Gida israfina ceza kesilecek
Seattle sehir meclisi çok fazla yiyecek israf eden isletmelerin ve kent sakinlerinin cezalandirilmasini kabul etti.
Yeni kurallara göre, çöp bidonlari yüzde 10’dan fazla gida atigi içeren hanelere 1 dolar, isletme ve apartmanlara ise 50 dolar para cezasi verilecek.
Sehir su anda atiklarinin yüzde 56’sini geri dönüsüme tabi tutuyor.
2015 yilina kadar da bu orani yüzde 60’a çikarmayi hedefliyor.
ABD’nin kuzeydogusundaki Washington eyaletinde bulunan Seattle kenti, sera gazi emisyonlarini azaltmak için dogal gübre yapmayi zorunlu hale getiren ikinci ABD kentidir.
Bunu ilk kez yapan kent ise San Francisco.
Gida israfi ve dogal gübre
Gida atiklari dogal gübre üretiminde baslica kaynaklardan biri.
Dogal Kaynaklar Savunma Konseyi tarafindan hazirlanan bir rapora göre, ABD’de gidanin yüzde 40 kadari israf edilmektedir.
ABD Çevre Koruma Ajansi’na göre, gida artiklarinin sadece yüzde 5’i gübreye dönüstürülüyor.
Seattle’da israfa ceza
Seattle’da yeni kurallar uyarinca, 1 Ocak 2015’ten itibaren haneler bu konuda uyarilacak ve 1 Temmuz’dan itibaren de para cezasi verilecek.
Yeni uygulamada çöp toplayicilari çöp bidonlarinda çok fazla yemek atigi gördükleri halde bunu bilgisayarli sistemde not edecek ve ceza çöp sahibinin faturasina eklenecek.
Seattle Times gazetesine göre, apartman ve isletmeler de gida atiklarini sinirlamak zorunda ama onlar para cezasindan iki uyari alacak.
Seattle Kamu Hizmetleri kati atik müdürü Tim Croll bu programin sehir için bir gelir kaynagi olarak hayata geçirilmedigini söylüyor.

URL: http://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=66770
Bu haber 932 defa okunmuştur.