Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fındıkta verim çok düştü
17 A?ustos 2014, 06:26

Fındıkta verim çok düştü

Dekar başı verim 80-90 kilograma düştü

FINDIKTA VERIM ÇOK DÜSTÜ!

Dekar basi verim 80-90 kilograma düstü

Findikta dekar basina verimin son 10 yilin ortalamasi alindiginda 80-90 kilograma düsmesi ve yillik üretim miktarinin da 600 bin tonun altina inmesi nedeniyle yasanan arz sikintisinin giderilmesi için, öncelikle yasli bahçelerin yenilenmesi ve genç olanlarin da bakiminin yapilmasi seklinde uygulamaya konulan projeler örnek alinarak, devletin bu konuda politika gelistirmesi yolunda çalisma baslatildigi bildirildi.

Türkiye’nin en önemli döviz kaynaklarindan biri olan findikta, son yillarda yasanan verim ve kalitede yasanan düsüsün önüne geçilmesi için, findik alanlarinin devlet eliyle yenilenmesi yolunda adimlar atilmaya baslandi.

Bilindigi gibi, findik bahçelerinin yenilenmesi ve gençlertirilmesi yolunda Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekani Tirebolulu hemserimiz Prof. Dr. Turan Karadeniz, önemli inceleme ve arastirmalar yapmis ve bu konuda rapor hazirlamisti. Bu arada, Trabzon Ticaret Borsasi Baskani Sükrü Güngör Köleoglu, “Findikta Verim ve Kaliteyi Arttirma Projesi” adi altinda 2002 yilinda baslattiklari çalismanin sonuçlarini, Ankara’da yapilan Türkiye Ticaret ve Sanayi Surasi’nda gündeme alindigini ve konuya iliskin olarak hazirlanan rapora da girdigi bildirdi.

Findikta devlet politikasinin uygulanmasi gerektigini savunan ve özellikle Dogu Karadeniz Bölgesindeki findik bahçelerinin oldukça yaslandigini ileri süren Köleoglu, “Findik bahçelerinin gençlestirilmesi ve yenilenmesi konusundaki projelerimizi suraya tasidik ve bu projeler için onay aldik” diyerek, bu konuda atilacak adimlar hakkinda su açiklamalarda bulundu:

“Borsamiz tarafindan baslatilan –Findikta Verim ve Kalitenin Arttirilmasi Projesi-nin, pilot uygulama kabul edilerek, devlet tarafindan 10 yil süreyle desteklenmesi, bize rahat bir nefes aldiracaktir. Bu projenin gerçeklesmesi için Findik Kanununun çikarilmasi, findigin gen haritasinin yapilmasi ve üreticiye destegin alan degil,  ürün bazli verilmesi de gerekir. Findik alanlarinin yenilenmesinin, devlet politikasi haline en kisa sürede getirilmesi için sektörle ilgili tüm kesimlerin çaba göstermelerini bekliyoruz.”

FINDIKTA VERIM NASIL ARTAR?

Uzmanlarsa Dogu Karadeniz Bölgesi'nde 3-4 dönümlük findik bahçesinden iyi toprak analizleri ve bakimla 1 ton ürün alinabilecegini belirtiyorlar.

Findik bahçelerinde gübrelemenin gelisigüzel degil, toprak analizlerine göre yapilmasi gerektigini kaydeden yetkililer insanlar nasil reçete ile ilaç kullaniyorsa bitkiler için de toprak ve yaprak analizlerinin sonucuna göre gübreleme yapilmasi gerektigini ifade ediyorlar.

Topraklarin analizlerinin yapilmasi bitkilerde belirgin bir sararma ve kurumalar mevcut ise yaprak analizleri ile ortaya konulmasi gerekmektedir. Bu nedenle örnekler alinirken bahçeyi çok iyi temsil etmesi gerekir. Bu amaçla karma toprak örnekleri alinmalidir.

Yeni dikim yapilan 5 yasina kadar olan bahçelerde topragin organik madde açisindan zenginlestirilmesi amaciyla analiz sonuçlarina göre gübreleme yapilmasi gerekiyor.

Toprak hazirligi yapildiktan sonra dikilen findik fidanlarinin gelisimini tamamlayabilmesi ve bol kalite ürün alinabilmesi için toprak analiz sonuçlarina göre gübreleme yapilmasi gerekir. Findik bahçesi topragini organik madde bakimindan zenginlestirmek amaciyla dekara 3-5 ton ahir gübresi ve toprak asitli ise kireç verilerek esit sekilde dagitilmali ve çapalanmalidir. Temel gübreleme olarak dikimden önce fidan çukurlarina tavsiye edilen fosforlu ve potasyumlu gübreler yeterli miktarda verilmelidir.

Verim çagindaki findik bahçelerinde ise iyi bir bakimla 3-4 dönümlük bahçeden 1 ton findik alinabilecektir.

Findik bitkisinin uzun süre saglikli gelisim gösterebilmesi, bol ve kaliteli ürün alinabilmesi için toprak analizleri neticesi belirlenen gereksinim duyuldugu besin elementlerine göre gübreleme gerekmektedir. Findigin ihtiyaç duydugu bu besin maddelerinden en önemlisi azot, potasyum, kalsiyum, çinko ve bordur. Dogu Karadeniz Bölgesi'nde dekara yaklasik 100 kilogram ürün alinmaktadir. Iyi bir bakimla 3-4 dönüm bahçeden 1 ton ürün alinabilir.

Giresunisik

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 859 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss