Bankalara 1 kurus bile borcunuz kalmasin!
Adana'da bir banka, kart borcunu kapatan ancak, bozuk parasi olmadigi için 1 kurus bakiyesi kalan müsterisine, noter kanaliyla 4 yil aradan sonra ihtarname göndererek, 7 gün içinde 45,81 TL masraf ve bir kurusluk borcun ödenmemesi halinde icra isleminin baslatilacagini bildirdi.
Merkez Sariçam ilçesine bagli Incirlik beldesinde yasayan emekli Halil Ünal (54), 4 yil önce tamamini ödedigini düsündügü kredi karti borcunun kalan "bir kurusluk" bölümü için gelen ihtarnameyi saskinlikla karsiladigini söyledi.
Halil Ünal, o dönemde 765 TL olan kredi karti borcunu kapatirken, 1 kurusluk bakiye için bozuk parasinin çikmadigini belirterek, "Banka görevlisi (önemli degil agabey) dedi. Daha sonra o karti bir daha hiç kullanmadim ve hiçbir sekilde ödeme talebi gelmedi. Yani bir kurusu insan yolda görse egilip almaz. Ancak çoktan unuttugum bir karttaki 1 kurusluk bakiye için 4 yil sonra ihtarname masraflari adi altinda da 45,81 TL ve 1 kurus ödemek zorunda kaldim" dedi.
Bankanin 1 kurusluk alacagini 4 yil sonra hatirlamasini da garip karsiladigini ifade eden Ünal, ''Böyle bir uygulamayla karsilasacagim aklima bile gelmezdi. Ben yillarca bu bankanin kartini kullandim, böyle bir uygulamayla karsilasmak beni hem sasirtti hem de üzdü'' dedi.
TÜKETICILER BIRLIGI GENEL BASKANI KAYA
Tüketiciler Birligi Genel Baskani Nazim Kaya, tüketicilerin, kullandiklari kredi karti, bireysel krediler ve ek hesaplarinda kalan bir kurusluk borçlar için gönderilen ihtarnamelerle magdur edildiklerini ifade etti.
Özellikle son dönemlerde tüketicilerin kapattiklarini zannettikleri çalismayan banka hesabi yüzünden bir kurus gibi oldukça komik borç ihtarnameleriyle karsilastiklarini belirten Kaya, ''Bir kurus için için gönderilen ihtarnamenin ücreti 45-60 lira arasinda degismektedir. Ödenmemesi durumunda faiz, vergi ve diger masraflarda üzerine katilarak borcun tahsil edilmesi yoluna gidiliyor'' dedi.
KAGIT MASRAFINA DEGMEZ
"Bankalarin, bir kurusluk alacaklari için tüketicilere ihtarname çekmesi, yaptigi kagit masrafina degmez" diyen Kaya, sunlari kaydetti:
"Bankalar bu bildirimi posta yoluyla yapabilirler. Vatandas zaten borçlu olmaktan korkuyor. Bir kurusluk borcunu ödemek için mutlaka bankaya gider. Ancak, bankalar iyi niyetli degil. Bu tutumlariyla tüketiciye adeta zarar vermeye çalisiyorlar. Zaten borç içerisindeki tüketicinin cebindeki son kurusu da almanin yoluna bakiyor. Bir kurus borcu için hesap isletim ve noter masrafi ödemek durumunda kalan tüketiciler, hakem heyetlerine giderek sikayette bulunsunlar."
Kaya, tüketicilerden, bankalardaki hesaplarini kapatirken bir kurusta olsa birakmamalarini istedi. mynet
Bu haber 802 defa okunmuştur.