Endemik bitki çalarken yakalandi
Endemik bitki toplayan Macar profesör ve 2 arastirmaci yakalandi.
ANTALYA'nin Kas Ilçesi'nde, basta orkide olmak üzere endemik bitki türleri ve toprak numuneleri toplayan Macaristan'in Debrecen Üniversitesi'nde botanik profösörü 50 yasindaki Attila Molnar ve arastirma görevlileri 30 yasindaki Victor Loki ile 25 yasindaki Kristof Süreges gözaltina alindi
Kas Ilçe Jandarma Komutanligi'na gelen ihbar üzerine harekete geçen ekipler, Ugrar Mahallesi'ndeki bir mezarliga operasyon düzenledi. Kas Orman Isletme Müdürlügü, Milli Parklar Genel Müdürlügü ekipleri ve Özel Çevre Koruma ekiplerinin katildigi operasyonda, Macaristan'in Debrecen Üniversitesi'nde botanik profösörü Attila Molnar ile arastirma görevlileri Victor Loki ve Kristof Süreges suçüstü yakalandi. Profesör ve arastirma görevlileri gözaltina alinirken araçlarinda yapilan aramalarda, kentin çesitli ilçelerinden kazilmis 170 endemik bitki türüne ait soganlar ve yumrulardan olusan 1100 endemik bitki ele geçirildi.
EN BÜYÜK BIOKAÇAKÇILIK ENGELLENDI
Sadece Kas Ilçesi'nde orkide türüne ait 50 adet yumru, özel solisyon ve jellerle paketlenmis 20 adet DNA meteryali, halk arasinda 'salep' olarak adlandirilan toplam 360 degisik orkide sogani, bir miktar toprak numunesi, birçok bitki tohumu kapsülü, 10 adet kus tüyü, bitkileri paketleme ve korumada kullanilan araçlar ile fotograf makinesi ele geçirildi. Yapilan operasyonun Türkiye'nin en büyük biokaçakçiligini engelledigi belirtildi.
Ifadesinde 4 yil önce Türkiye'ye gelerek arastirma yaptigini ve o zaman da yanina bitki aldigini belirten Attila Molnar, "Yaptigim isin suç oldugunu biliyorum. Ancak Antalya bölgesindeki orkideler, dünyada nesli kalmamis nadide bitkiler. Bunlari götürüp Macaristan'da üretecektim" dedi. El konulan orkidelerin ve yumrularinin Kas'taki Orkide Koruma Alani'na veya Akdeniz Üniversitesi'nin (AÜ) Botanik Bahçesi'ne dikilecegi belirtildi.
TÜRKIYE BIOKAÇAKÇILIGIN ILGI ODAGI
Araçlari ve fotograf makineleri teslim edilen 3 süpheli, toplam 116 bin 100 TL para cezasi uygulanarak serbest birakildi. AÜ Fen Fakültesi ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ismail Gökhan Deniz, "Türkiyemiz, orkidegiller ailesi açisindan çok zengin bir ülke. Topraklarimizda yaklasik 170 tür yumrulu orkide yetisiyor. Türkiye bu zenginlikle, maalesef yurt disi biokaçakçilarinin ilgi odagi. TÜBITAK destegi ile yürütülen Likya Kas Orkidesi Koruma Projesi kapsaminda bu türle ilgili egitim ve koruma çalismalari gerçeklestiriyoruz. Biokaçakçiliga konu olan bu olayda, topluma verdigimiz egitim çalismalarinin katkisi oldu" dedi.
Ahmet ACAR/KAS (Antalya), (DHA)
Bu haber 1284 defa okunmuştur.