Küresel Isinma Konferansi
Görele UBYO'da "Küresel Isinma ve Iklim Degisikligi" Konferansi.
Giresun Üniversitesi (GRÜ) Görele Uygulamali Bilimler Yüksekokulu (GUBYO) tarafindan " Küresel Isinma ve Iklim Degisikligi" konulu konferans düzenlendi.
Görele Uygulamali Bilimler Yüksekokulu (GUBYO) Konferans Salonunda düzenlenen konferansa, Görele Kaymakami Ünal Kiliçarslan, Eynesil Kaymakami Gökhan Gürbüzerol, Görele Belediye Baskani Tolga Erener, Görele Güzel Sanatlar Fakültesi ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Meyser Kaya, Görele Milli Egitim Müdürü Abdulkadir Küçükali, Ilçe Halk Kütüphanesi Müdürü Mehmet Suphi Yetkin, Belediye meclis üyeleri siyasi parti temsilcileri ve ögrenciler katildi.
Konferansta "Küresel Isinma ve Iklim Degisikliginin Olusumu", "Küresel Isinma ve Türkiye, Iklim Degisikligi ve Türkiye", "Küresel Isinmaya Karsi Alinabilecek Tedbirler" basliklari altinda sunumlar yapildi.
Konferansta konusan Görele Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili ve Görele Uygulamali Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ramazan Sever, iklim degisikliginin en temel sebebinin küresel isinma oldugunu söyledi.
Iklim degisimine neden olabilecek en önemli dogal nedenlerden birinin de günesten yayilacak enerji miktarindaki artis ve azalislardan kaynakli oldugunu ifade eden Sever, " Kuskusuz iklim degisimine neden olabilecek en önemli dogal nedenlerden biri de günesten yayilan enerji miktarindaki artis ve azalislardir. Eski zaman iklimcisi Dansgaard buzul çekirdeklerindeki oksijen-18 izotopunu ölçerek daha önceki yillarda sicakligin kuzey yarim kümeden nasil degistigini buldu” dedi.
Sanayi devrimiyle birlikte insan faaliyetlerinin de iklim degistiren önemli faktörlerin basinda gelmesi, durumun dogal bir süreç olarak degil, büyük bir çevre felaketi haline dönüsmesine neden oldugunu belirten Sever, ”Dogaya karsi baslayan bu üstünlük kurma çabasi, birçok çevresel sorunu da beraberinde getirmektedir. Dünya nüfusunun artisi dogal olarak ihtiyaç oranini ve çesidini de etiketlemistir. Nüfusun ihtiyaçlarini karsilayabilmek için olabilecek tüm enerji kaynaklari düsünülmeye baslanmistir.
Süphesiz bu sorunlardan en güncel ve en öne sürüleni küresel sogma-isinmadir. Dünyamizin atmosferi olmasaydi ortalama yüzey sicakligi 19 derece ve bütün yer yüzeyi buz ile kapli olacaktir. Ama yapilan ölçümlere göre ortalama yüzey sicakliginin 15 derece civarinda oldugunu göstermektedir. Yerküreyi yasanabilir hale getiren bu 34 derecelik sicaklik artisi atmosferde basta su buhari olmak üzere karbondioksit ve metan gibi gazlarin sera etkisi sayesinde gerçeklesmektedir. Dünyanin ikliminin, belirli araliklarla degisikliklere ugradigi ve sürekli olarak artan bir sicakliga maruz kaldigi ilk kez 1896 yilinda Isveçli bilim adamlarinin arastirmalariyla ortaya atilmis fakat bilim çevrelerinde kabul görmemistir. 1960’li yillara gelindiginde ABD savas stratejilerini gelistirmek amaciyla kullandigi uydular ve bilgisayarlar araciligi ile yapilan arastirmalarin sonucunda iklimin degistigine dair ilk somut bilgiler elde edilmistir” diye konustu.
Konferans sonunda konusmaci Prof. Dr. Ramazan Sever’e Ilçe Kaymakami Ünal Kiliçarslan çiçek verirken ilçe belediye baskani Tolga Erener’de plaket verdi.
Haber - foto : Bekir ÖZTÜRK
Bu haber 1207 defa okunmuştur.