcilarin, agaç kesim isçilerinin bilinçlendirilmesine yönelik olarak egitim/yayim çalismalarina geçtigimiz yillarda oldugu gibi devam edilmektedir.
Çiftlik hayvanlarinda yapilan bu ilaçli mücadele çalismalarinin temel amaci kenelerin biyolojik üreme zincirini kirarak popülasyonunu mümkün oldugunca azaltmaktir. Dogada çok genis alanlarda bulunan, larva, nimf ve ergin evreleri beslenmek (kan emmek) için yabani hayvanlari (tavsan,kirpi, yerden beslenen kuslar vd.) ve evcil hayvanlari tercih eden ve hizli üreyebilen kenelerin herhangi bir mücadele yöntemiyle tamamen yok edilmesi mümkün degildir. KKKA hastaligina karsi insanlarda ve hayvanlarda henüz etkili bir asi üretilmemistir.
Sicak mevsimlerde insanlara kene tutunmasi vakalarinin artmasi nedeniyle kenelerin bulunabilecegi alanlara gidildiginde dikkatli olunmali ve en etkili korunma yönteminin kisisel korunma tedbirleri oldugu unutulmamalidir. Kirsal ve ormanlik alanlardan dönüste vücutta kene yönünden mutlaka kontrol yapilarak eger kene tespit edilirse çiplak elle dokunmamak sartiyla, parçalanmadan ve ezilmeden en kisa sürede çikartilmali veya yakindaki bir saglik kurulusuna basvurulmalidir. Çünkü kene yapismasindan sonra kan emmeye baslamasi dolayisiyla virüsü bulastirmasi için belirli bir zamanin geçmesi gerekmektedir (ortalama 12 saat). Bu nedenle arazi dönüsünde vücutta kene kontrolü yaparak yapisan bir kene varsa gün geçirilmeden uzaklastirilmasi en önemli tedbirdir. Ayrica çiftçilerimizin, yaz mevsiminde tarlada çalisma saati olarak; kenelerin hareketsiz veya en az hareketli olduklari, sicakligin 15 derecenin altinda oldugu zaman dilimleri olan sabah 5.00-10.00 arasi ve aksam 17.00-20.00 saatleri arasini tercih etmeleri faydali olacaktir.
Giresun Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü
Bu haber 696 defa okunmuştur.