Artik Erdogan'i durdurmak zor
DEMOKRASI KAZANDI
ABD Disisleri Bakanligi ise referandum sonucunu söyle degerlendirdi:
Referandumda Demokratik kurumlarin sivil kontrolünün daha iyi saglanmasina yönelik çok güçlü, kararli bir sonuç çikti. Türkiye’de tarihi güçler arasinda bir mücadele var ama Türk halki referandumda verdigi güçlü oyla kararini gösterdi.
LOS ANGELES TIMES: Erdogan, dünyada, çok iyi etki yapabilecek essiz bir konuma sahip. Erdogan 21’inci yüzyilin gerçek vizyon sahibi bir lideri olsa iyi olmaz mi? Laik-Müslüman ayrimindaki bir devleti, Asya-Avrupa cografyasinda bir ülkeyi, Bati-dogu arenasinda siyaseti yöneten bir lider tum bu alanlarda kendini kanitlasa iyi olmaz mi? Islami ajandasi var deniyor, bu korkulari bosa çikarsa iyi olmaz mi? Demokrasiyi terk edip, Islami rejim hayali kuruyor deniyor. Tüm dünya sorunlarinin üstesinden gelebilecek bir pozisyonda oldugunu söylese iyi olmaz mi?
WASHINGTON POST: Referandum, anayasa degisiklikligine karar verilmesi kadar, ülkenin liderine güvenin oylamasi olarak da degerlendirilebilir.
CNN: Referandumla kazanilan bu son zafer, 2002 yilindan bu yana iktidarda olan Erdogan ve AK Parti’nin gelecek yilki parlamento seçimlerinde durdurulmasinin zor oldugu izlenimi uyandirdi. Istanbul merkezli gazeteci Andrew Finkel, Basbakan Erdogan’in Türk halki üzerindeki kisisel popülaritesinin, partisinin basarisinda kilit faktör olarak kalmaya devam ettigini belirterek, “Erdogansiz AK Parti, bulundugu noktada olamazdi” dedi ve Basbakan Erdogan’in, seçmenleriyle nasil konusmasi gerektigini bildigini kaydetti.
GUARDIAN: Demokratik standartlariyla ve ekonomi yönetimiyle Türkiye Avrupa’ya yaklasiyor, bu alkislanmali. GeçmiSi baski ve askeri darbelerle dolu bir ülkede sessiz bir devrim yapiliyor. Üstelik bu devrim kansiz ve demokratik bir Sekilde yapiliyor. Iktidarin, 1960’tan beri dört hükümeti deviren generaller ve yargiçlarin elinde toplandigi sistem demokratik bir uzlasi ile degistiriliyor.
TIMES: Türkiye bu hafta daha güçlü bir demokrasi olma yönünde önemli bir adim atti. Brüksel, Türkiye’ye üyelik Sansini Süpheye yer birakmayacak bir Sekilde sunarak, bu kutuplasmis ülkenin Dogu’ya oldugu kadar Bati’ya dogru da yürümesini de cesaretlendirebilir.
TIME: Yüzde 42 çikan hayir oyu da önem arz ediyor. Türkler görünürde övgüye deger demokratik reformlar konusunda fikir ayriligi yasiyor. Bu fikir ayriliginin sebebi reformlarin içerigi degil, bu reformlari öne süren kisi ve Islami kesime olan yakinligi. Birçok Türk vatandasi, bir kesim tarafindan Sultan Erdogan olarak adlandirilan Basbakan yürürlüge koymak istedigi reformlari sadece iki büyük laik rakibini, Anayasa Mahkemesi’ni ve askeri etkisiz birakabilecegi durumlarda dikkatlice seçmesinden dolayi elestiriliyor.
BLOOMBERG: Referandum sonrasi güç tazeleyen AK Parti hükümeti, göreve geldiginden bu yana is dünyasinda kendisine yakin yeni bir elit sinif olusturdu.
Vatan
Bu haber 621 defa okunmuştur.