Yeni kimlikler geliyor
Basbakan Ahmet Davutoglu'nun dün Meclis'te okudugu hükümet programinda bazi hedefler öne çikti.
62. hükümet programi kitapçiginda öne çikan hedeflerin içinde en dikkat çekeni önümüzdeki dönemde bürokraside kagit devrinin kapanacak olmasi.
Tüm resmi islemlerin elektronik ortamda kagitsiz halledilmesi hedefleniyor. (Nüfus, tapu, ruhsat, ehliyet, ikametgah, noter, adres bilgileri gibi)
Diger bir uygulama ise gökdelenlere artik sinirlama getirilecek olmasi. Hükümet programinda kentlesme basliginda dikey degil yatay yapilasma tercih ve tesvik edilecek.
Bunlarin ilk örnekleri ise kamu kurum ve kuruluslari binalarinda görülecek.
Ayrica bir baska öne çikan hedef ise son 10 yildir gündemde olan ve sadece Bolu ilinde pilot uygulamasi yapilan elektronik kimlik kartlari. 2015 sonuna kadar tüm TC. vatandaslari yeni kimlik kartlarina sahip olacak
Yeni kimlik kartlarinin özellikleri olacak?
-Taklit edilemez olmakla beraber, tahrip ya da tahrif edildiginde tespit edilmesine imkan veren görsel ve mantiksal güvenlik özelliklerine sahiptir.
-En az 10 yil dayanikliliga sahip malzemeden üretilmis olan kart gövdesine sahiptir.
-T.C. Kimlik Karti, vatandasin rahatlikla tasimasina ve kullanmasina olanak verecek sekilde, kimlik kartlari için belirlenen uluslarasi standartlara uygun olacak sekilde, standart bir akilli kart boyutlarindadir.
-T.C. Kimlik Karti, vatandasin rahatlikla tasimasina ve kullanmasina olanak verecek sekilde, kimlik kartlari için belirlenen uluslarasi standartlara uygun olacak sekilde, standart bir akilli kart boyutlarindadir.
-Vatandasa ait nüfus ve fotograf bilgilerinin önyüzünde ve arkayüzünde bulundurmasi ile kolay, hizli ve güvenli görsel kullanim saglamaktadir.
-Kamu kurum ve kuruluslarinda uzaktan (elektronik) saglanan hizmetlerin kullanimi sirasinda, vatandaslar için kisisel kimlik dogrulama amaciyla kullanilacaktir.
Standart bir akilli kartin sundugu bütün güvenlik özelliklerini desteklemektedir. Kart içerisinde yer alacak elektronik veriler PIN ve PUK korumali olarak saklanacaktir.
-Sahibinin dogrulanmasini Parmak vektörü veya PIN yardimiyla gerçeklestirir.
-Önyüzünde ve arkayüzünde yer alan bölgeler ve bölgeler içerisindeki bilgiler, Avrupa Birligi tarafindan belirlenen DS/CEN/TS 15480-1 standardina uygun olarak gelistirilmistir.
haberler
Bu haber 841 defa okunmuştur.