'Iç Güvenlik Paketi' yasalasti
TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "Iç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Kanun Tasarisi kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "Iç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi kabul edildi.
Tasari, Komisyon'a çekilen 63 maddenin metinden çikarilmasiyla, 69 madde olarak yasalasti. Yasaya göre, elle distan kontrol hariç kisinin üstü ve esyasi ile aracinin disaridan bakildiginda içerisi görünmeyen bölümlerinin aranmasi; Içisleri Bakanligi'nca belirlenecek esaslar dahilinde mülki amirin görevlendirecegi kolluk amirinin yazili, acele hallerde sonradan yaziyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapilabilecek. Kolluk amirinin karari 24 saat içinde görevli hakimin onayina sunulacak. Bu kapsamda yapilacak aramalarda, kisiye, arama gerekçesini de içeren belge verilecek.
Polis, baskalarinin can güvenligini tehlikeye düsürenleri, fiilleri ayri bir suç olusturmadigi takdirde, kisinin can güvenliginin saglanmasi bakimindan koruma altina alabilecek ya da olay yerinden uzaklastirabilecek. Polis sadece, "müsteki, magdur ve taniklarin istemesi halinde" evde veya is yerinde ifadelerini alabilecek.
Polis, kendisine veya baskalarina, is yerlerine, konutlara, kamu binalarina, okullara, yurtlara, ibadethanelere, araçlara, kisilerin tek tek veya toplu halde bulundugu açik veya kapali alanlara molotof, patlayici, yanici, yakici, bogucu, yaralayici ve benzeri silahlarla saldiran veya saldiriya tesebbüs edenlere karsi, saldiriyi etkisiz kilmak amaciyla ve etkisiz kilacak ölçüde silah kullanabilecek.
Yasa disi toplanti ve gösteri yürüyüslerinin dagitilmasinda, gerektiginde boyali su da kullanilabilecek.
Hakim karari veya gecikmesinde sakinca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürü veya Istihbarat Dairesi Baskaninin yazili emriyle, telekomünikasyon yoluyla yapilan iletisimin tespit edilip, dinlenip, sinyal bilgileri degerlendirilirken; gecikmesinde sakinca bulunan hallerde verilen yazili emir, artik 24 saat yerine 48 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayina sunulacak.
Faaliyetler denetlenecek
Yetkili ve görevli hakimin Ankara Agir Ceza Mahkemesi üyesi olarak belirlenerek, istihbarat faaliyetlerindeki gizliligin korunmasi ve karar mekanizmasi ile denetimde etkinligin saglanmasini da amaçliyor.
Kanuna aykiri ve keyfi uygulamalara yol açilmamasi için denetimi de getiriyor. Faaliyetlerin denetimi; sirali kurum amirleri, mülki idare amirleri, Jandarma Genel Komutanligi ve ilgili bakanligin teftis elemanlarinca yilda en az bir defa yapilacak. Bu faaliyetler Basbakanlik Teftis Kurulu'nca da denetlenebilecek. Denetimlerin sonuçlari, rapor halinde TBMM Güvenlik ve Istihbarat Komisyonu'na sunulacak.
Molotof ile demir bilye de suç kapsaminda sayilacak
Toplanti veya gösteri yürüyüslerinde, "havai fisek, molotof ve benzeri el yapimi patlayicilar, demir bilye ve sapan" bulundurulmasi ve tasinmasi yasak olan maddeler kapsaminda ele alinacak.
Toplumsal olaylarda bulundurulmasi ve tasinmasi yasak olan suç aletlerini tasiyanlara verilecek cezalar artirilacak. Bunlari tasiyanlar, 2 yil 6 aydan 4 yila kadar hapis cezasina çarptirilacak.
Polise 48 saate kadar gözalti yetkisi
Toplumda infial yaratan; öldürme, kasten yaralama, cinsel saldiri, çocuklarin cinsel istismari, kaçakçilik, fuhus, hirsizlik, yagma, uyusturucu veya uyarici madde imal ve ticareti gibi suçlarda, suçüstü halleriyle sinirli olmak kaydiyla kisi hakkinda, mülki amirler tarafindan belirlenecek kolluk amirlerince 24 saate kadar, siddet olaylarinin yayginlasarak kamu düzeninin ciddi sekilde bozulmasina yol açabilecek toplumsal olaylar sirasinda ve toplu olarak islenen suçlarda 48 saate kadar gözaltina alma karari verilebilecek.
Gözaltina alinan kisi en geç 48 saat, toplu olarak islenen suçlarda 4 gün içinde hakim önüne çikarilacak.
Vali emir verebilecek
Vali, lüzumu halinde, kolluk amir ve memurlarina suç faillerinin bulunmasi için gereken emirleri verebilecek.
Vali, kamu düzenini ve güvenligini, kisilerin can ve mal emniyetini saglamak amaciyla aldigi önlem ve kararlarin uygulanmasi için adli kuruluslar ile yardim isteyebilecegine dair hükmü sakli kalmak kaydiyla askeri kuruluslar disinda, mahalli idareler dahil bütün kamu kurum ve kuruluslarinin itfaiye, ambulans, çekici, is makinesi ve tedbirlerin zorunlu kildigi diger araç ve gereçlerinden yararlanabilecek, personeline görev verebilecek.
Valilerin bu yetkileri, ilçelerde kaymakamlar tarafindan kullanilabilecek.
Polis alim yasi 30'a çikarildi
Polis alimindaki üst yas siniri 28'den 30'a çikarildi. Buna göre, lisans mezunlarindan KPSS'de Bakanlikça belirlenecek taban puani alanlar arasindan sinavin yapildigi yilin, 31 Aralik tarihi itibariyla 30 yasindan gün almayan erkek ve kadin adaylar arasindan, sinavda basarili olanlar polis meslek egitim merkezlerine alinacak.
http://www.memurlarnet.biz/kamu-ajans/torba-yasa-tasarisi-kabul-edilerek-kanunlasti-h21785.html
AA
Bu haber 717 defa okunmuştur.