Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Marmara Denizi'nde tehlike
28 Eylül 2010, 14:51

Marmara Denizi'nde tehlike

Marmara Denizi'nde tehlike

 

Marmara Denizi'nde tehlike

 

Istanbul Üniversitesi, (IÜ) Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Aktan Turan, “Müsilaj, (Salya) problemi nedeniyle denizdeki oksijen azaliyor. Zamanla dibe çöken olusum baliklarin yumurtlama alanlarini daraltarak, balikçilik sektörüne bir darbe vuruyor” dedi.

 

Turan, Marmara Denizi'nde yaptiklari bilimsel arastirmalarda, denizde görülen problemin halk arasinda salya yada lez olarak bilinen müsilaj oldugunu belirten Turan, problemin, fitoplankton olarak adlandirilan tek hücreli bitkisel mikroorganizmalarin denizde asiri sekilde artmasindan kaynaklandigini ifade etti.

 

Mikroorganizmalarin, denizde kendilerine uygun ortam bulduklarinda asiri derecede artip, besin rekabetine girerek denize salgilarini biraktigini anlatan Turan, böylece su üzerinde ve dibinde sümüksü bir yapinin olustugunu söyledi. Bu problemin Marmara Denizi'nde, 2007 yilinda çok fazla görüldügünü ifade eden Turan, söyle konustu:

 

"PROBLEM TEKRARLANABILIR"

“Müsilaj probleminde geçen yil bir düsüs yasandi. Su anda yüzeyde görülmemekle birlikte su dibinde hala bulunmakta. Problemin tekrarlamasi muhtemel. Organizmalar isik, sicaklik gibi uygun sartlar ve besinleri olan evsel atiklar nedeniyle büyüyüp gelismekteler. Deniz kirliligi ve iklimsel faktörlerde düsünüldügünde, özellikle evsel atiklardaki artis, organizmalar için uygun ortam olusturmakta. Su anda Marmara Denizi'nin dibindeler. Müsilaj problemi nedeniyle denizdeki oksijen azaliyor. Zamanla dibe çöken olusum baliklarin yumurtlama alanlarini daraltarak, balikçilik sektörüne bir darbe vuruyor. Balikçilar bu durumdan direkt etkileniyor. Problemden dolayi aglarini yüzeye çekmekte zorlanan balikçilarin is gücü ve yakit masraflari artiyor, av araçlari zarar görüyor. Aglar çok kirleniyor, bu da aglarin temizligi için ekstra is gücü demek.”

 

Müsilaj sorununa iliskin üniversiteler olarak çalismalar ve arastirmalar yaptiklarini belirten Turan, ancak problemin çözümü için öncelikle yerel yönetimlerin çalismasi gerektigini ifade etti.

 

Yerel yönetimlere ve balikçilikla ilgilenen sektörlerin basinda yer alan Tarim ve Köy Isleri Bakanligi'na görev düstügünü bildiren Turan, konusmasini söyle sürdürdü:

 

“Deniz kirliligini önlemek adina yerel yönetimler çesitli aritma sistemleri kuruyor. Ancak hala bu tarz problemler tesislerin yetersizligini ya da kontrollü bir sekilde çalismadigini gösteriyor. Sadece bazi bölgelerde aritma sistemi kurulmasi da yeterli degil. Marmara bir bütün olarak ele alinmali. Evsel atiklara yönelik aritim yapiliyor. Ama tek basina yeterli degil. Derelerden gelen atik ile birlikte, endüstriyel aritimda denetim altinda tutulmali.”

 

"MARMARA'DA BALIK BOLLUGU YOK"

Marmara Denizi'nde balikçilik yapan Idris Seremet, bu yil balikçiliga sorunsuz basladiklarini belirtti. Ancak, müsilaj probleminin yenilenmesi korkusuyla baliga çiktiklarini anlatan Seremet, sorunun özellikle kirlilikten kaynaklandigini tahmin ettiklerini ifade etti.

 

2007 yilindan 2009 yilina kadar müsilajdan dolayi ag çekemediklerini ve balik avlayamadiklarini bildiren Seremet, su anda bu tarz sorunlar yasamadiklarini söyledi. Seremet, sunlari kaydetti:

 

“Özellikle 2007 yilinda müsilajdan dolayi baliga çikarken çok sorun yasadik. Ancak bu yil bu problemle karsilasmiyoruz. Yine de tekrarlamasindan korkarak ava çikiyoruz. Problemin kirlilikten kaynaklandigini tahmin ediyorum. Denizdeki oksijensizlikten baliklar Marmara Denizi'ne geçmedi ve yumurtlayamadi. Denizde su anda balik bollugu yok ancak para eden balik var. Bu sayede para kazanabiliyoruz. Yetkililerin bir an önce bu konuda tedbir alip çalismalari gerekiyor.” mynet

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 716 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Çevre

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı Giresun Valiliğine dilekçe yağdırdılar.

Balık stoku tükeniyor

Balık stoku tükeniyor Prof. Dr. Sarı: “Balık bu sene olsa seneye olmaz."

Giresun Valiliği Suç İşliyor!

Giresun Valiliği Suç İşliyor! Mahkemenin kesin kapatma kararını tanımayan Vali Ünlü Çavuşlu'ya çöp dökmeye devam ediyor.

Dere Talanı İstifa Getirdi

Dere Talanı İstifa Getirdi Özel İdare sekreteri vekil Öztürk tartışması istifa ettirdi

Çanakçı'da HES Mücadelesi

Çanakçı'da HES Mücadelesi Nihat Öztürk yazdı

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss