COP POLISIN HIZMET ARACI!
Sanik polislerin avukati: ''Cop,polisin hizmet araci''
Antalya'da Gezi Parki protestolarina destek eylemlerinde Erdem Kara'ya orantisiz güç uyguladiklari iddia edilen 6 polisin tutuksuz yargilandigi davanin ikinci durusmasi görüldü. Polislerin avukati Burcu Yildirim, iddianamede copun bir silah olarak degerlendirildigini, fakat ilgili kanunun uyarinca copun bir 'hizmet araci' oldugunu savundu.
Antalya'da 3 Haziran 2013 tarihinde, Istanbul Taksim Gezi Parki'ndan baslayan eylemlere destek vermek amaciyla AKP il binasi önünde eylem yapildi. Eylem sirasinda bölgede bir apartmandan çekilen görüntülerde, TOMA'nin siktigi basinçli sudan korunmak için palmiye agaci arkasinda siginan 25 yasindaki Erdem Kara'ya, aralarinda sivil giyimlilerin de oldugu bir grup polisin müdahalede bulundugu görüldü. Bir polis memurunun arkadan yakaladigi Erdem Kara direnince coplandi. Darbelerin etkisiyle düsen Kara'yi yerde de tekmeleyen polisler, daha sonra gözaltina aldi.
Erdem Kara'ya orantisiz güç uyguladiklari iddiasiyla 6 polisin yargilandigi davanin ikinci durusmasi, 28'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Polisler hakkinda 4.5 yila kadar hapis istemiyle açilan davada Erdem Kara'yi Çagdas Hukukçular Dernegi (ÇHD) Genel Baskan Yardimcisi Münip Ermis ve ÇHD Antalya Sube Baskani Nusret Gürgöz savundu.
Durusmada hazir bulunan 6 polis, Kara'nin avukatlarinin polislerin eylemlerinin 'iskence' kapsaminda degerlendirilmesi gerektigi yönündeki açiklamalarina itiraz ederek, suç isleme kastlari olmadigini savundu. Saniklardan Ahmet T. ve Muhammet D., olay günü istenmeyen seyler yasanmis, güç kullanmada asiriya gidilmis olabilecegini belirtti. Sanik avukatlarindan Pinar Hakimoglu ise yargilanan polislerin, Kara'ya Polis Vazife ve Salahiyeti Kanunu'nun kendilerine tanidigi yetki çerçevesinde müdahale ettigini iddia etti, beraatini istedi.
Polislerin diger avukati Burcu Yildirim ise iddianamede copun bir silah olarak degerlendirildigini, fakat ilgili kanunun uyarinca copun bir 'hizmet araci' oldugunu söyledi. Avukat Yildirim, kanun 16'nci maddesi b bendinde, polisin direnen kisilere karsi kullandigi kelepçe, cop, basinçli, boyali su, göz yasartici gazlar veya tozlar, fiziki engeller, polis köpekleri ve atlari gibi hizmet araçlarinin silah degil maddi güç olarak tanimlandigini aktardi.
Savunmalarin ardindan kararini açiklayan mahkeme heyeti, sanik polislerinin suçu islediginin sabit oldugunu belirterek, kisi basi 3 bin 240 TL idari para cezasiyla cezalandirilmalarina karar verdi. Mahkeme ayni zamanda hükmün açiklanmasini geri birakti.
cumhuriyet
Bu haber 667 defa okunmuştur.