Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Giresun HES davasında emsal karar
17 ?ubat 2014, 23:46

Giresun HES davasında emsal karar

Giresun'da bir HES projesi daha köylülerin zaferiyle sonuçlandı

HES davasinda emsal karar

Karadeniz’de mahkemeye tasinan bir HES projesi daha köylülerin zaferiyle sonuçlandi. Ordu Bölge Idare Mahkemesi, Giresun’un Kesap ilçesi, Karadere Köyü, Büyükdere  (Vanazit Deresi) üzerinde Proen Enerji ve Madencilik San. ve Tic. AS tarafindan yapilan Hidroelektrik Santrali için Ordu Valiligi tarafindan verilen “Çevresel Etki Degerlendirilmesi (ÇED) gerekli degildir” kararini iptal etti. Mahkeme, Ordu Idare Mahkemesinin yürütmenin durdurulmasi isteminin reddine iliskin verdigi karari da iptal etti.

Ordu Bölge Idare Mahkemesinde Derelerin Kardesligi Platformu Kurucu Baskani Avukat Remzi Kazmaz tarafindan açilan davada, “Projenin yürütülmesi durumunda, giderilmesi güç ve olanaksiz çevresel zararlara neden olacak” denilmisti. Kurulan HES için köylüler uzun süredir eylemler düzenlemis, bölgede bilirkisi incelemeleri yapilmisti.

Mahkeme oy birligiyle aldigi kararinda bilirkisilerin yetersizligine, cansuyunun net olarak hesaplanmamasina ve ekosistemin görecegi zarara dikkati çekti. Bu karar, Valiliklerin “ÇED gerekli degildir” diyerek HES insaatlarinin önünü açmasina karsi da emsal niteligi tasiyor.

‘GEÇ GELEN ADALET’

Mahkemenin yolunu tutan çevrecilerin açtigi yüzlerce davaya öncülük yapan Derelerin Kardesligi Platformunun Kurucu Baskani Avukat Remzi Kazmaz yaptigi degerlendirmede, “Ortada hukuka aykiri bir gerçek var. Davali HES firmasi hiçbir ÇED Raporu almadan bu doga harikasi vadide HES kurdu. Iki yila yakin bu vadide çevre katliami yasaniyor. Halk feryat ediyor, yetkililerin kulaklari tikali, herkes üç maymunu oynuyordu. Giresun Kesap’taki bu çigliklar Ordu Bölge Idare Mahkemesinden gelen yürütmenin durdurulmasi karari ile son buldu ama adalet geç geldi” dedi.

FIRMA FAALIYETLERINI DURDURDU

Kazmaz, alinan kararin diger davalara da emsal olmasini istedi. Kararin ardindan köylülerin baskisiyla Kesap Kaymakamligi, mahkeme kararini davali Proen Enerji ve Madencilik San. ve Tic. AS firmasina teblig ederek faaliyetlerini hemen durdurmalarini istedi. Davacilardan ve Derelerin Kardesligi Platformu’nun Giresun temsilcilerinden  Emrullah Salvarli  “Elimizde mahkeme kararimiz var. Biz kanunlara saygiliyiz ama HES’ci firma faaliyetlerine devam etmek isteyince valilige ve kaymakamliga basvurarak yasa disi faaliyette bulunan firmanin çalismalarini durdurduk’’ dedi.

www.evrensel.net

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 898 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Çevre

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı Giresun Valiliğine dilekçe yağdırdılar.

Balık stoku tükeniyor

Balık stoku tükeniyor Prof. Dr. Sarı: “Balık bu sene olsa seneye olmaz."

Giresun Valiliği Suç İşliyor!

Giresun Valiliği Suç İşliyor! Mahkemenin kesin kapatma kararını tanımayan Vali Ünlü Çavuşlu'ya çöp dökmeye devam ediyor.

Dere Talanı İstifa Getirdi

Dere Talanı İstifa Getirdi Özel İdare sekreteri vekil Öztürk tartışması istifa ettirdi

Çanakçı'da HES Mücadelesi

Çanakçı'da HES Mücadelesi Nihat Öztürk yazdı

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss