Para sermaye sirketlerine akacak
Ordu Temiz Enerji ve Çevre Platformu Sözcüsü Elektrik Mühendisi Coskun Türkeli, Dogu Karadeniz Bölgesi'nde yapilacak HES'lerin bölgeye istihdam saglayacagi iddialarinin 'bos' oldugunu, HES'lere karsi olanlarin ise 'yabanci devletlere çalisan kisiler' olarak yorumlanmasinin dogru olmadigini söyledi.
HES konusunda bölgede çok yönlü tartismalarin yapildigini hatirlatan Coskun Türkeli, sürekli HES'lerin bölge istihdamina yarar saglayacagi görüslerinin dillendirildigini, oysa bunun mümkün olmadigini belirtti. Dogu Karadeniz Bölgesi'nde yapilacak olan HES'lerden bölgeye 4 milyar dolar para girecegini söyleyen kesimlerin 'bilgi cahili' olmak bir yana 'hayalperest bile olamayacaklarini' kaydeden Türkeli, "Bu tür beyanlar sanal dünyada bile komiktir. Regülatör tipi HES'ler bölgeye ve ekonomiye hiçbir girdi saglamayacaktir. Çünkü HES'lerde çalisacak personel sayisi bekçiler dahil 7 kisidir. Üretilecek enerjinin 49 yil alim garantisi vardir. Üretime geçen HES'lerin halka ve bölgeye hiçbir katkisi olmuyor. Para sirketin hesaplarina aktariliyor, bölgeye nasil 4 milyar dolar katkisi olacak? Katki bölge halkina degil, sermaye sirketlerine olacak" dedi.
"BARAJ ILE HES FARKLIDIR"
Bu konuda açiklama yapanlarin 'baraj tipi HES ile regülatör tipi HES' arasindaki farki bilmedigini ya da bilmezlikten geldigini kaydeden Türkeli, "Yalniz Ordu'daki 63 adet yapilacak HES'in üretecegi güvenilir enerji, baraj tipi Topçam HES'in dörtte biridir. Bu HES'lerin maliyeti 2 milyar liraya ulasmakta, fakat onlardan dört kat fazla elektrik enerjisi üretecek Topçam Baraji 270 milyon liraya mal olmaktadir. Bu nasil bir katkidir, yoksa soygun mudur?" diye konustu.
"AJAN DEGILIZ"
Bölgede HES'lere karsi olanlarin 'yabanci devletlerin güdümündeki kisiler' olarak yorumlanmasinin yanlis oldugunu vurgulayan Türkeli, söyle konustu:
"HES'lere karsi duran ve halki bilgilendiren, halkin anayasal yasam hakki, su kullanim hakkini savunan gönüllüler; Türkiye'de Artvin'den Hakkari'ye, Tunceli'ye, Mugla'ya, Antalya'ya, Kastamonu'ya, Sinop'a, Ordu'ya, Erzurum'a, Erzincan'a, Gümüshane'ye, Rize'ye, Giresun'a kadar regülatör tipi HES yapilacak her yerde masumane platformlarla çevrenin talanini, köylünün karsilasacagi magduriyeti önlemeye çalismaktadir. Bu gönüllü platformlarin arkasinda eger denildigi gibi bir dis destek veya para akisi varsa bunu hemen kamuoyu ile paylasmalidirlar. Eger ispat edemiyorlarsa hem tüm kamuoyundan özür dilemeli hem de konuyu ögrenip yanlisini düzeltmeli. Bu kisiler Melet havzasinda kurutulan 7.5 km'lik irmak yataginin canli fosiller ile dolu oldugunu, yasamin sona erdigini görmelidir."
giresunekspres.com
Bu haber 890 defa okunmuştur.