Bakanlar Kurulu'nun ''2014 Yilinda Yapilacak Tarimsal Desteklemelere Iliskin Karar''i, 1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda yayimlandi.
Buna göre, bu yil Çiftçi Kayit Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar basina 2,5 lira toprak analizi destegi ile mazot ve gübre destekleme ödemesi yapilacak.
Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayir, mera ve orman emvali alanlarinda dekar için 3,1 lira mazot, 4,3 lira da gübre destegi verilecek. Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarinda dekar için 4,6 lira mazot, 6 lira gübre, yagli tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanlari için ise 7,5'er lira gübre ve mazot destekleme ödemesi yapilacak.
Bu yil sözlesmeli aspir, kanola ve soya fasulyesi üretimi yapanlara fark ödemesi destegine ilave olarak dekar basina 10 lira ödenecek.
Öte yandan Türkiye Tarim Havzalarinin Belirlenmesine Iliskin Kararin eki listesinde yer alan 30 tarim havzasinda, 2014 yili üretim sezonunda üretilen ve satisi yapilan ürünlere fark ödemesi yapilacak. Yaglik ayçiçegi, kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola, dane misir, aspir, zeytinyagi, bugday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek ürünleri, tarimsal veriler ve uydu görüntüleri; zeytinyagi tarimsal veriler kullanilarak belirlenecek verim degerlerine göre, pamuk yurt içinde üretilip sertifikalandirilan tohumlari kullanma sarti aranarak desteklenecek.
Buna göre, kilogram basina yapilan fark ödemesi destegi, yaglik ayçiçeginde 30 kurus, kütlü pamukta 55 kurus, soya fasulyesinde 50 kurus, kanolada 40 kurus, dane misirda 4 kurus, aspirde 45 kurus, zeytinyaginda 70 kurus, bugday, arpa, çavdar, yulaf, tritikalede 5 kurus, çeltik, kurufasulye, nohut ve mercimekte 10 kurus, çayda ise 12 kurus olarak belirlendi.
Hayvancilik
Hayvancilik desteklerinde ise Bakanlik kayit sistemlerine ve Soy Kütügü ve Ön Soy Kütügü Sistemi (E-Islah) veri tabanina kayitli, sütçü, kombine ve etçi kültür irki veya kültür irki melezi en az 5 bas anaç sigira sahip, ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamis bir hayvancilik örgütüne üye olan yetistiricilerle sayi sartina bakilmaksizin bakanlik kayit sistemine kayitli anaç mandaya sahip olan yetistiricilere, sütçü ve kombine irklarin anaç sigiri için soy kütügüne kayitli olanlara ve etçi irklara farkli olmak üzere hayvan basina ödeme yapilacak.
Anaç sigir basina ödeme birim miktarlari, tek isletme olarak kabul edilen, kooperatif ile birlikler hariç, 500 basa kadar tam, 501 bas ve üzeri için yüzde 50'sine karsilik gelen tutarin ödenmesi suretiyle uygulanacak. Birlik ve kooperatiflere üye olup isletmesinde 500 bastan fazla hayvan bulunduran yetistiricilere hayvan sayisi limitleri uygulanacak.
Sütçü ve kombine irklar ve melezleriyle etçi irklarin melezleri her anaç sigir için 225 lira, etçi irklar anaç sigir 350 lira, anaç mandaya 400 lira, sütçü ve kombine irklar ve melezleri anaç sigir soykütügü ilavesinde 70 lira destekleme ödemesi yapilacak.
E-Islah veri tabanina kayitli anadan suni tohumlama veya etçi irklarda Bakanliktan izin alinmis tabii tohumlama bogasiyla tohumlama sonucu dogan buzagilar için 75 lira, döl kontrolü projesi kapsaminda testi tamamlanip onaylanmis boga spermasiyla yapilan suni tohumlamadan doganlara 35 lira, yerli irk veya melezi sigirlardan etçi irklara ait spermayla yapilacak tohumlama sonucu dogan buzagilara 75 lira destek verilecek.
Sürü yöneticisi istihdami destegi uygulamasi 500 bas ve üzeri küçükbas hayvan sayisina sahip isletmelerde bu yil baslayacak. Sürü yöneticisi istihdami destegi isletme basina 5 bin lira olarak 2015 yili bütçesinden ödenecek.